Arsenie Boca, vezi ce-ai făcut?

Aproximativ 95.000 de oameni au fost în pelerinaj la mormântul părintelui Arsenie Boca, de la Mănăstirea Prislop, în cele trei zile ale minivacanței de 1 Mai, potrivit estimărilor oficiale ale Jandarmeriei Hunedoara.

E clar! La noi, în ciuda sondajelor care ar spune altceva, lumea merge în direcţia bună. Şi uite-aşa, în plin secol XXI, ajungem să credem că o vizită la cimitir poate face minuni. Problema nu e că se duc oameni acolo, ci că se duc atît de mulţi. Din ce în ce mai mulţi. Că dacă i-ai fi chemat să protesteze în faţa guvernului sau să-i scoată în şuturi din parlament pe nesimţiţii ăia care le fac viaţa amară tuturor, nu ştiu dacă s-ar fi mobilizat atîţia. Pentru aşa ceva sunt toţi resemnaţi. N-avem ce face! Să mori tu, ca Boca? Ia adunaţi-vă toţi 95.000 de “pelerini”, cereţi-vă drepturile şi luaţi-i cu huo pe nechemaţii de la conducere şi să vedeţi chiloţi tremurînd. În trei zile de pelerinaj faceţi curat peste tot. Dar de ce să mă chinui puţin pentru o viaţă mai bună, cînd e mult mai simplu să mă duc la cimitir, aşteptînd să se întîmple minuni? Fiecare generaţie cu Maglavitu ei, nu?

Altfel, e trendy acum s-o arzi cu Boca. Articole nesfîrşite prin ziare. Cărţi. Discuţii despre. Care pro, care contra. A fost sau n-a fost un sfînt? Citate zilnice. Sharing obligatoriu. Pe Facebook-ul românesc avem clar disputa la podium: Pisici, Poptămaş şi Arsenie Boca.  Şi neapărat credinţă. Că doar e la modă. Da! Din aia pură. Izvorîtă proaspăt din tine. De te-ntrebi singur unde-ai ţinut-o ascunsă pînă acum.  Nu contează că e doar o dată pe an. Arsenie vede. Arsenie va face minuni. A făcut el viu, darămite mort. Mulţi spun că deja simt fel de fel de energii în preajma mormîntului. Orice pală de vînt e vrerea lui Arsenie. Şi e un semn că te-a băgat în seamă. E clar! Eşti un om bun. Eşti ales. Cum să nu crezi? Eşti nebun?

Privit aşa, de sus, pare că ne pregătim să ne fie cît mai bine dincolo. Pentru că aici, jos, am cam încheiat lupta. Prea multă zbatere. Prea multe bătăi de cap. Vorba aia: numa durere, întristare şi suspin. Am ajuns să credem din ce în ce mai mult în morţi decît în cei vii. Doar morţii ne mai dau speranţă. Doar morţii ne mai pun pe picioare şi ne arată drumul pe care trebuie să mergem. Noi nu suntem în stare să gîndim singuri. Să discernem. Să acţionăm în consecinţă. Să ne facem viaţa mai bună. Nu. Noi doar ne rugăm la morţi. Pentru că ştim foarte bine, doar ăia pot face totul pentru noi. Aprinzi o lumînare, te reculegi şi gata problemele. Pentru că Arsenie are întotdeauna soluţii la orice. Şi te poate scoate oricînd din necaz. Întinzîndu-ţi apoi o mînă şi recomandîndu-se cu un zîmbet în colţul gurii: Boca. Arsenie Boca.

boca

Sursa foto

17 Comments

  1. fata veselă

    Cat de bine ai punctat!…Exact azi de dimineata vorbeam cu o prietena despre ultimul subiect in trend, adica asta. A zis ca-si dedica din timp sa vada ce de minuni a facut Arsenie Boca, de a ajuns o icoana sa planga! Eu plang de cat de naiva, ca sa nu zic proasta, e multimea asta!

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Poţi tu s-o opreşti? Nu! Că dacă te afuriseşte Arsenie… 🙂

      Reply
      1. fata veselă

        Atat imi trebuie! Sa-mi atrag blestemele tuturor babelor?…:))))

        Reply
        1. krantz (Post author)

          Păi vezi? Deci dacă vrei să-ţi meargă rostu, fii deştept şi fă pe prostu.

        2. fata veselă

          :))))))

  2. calinakimu

    Ai sesizat corect. Conspiratia dintre religie si politic, conspiratie milenara, nu mai are nevoie de prea mare efort sa tina poporul indobitocit. Inteleptii, sfintii, invatatorii, cati or fi fost ei, au fost confiscati de catre biserici si politicieni. Poporul a fost “convins” ca este pacatos, plin de draci si alti varcolaci, ca-si merita soarta, ba mai mult…chiar se “mantuie” pe masura suferintei…
    Asa ca taxele si impozitele, furtul din bugetul tarii, lipsurile din sanatate si mai toate domenile , care ne transforma viata intr-o lupta pentru supravietuire…ne MANTUIE. Noi trebuie doar atat…sa pupam moaste, sa aprindem lumanari, sa ne inchinam, sa cotizam la biserici si la stat, sa le multumim ca saracindu-ne ne dau prilejul sa speram ca ne mantuim. Ce …?! N-ajunge…lacomilor, pacatosilor?! Piei drace…

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Ca de obicei, omul e tentat să meargă pe minima rezistenţă. Ce-i mai uşor? Să pupi nişte moaşte sau să-ţi ceri dreptul în piaţă? Parcă e mai dulce bătaia jandarmului că m-am înghesuit ca animalul la Sf.Parascheva decît cea din piaţa de la vreo manifestare anti guvern. Pentru că, nu-i aşa, Sfînta îmi va face viaţa de aici mai bună nu guvernul.

      Reply
      1. calinakimu

        Si te mai si mantuiesti…

        Reply
        1. krantz (Post author)

          Pe veci! Amin!

  3. Renata Carageani

    Text perfect!
    Totuși undeva, în țărișoară, o icoană reprezentând BOCA a prins a lăcrima.
    Dacă vrei să revezi textul din puncul ăsta de vedere, ia-o de la dinozauri, De la Coasta numită Eva, Practic, rescrie textul în rupestru!
    Dar nu imediat. Așteaptă EXPERTIZA ȘTIINȚIFICĂ a Bor, asupra exudatului de lacrimă. Să vedem dacă BOCA plânge pe bune sau e făcătură.
    Castronașul de plastic de la poalele icoanei plângând atrage, însă, mici bancnote.
    BOR o să amâne verdictul până se schimbă șindrila de pe acoperișul bisericii unde s-a aciuat icoana plângând. Fiindcă acea copaie de pvc sau pvp care adună bancnote nu trebuie expertizată decât ochiometric. Și orice orb vede că se umple iar și iar.

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Uite de-aia mi-e şi mie frică. C-o s-o iau peste ochi cu rezultatul oficial. Şi-o să lăcrimez pe bune. Exact ca icoana aia.

      Reply
  4. M.C.

    Uite de-aia aș emigra eu din nou. Oriunde nu sunt atât de mulți habotnici (a se citi idioți) spălați pe creier. Asta-i boală prea veche ca să poată fi vindecată.

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Nu fi atît de sigură. Noi suntem din ăia paşnici. Prin alte părţi aş fi fost împuşcat pînă acum de cine ştie ce fanatic.

      Reply
      1. M.C.

        Da, ai dreptate. Rectific: aș emigra pe o insulă pustie cu mult verde și multe cărți. Chiar aș emigra într-un asemenea loc!

        Reply
        1. krantz (Post author)

          Chiar acolo nu m-aş duce. Cărţile tot se termină odată şi ce faci după? Te uiţi singură la verde? 🙂

        2. M.C.

          Îl sun pe Văru’ să-mi mai aducă 😀

  5. Pingback: Bă Arsenie, tu chiar n-ai treabă? | Krantz blog

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.