Sănătate pe card

Ştiţi versurile alea: Cînd se ia cîte-o măsură / Lumea-njură / Pe agentul sanitar…  Îs ale noastre şi sunt clar rupte din realitate. Una pe care suntem blestemaţi să o retrăim de fiecare dată. Pentru că suntem incapabili să învăţăm din greşeli.

cardCa de obicei, orice schimbare de sistem produce bulversare în societate. Aşa e peste tot în lume. Dar la noi parcă se lasă întotdeauna cu îmbrînceli, nervi, înjurături şi flegme în direcţia guvernanţior. Pentru că întotdeauna, aceştia reuşesc cu brio să se ridice la înălţimea incompetenţei maxime. Bunăoară noul sistem de asistenţă medicală pe baza cardului. Care, normal, s-a blocat din prima zi şi dă rateuri la nivel naţional. Ministerul zice că nu e blocaj, ci doar o întîrziere. Umblăm la semantică deja. Ideea e că nu merge şi lumea spumegă de draci. Pentru că nimeni nu s-a gîndit la varianta introducerii etapizate. Pe judeţe de exemplu. Era şi mai uşor de urmărit, era şi un volum mai mic de date ce intrau simultan în sistemul central. Nu mai vorbesc de lipsa unei campanii naţionale serioase şi susţinute de informare şi educare a populaţiei pentru acest pas. Bine că am băgat milioane de euro în acel căcat informativ cu Regio, absolut inutil, în care erau prezentate golănelile făcute cu fonduri europene. Pentru ceva folositor unei întregi populaţii, nu s-au găsit bani de informare. I-a apucat economia. Că pentru sănătate mereu n-ajung banii.

Nu zic că şi populaţia noastră are partea ei de vină. Sunt suficient de mulţi proşti, că deh, de unde să se aleagă atîţia conducători, care aşteaptă pînă în ultima zi să plătească o taxă, că poate se plăteşte ea singură. Sau uite, să vadă de ce naiba nu i-a venit cardu acasă. Şi-apoi iau cu asalt ghişeele administraţiei, într-un hei rup de vite băgate în ţarc, nemulţumiţi că nevoia lor nu le este satisfăcută pe loc şi într-un mod civilizat. Că, uite, ei au bătut din palme şi nimic! Şi au neapărat nevoie de card azi că mîine pleacă la tratamet la Pucioasa.

Sursa foto

2 Comments

  1. calinakimu

    Cum sa nu invatam din greseli?! Invatam sa nu le repetam…facem altele, mai mari, mai gogonate, mai jmechere…

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Cum să nu fim mîndri că suntem români?

      Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.