Simplu ca bună ziua

Nu ştiu dacă aţi băgat de seamă, dar din ce în ce mai multă lume a început să caute simplul. Peste tot şi în orice. Simplu trebuie să fie laitmotivul indiferent dacă e vorba de lucruri, acţiuni, gândiri sau stil de viaţă. Simplu a devenit pentru mulţi un fel de religie, care trebuie nu numai respectată şi îmbrăţişată fără rezerve, dar şi trâmbiţată mai departe.

Bloguri întregi, articole din ziare şi reviste, emisiuni tv şi mii de statusuri de FB ne inundă existenţele cu reţete de succes pentru a fi şi a trăi cât mai simplu. Citate celebre despre simplitate şi viaţă tristă de pustnic, care a ales altceva. Dar care vin acum mănuşă pentru religia simplismului. Pentru că da, la naiba, am uitat să trăim simplu! Cam cum era pe la 1200 dacă s-ar putea. Cu picioarele în glod şi mâncând ce-am prins prin pădure. De parcă dacă am trăi aşa simplu, mari minuni s-ar petrece imediat cu noi. Şi pentru că trebuie să trăim simplu e musai să râdem de ăia care-şi complică existenţa cu fel de fel de chestii inutile. Doar pentru că-şi permit să le aibă. Pentru că da, hai să fim sinceri, aici e problema. Cei care ţipă după atâta simplu se amăgesc singuri. Aşa au făcut de-a lungul istoriei. Cred că şi primul om care a pus o blană pe el a fost arătat de altul, rămas în curul gol că-i era lene să alerge după urs.

– Ăaa, fraiere, stai cu aia groasă pe tine! Ia priviţi fraţilor ce se chinuie ălă! Uite aici la mine, simplu şi fără griji. La ştanga goală!

Nu conta că dârdâia ca dracu de frig când ploua sau stătea la dos în fundul peşterii fără foc. A murit cum a trăit. Simplu. De pneumonie.

Şi credeţi că dacă ăla îi dădea o blană moacă, nu şi-ar fi pus-o pe el? Ohoho! Şi ar fi trăit simplu, cu una singură, nu ca celalţi care începuseră să aibă mai multe. Mai subţiri, mai groase, după anotimp. Dar el, el trăia cu una singură. Duhnind, simplu, a butoi cu varză murată. Nu ca ceilalţi fandosiţi care începuseră să-şi complice existenţa.

Istoria a luat-o apoi la vale. Umplând omenirea de simplişti. Gata oricând să demonstreze un principiu de la care nu s-ar abate nici morţi. Şi aşa a apărut religia. Oricare ar fi aceasta. Pentru că şi aici, s-au găsit nişte deştepţi, care chiar vor să te ajute să trăieşti simplu. Le dai cât mai mult lor şi poţi trăi simplu până la plecarea “dincolo” unde clar, drept răsplată, ştiu ei că doar de acolo vin, vei avea totul. Aici, cât trăieşti, eşti obligat parcă să trăieşti simplu. Te şi miri la ce a mai fost nevoie de atâta evoluţie şi descoperiri. Câta chinul pe fraierii care s-au zbătut atâta şi s-au sacrificat aiurea, în timp ce noi, ăştia care vrem să trăim simplu, am stat mereu cu haida-n sus la soare.

Nici până în ziua de azi situaţia nu s-a schimbat. Cel puţin la nivel de mentalitate. Atunci când n-au, mulţi se amăgesc că au principii sănătoase, de trai simplu. Dar ia să se trezească ei peste noapte cu o moştenire de nişte milioane de euro şi să vedem noi cum e cu simplul. Ultimul model de iPhone ar fi prima achiziţie. Şi ştiţi de ce? Pentru că are un design şi un sistem de operare simplu. Chiar n-are rost să se complice cu altceva.

Şi nu numai. Vreau o nuntă simplă. Maxim 500 de persoane. Sigur, putem aranja. Nu contează că totul arată apoi ca-n poveştile fastuoase cu prinţese kitsch. Ideea e să fie simplu. În ton cu rochia de mireasă. La fel de simplă cum a fost comanda specială la Milano. Cu trenă de 10 m, dantele, voaluri şi brocarturi de nu mai vezi mireasa, dar e simplă-simplă. Exact cum şi-a dorit. Like & Share: vai cât de frumoasă şi de simplă e!

Aşa că mai lăsaţi-mă cu atâta simplu! Îmi place mai complicat. M-am săturat de bucuriile mici şi simple ale vieţii. Am trecut în altă epocă. Chiar nu mai pot să mă bucur că am descoperit focul. Sau că mergând desculţ în parc să simt natura cum îmi intră fix prin cur. Nu mai pot sta ca prostu, cu ochii-n asfinţit de soare şi nici ca Vlahuţă în vârf de munte ca să mă bucur simplu. E chiar aşa greu de înţeles?

444161529_20049e3e47_m

8 Comments

  1. tssecrets

    😀

    Reply
  2. mihai vasilescu

    Să te rogi să nu citească niciun hipster pe aici. O să-ţi facă televizorul ăla, pe care oricum nu-l foloseşte, guler.

    Reply
    1. krantzro (Post author)

      Lăsaţi hipsterii să vină la mine!

      Reply
  3. Alexandra Tătaru

    pe mine ma intimideaza chestiunile simple, mai mutl decat cele complicate, dar pe haine, chiar nu mi-ar placea tot felul de imprimeuri şi nici degetele pline de inele 😀 Sarbatori fericite (si simple)! hihihi

    Reply
    1. krantzro (Post author)

      Acolo intervin gusturile. Şi pe alea nu le discutăm şi nici nu ne kkm. 🙂
      Sărbători fericite şi ţie!
      Simple nu-s că tre să mergem şi colo şi colo. Alergătură, maţu ghioagă, ce, crezi că e uşor?

      Reply
      1. Alexandra Tătaru

        un digestiv de 12 stele si se rezolva 😀

        Reply
  4. calinakimu

    Cand nu ai idealuri esti “simplu”. Scopurile idealurile complica lucrurile. Cum incepi sa fi interesat de ceilalti, sa te compara, sa intra in competitii, te complici. Nu poti fi fericit decat daca esti simplu…A trai in PREZENT, este simplu. Trecutul si viitorul complica lucrurile, deoarece acestea NU EXISTA.
    Simplitatea nu inseamna indigenta. Cine zice ca-i place sa traiasca in saracie, ca asta este simplitate…este un ipocrit. Saracia nu poate fi impusa…dar daca iti cunosti necesitatile reale si te multumesti cu ele… esti cu adevarat BOGAT.
    A fi simplu inseamna sa fii autentic, fara scopuri si idealuri. Acestea sunt inventii ale egi-ului.
    Este simplu sa complici…si complicat sa simplifici…

    Reply
    1. krantzro (Post author)

      Ai dreptate. Nu ştiu cum faci, dar explicaţiile tale fac mereu viaţa să pară simplă 🙂

      Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.