Săru' mâna pentru masă!

“Unor ţărani care n-au canalizare şi drumuri asfaltate, Guvernul le-a dat bani să-şi facă parcuri de milioane de lei ca să respire aer mai curat .”

Tărăşenia se petrece în marele megalopolis Gara Berheci, din jud.Galaţi. Are şi o populaţie ce realemente se sufocă de înghesuială. Sunt 650 de suflete avide de ozon. Iar dom’ primar nu putea sta impasibil, cu mâinile în sân. Aşa că le-a băgat în porcoiul de bani picaţi din cer. Şi în plus, şi-a băgat şi picioarele. În adevăratele nevoi ale comunităţii. Acum e ocupat până peste cap cu licitaţii şi căutări asiduue de horticulturişti peisagişti. Nu se poate juca cu viitorul landscape al satului. Tre să bage mintenaş în intravilan nişte islaz de-al satului şi după aia, toată lumea la săpat. O să fie ceva de tras, dar şi când or termina, cu copacii, aleile, băncuţele şi felinarele cu panouri fotovoltaice, să vezi tată câta pizma adunată în sufletul vecinilor din Brăhăşeşti şi Frunzeasca. Ăia din Tălpigi sigur o să-şi pună ştreangul de gât. Ce să le facă acu? Să-şi bată şi ei găinile şi cocoşii şi, cine ştie, s-or pricopsi şi ei cu ceva. Măcar de-un bazin olimpic sau o sală de conferinţe ceva. Totul e să îndrăzneşti să ceri. Că pentru aşa ceva imediat se aprobă. Nu te poţi juca cu nevoile oamenilor.

Întrebaţi pe uliţe despre viitorul luminos al satului, locuitorii îşi fac cruce sau mai dau pe gât o votcă. Fiecare după cum înţelege. Au mai văzut şi ei pe la televizor cum se face acum treaba de calitate. Obligatoriu, se pune carul înaintea boilor şi li se spune: “Acesta este un car. Unul special, venit de la Bucureşti”. Se uită apoi unii la alţii, se scarpină în cap şi pleacă fiecare să mai prăşească la sapă un rând de porumb sau să rânească la porc.

Tre să recunoaştem că nici ţăranul nu mai e ce-a fost! Ehe, s-au dus vremile alea când scoteau furcile din clăile de fân şi le opinteau în curul boierilor conducători care o luau razna… Între timp lumea s-a modernizat şi au apărut alocaţiile. Alea pe care rişti să le pierzi dacă te trezeşti comentând pe uliţă. Acuma, dacă Ioropa-i proastă şi ne dă bani moacă, de ce să nu ne punem tichie de mărgăritar? Ne mai ascunde şi nouă guma din păr…

3 Comments

  1. mihai vasilescu

    S-o crezi tu ca mai sapa sau preaseste vreun taran in ziua de azi. 🙂

    Reply
    1. krantzro (Post author)

      Băi să ştii că am mai văzut. Am rude la ţară şi mai trec pe acolo din când în când. Acuma, la cât de bătrâni sunt ăia din câmp, nu pot garanta dacă sunt vii sau doar fantomele lor.

      Reply
      1. mihai vasilescu

        Asta voiam sa zic. Stai sa moara si ăia pe care i-ai vazut si s-a cam terminat.

        Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.