Manipulez pe cine vreau

Era absolut inevitabil ca acum, cînd noua criză europeană cu plecaţii în pribegie ţine capul de afiş al tuturor ziarelor scrise şi blochează serverele celor online cu atîtea noutăţi, să nu apară şi manipulările. Mai ales că evenimentul e unul cu impact major şi numa bun pentru a scoate oarece profituri de pe urma lui. Aşa mari mişcări de populaţie, luată cu Cut / Paste peste noapte dintr-un loc în altul, n-are cum să nu genereze un noian de păreri, pro şi contra. Şi e normal ca pentru susţinerea acestora să intervină şi manipularea. Poze trucate cu copii morţi, filmuleţe cu răsculaţi, frînturi de interviuri scoase din context, ziceri inventate şi puse în gura unor personalităţi, toate vin să creeze un tablou reuşit cu fumigene necesare unui astfel de moment. Unde eşti tu, Grigorescule, să-l surprinzi pe pînză într-un Smârdan reloaded?

Legat de acest subiect, mă amuză “descoperirile” şi apelurile la discernămînt ale unora care s-au prins de aşa ceva şi cred că există şi o soluţie minune pentru a trece mai uşor peste şi a înţelege totul din prima. De parcă dacă iau ştirea de pe un site serios, o verific din alte trei surse şi-o mai şi mestec vreo trei zile, am certitudinea că aşa este şi nu e nimic altceva în spatele ei. Uitînd parcă faptul că viaţa e pînă la urmă o sumă de manipulări la care eşti supus şi ţine doar de tine şi cît de multe eşti dispus să accepţi. Cu sau fără bunăştiinţă.

De examplu:

Eşti mic. Stai mai mult pe spate şi te-ai cam plictisit de albul tavanului. Ai vrea să zici şi tu ceva care să sune a protest, dar, ciudat lucru, tot ce-ţi iese pe gură e un “Oaaa! Oaaa!”. Şi brusc descoperi că o bucată de cauciuc e numai bună pentru a uita de problema pe care credeai că o ai, ocupîndu-ţi tot timpul pînă la următoarea masă şi repriză de somn. Manipulare? Noaaaa!

Ai mai crescut puţin. Şi începi să vrei chestii. Ştii clar ce anume şi întinzi mîna să apuci. Începi să iei deja decizii. Dar cică nu e voie. E caca! E buba! E cîh! E uf! E iPhone de 1000 de euro a lu mami şi nu e voie. Aşa că tre să te mulţumeşti cu Muchi, pufoşenia aia multicoloră băgată în faţă, care da, chiar vrea ea să se joace cu tine. E asta manipulare? Nici pomeneală!

Te duci la şcoală să înveţi. Şi ţi se spune că dacă o vei face temeinic, vei avea o viaţă mult mai uşoară după ce o termini. Şi-apoi te-ntrebi în fiecare seară după ce faci monetarul la en-gross-ul la care lucrezi ca vînzătoare, ce naiba ţi-a scăpat cît timp ai făcut cele două facultăţi, de primeşti doar salariul minim pe economie. Asta în timp ce fata patronului, aia prinsă copiind şi dată afară de la Bac, te claxonează din bolidul nou-nouţ parcat afară să vii mai repede cu banii. Te simţi manipulată? Ei aş! Mîine la 7 eşti din nou la program.

Te căsătoreşti. Zici da cu convingerea că doar moartea vă va despărţi. Cum ar putea fi altfel cînd el e atît de atent şi grijuliu iar ea atît de feminină şi iubitoare? Şi tot ce faceţi împreună e să vă curăţaţi unul pe altul de laptele şi mierea cu care sunteţi mînjiţi. Şi-ntr-o zi descoperi că mierea aia care s-a dus de pe el, stă întinsă pe alta. Dar în continuare te iubeşte. Doar pe tine! Aia nu însemna nimic. Doar avea nevoie de un mic tratament cu apilarnil şi tipa lucra la farmacie. Homeopată. Manipulare? Ei aş! Dacă nu mă bate şi tot la mine se întoarce de fiecare dată, înseamnă ceva…

Vrei un credit. La orice. Vino acum la noi! Rapid, simplu, fără bătăi de cap. Cel puţin, nu cînd semnezi. O să ai suficiente la plata ratelor. Manipulare? Vai, cum? Suntem o bancă serioasă! Vă dăm în judecată şi ştiţi că noi cîştigăm întotdeauna. Noi n-avem cum să pierdem vreodată.

Te-a lăsat frigiderul şi vrei să-ţi cumperi altul. Perfect! Numai pentru tine în seara asta de marţi e Black Friday. Şi fii atent ce norocos eşti, că am scăzut preţul de la o valoare la care frigiderul n-a fost niciodată! Manipulare? Nu tati! Cică-s, sanchi, tehnici de marketing. Şi toate în avantajul clientului. Patronii se mulţumesc, modest, doar cu maşini de sute de mii schimbate anual şi nişte vacanţe în insule exotice.

Eşti chemat la urne. Cică tu, cetăţeanul de rînd, eşti singurul cel care contează. Manipulare? Muhahahahahahahaha!

Te apropii de final şi începi să te întrebi mai serios dacă bărboşii ăia chiar au dreptate cu povestea lor. Începe să-ţi placă şi gustul de colivă. Parc-ai pupa şi nişte moaşte. Mai ales după cîtă reclamă li se face. Te-mpingi puţin cu alţii acum, dar ajungi dincolo ca nou. Manipulare? Ah, nu! E credinţă pură. Aia pentru care eşti în stare să-ţi dai şi viaţa o dată pe an.

Deci pînă la urmă, suntem manipulabili sau nu? Că eu nu mai ştiu ce să cred. Poate îmi spui tu cititorule adus aici de un simplu Share dat de alţii.

 

Un actor convins şi mîndru că deţine rolul principal pe scena vieţii

Un actor convins şi mîndru că deţine rolul principal pe scena vieţii

 

Sursa foto

10 Comments

 1. dede cati

  Da ,da peste tot numai mani-pulare.Nea Gheorghe intr-o zi de black friday ,face comanda online la 6 frigidere,dupa ce curierul le descarca nea Gheorghe o cheama pe nevasta-sa..Lenutooo zi femeie care-ti place ???

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Ce să faci? Trebe să mănînce şi gura la manipulanţi ceva, nu?

   Reply
 2. july

  Pana nu se intelege ca a manipula face parte din viata de zi cu zi si manipularea incepe din prima secunda cand trage aer in piept bebelul si pana in ultima clipa cand iti tragi sufletul si-i faci pe supravietutori sa se simta vinovati ca tu mori si ei inca nu,ca manipularea difera de masturbare si toleranta de prostie, mai e loc de multe teorii ale conspiratiei.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Crezi că ai vreo şansă să-i convingi pe cei care ştiu ei sigur cum stă treaba (în orice domeniu)?

   Reply
 3. fata veselă

  Suntem manipulați de însăși viața. Nu ne pune nimeni să facem facultăți, să ne căsătorim, să facem și copii, apoi să vrem case, mașini, vacanțe sau mai știu eu ce. E cam greu să fii contra vieții, așa cum și-o dorește fiecare. Nu?

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Ştiu eu nişte călugări care pot 😉

   Reply
 4. gheo

  Pe mine nu m- a adus niciun share dat de altul! Tot ce pot zice e că manipulare humanum est! Asta-i viața!

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Păi n-am dat eu Share la articol? 😉
   Nu că concluzia ta n-ar fi adevărată…

   Reply
 5. racolța petru

  Unii se nasc pentru a fi manipulați, alții pentru a-i manipula. E greu doar pentru cei care nu suportă să fie manipulați, dar nici nu știu să treacă ei la comandă.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Eheee, dacă ar fi aşa uşor de luat comanda…

   Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.