D-l Goe

Desi a ramas repetent la ultimul examen, mam’mare, mamitica si nenea Ghita au pus mana de la mana si l-au trimis la scalda pe domnu’Goe al politichiei romanesti, taman in tarile calde. Sa mai stea si el putin la relash ca prea s-a ostenit, dragul de el… Nu prea merita si nici momentul nu e taman bine ales, stiind ca a lasat acasa ditamai tema nefacuta la finante, dar, razgaiat cum e, si-a pus palma-n fund si dus a fost, stiind ca oricum tema se face singura si fara el.

Toti spera ca acolo, pe sezlongul intins sub umbreluta, procopsitu sa stea si sa cugete, la cald, la toate nazbatiile la care s-a dedat in ultima perioada, doar-doar de-o intelege ca, deocamdata, n-are ce cauta in lumea oamenilor mari.

Regretele-s tardive acum. Desi mam’mare i-a zis ca inca e un june carlan si tre’ sa mai astepte majoratu’ politic, acesta s-a grabit sa-i demonstreze bietei batrane ca nu e-n pas cu vremile. S-a suit in varful gramezii de unde, mandru nevoie mare ca e roman, s-a apucat sa pacaleasca batranii de pe ulita, a aruncat cu bomboane in alti nevoiasi, i-a amagit pe multi ca-i lasa sa joace sotron la el in curte, ce mai, tot tacamul… Nimeni n-a putut sa-l potoleasca. Chiar si unui domn mai in varsta, un neamt care i-a atras atentia ca nu e frumos ce face, i-a raspuns obraznic: “Ce-ti pasa tie, uratule!”

Acum, cand sufragiul universal l-a pocnit direct in freza, plange amarnic dupa frumoasa-i palarie rostogolita in noroi, desi toti ii spuneau ca-i era prea mare si-i cadea pe urechi. Va fi nevoit sa umble acum acoperit cu o bereta tinereasca, mai potrivita pentru varsta lui. Mai mult ca sigur pusa pe o parte, smechereste , asa cum ii place sa fie.

Stie ca acasa il asteapta totusi o chelfaneala zdravana. Rudele, ramase acum cu onoarea nereperata, nu-l vor ierta. Aproape ca nu-i mai saluta nimeni pe strada. Iar din cauza lui, toata agoniseala familiei risca sa se intoarca la sarantoci. Asa un afront, mai rar!

Peste mari si tari, d-l Goe se distreaza inca. Mai are timp cateva zile in care sa ticluiasca o minciuna de-a lui. La materia asta e premiant, ce naiba! Stie si el ca la putere nu prea mai are ce cauta, desi tare-i mai place! La intors nu prea mai are cum s-o dea asa ca, decizia e ca si luata: atunci cand se va da jos din airoplan la capitala, se va sui in trasura si va zice: “La opozitie, birjar! La opozitie!”

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.