Bă, voi sunteţi sănătoşi?!

De multe ori, mă invidiez singur pentru sănătatea pe care sunt norocos s-o am şi ca atare, că nu sunt nevoit s-o ard umil prin stabilimentele sistemului medical românesc. Putînd privi astfel cu oarece detaşare la veşnicul “batai de jeo” la care e supus omul cu o suferinţă. Că fără umilinţă, parcă nu suferi destul. Numai că, vrînd-nevrînd, mă trezesc şi eu o dată pe an, obligat să dau nas în nas cu rezultatele “muncii” unor miniştri, demni de “Mînca-v-ar boala!”.

Aşa că, venindu-mi sorocul analizelor anuale, m-am prezentat la medicul meu de familie. “La fix!” mi-a spus ea, cu gîndul că va rîde încă o dată de colesterolul meu cît casa. Aia a Poporului. Numai că, surpriză, recoltarea nu se mai poate face la ea la cabinet, ci numai la un laborator agreat. Normal, şi-o fi zis ministerul. De ce să disipăm cozile, economisind timpul oamenilor? Nu mai bine îi înghesuim doar în anumite locuri? Şi m-a îndrumat către o mare clinică particulară: MedLife. Ok, zic. Poate nu-i rău nici aşa. Fac o programare şi asta e. Dai un ban dar stai în faţă.

Sun vreo juma de zi la numărul special afişat pe site, dar rezultatul e exact ca cel cînd suni la informaţii Gara de Nord. Canci răspuns. Aşa că mi-am luat inima-n dinţi şi dus am fost dimineaţa la marea clinică. La Recepţie 1, ceva lume. Vreo 15-20 de persoane. Bineînţeles, fiecare cu problemele lui, nu neapărat de recoltare. Mă abordează imediat un tinerel ce părea a lucra acolo.

  • – Aveţi programare? 
  • – Păi nu prea, că n-am reuşit să dau de cineva.
  • – În cazul ăsta, ne pare rău dar la ora asta nu mai putem face recoltări.
  • – Băi nene, e 8 şi-un sfert. Cum adică la ora asta nu se mai poate? Da ce-aveţi? Se îndoaie acele cînd dau de lumina zilei?

Trec peste absurdul situaţiei şi, dacă tot suntem şi eu şi el acolo, îl rog să-mi facă o programare pentru a doua zi. Să fiu sigur că nu mai stau ca prostul cu telefonul la ureche. Se duce în faţă la biroul colegei şi se întoarce triumfător:

  • Pentru recoltări, trebuie să mergeţi la Recepţia 2, din partea cealaltă a clinicii. Doar acolo se fac rezervările.

Bun aşa. M-ai rezolvat complet. De ce te-oi fi sculat şi tu aşa dimineaţă, nu ştiu. Traversez clinica şi dau de cealaltă recepţie. Mă aşez la o altă coadă. În spatele pupitrului, doi operatori. Dar numai unul se ocupa de clienţi. Cu greu. Fiecare pacient îşi alege date disponibile, analizează, sună familia pentru confirmare, plăteşte dacă e cazul, nu merge cardul, etc. Cealaltă persoană scria de zor în computer chestii. După vreo zece minute, ridică ochii către “codaşi” şi recită frumos, de-mi venea s-o pup. Cu lopata.

  • Cine e pentru programări la recoltare analize să meargă la Recepţia 1. Doar acolo se fac rezervările.

Zdrang!-ul ce-a răsunat în capul meu era făcut de ultima sinapsă posibilă. Aia care dăduse involuntar drumul unui firicel de salivă în colţul gurii. Că doar mă simţeam cel mai prost de pe planetă. L-am şters rapid şi mi-am spus: “Tai-o bă băiete de aici! Eşti prea sănătos pentru sistemul ăsta!

doctorianalizabula

Sursa foto

11 Comments

  1. dede cati

    Alo,alo ,receptia 1,2,3,4, nu aude nimeni ca domnu Krantz are nevoie de analize ??? Pai eu zic ca si-au dat aia seama ca nu prea esti caz grav si o mai pot freca asa linistiti pe timpul si banii tai .

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Ei, am rezolvat-o în altă parte. Tot particulari dar cu mai puţine pretenţii de organizare “exemplară.”

      Reply
  2. adelinailiescu

    Daca n-ai avut noroc cu analizele medicale fa si tu unele gramaticale. Sau mai bine niste analize politice, ca tot sunt la moda si se pricep toti. 🙂

    Reply
    1. krantz (Post author)

      N-aş vrea să iau pîinea de la gura altora. Mai ales că am şi auzit că aceasta îngraşă.

      Reply
  3. gheo

    Io zic să-ți schimbi medicul de familie! E sărac și prost! O dată pe an ai dreptul la analize gratuite la medicul de familie! Puteai merge la Sinevo, ăștia fac doar analize și su centre prin tot orașul! Pe de altă parte nu pot să nu mă gîndesc ca medicul tău de familie nu e “pe mînă” cu ăia de la Med…! Hai sănătate!

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Medicul e foarte bun. Mi-a dat trimitere pentru cele gratuite. Şi nici nu m-a obligat să mă duc musai acolo. Era doar o chestiune de proximitate faţă de cabinet. Dacă o avea ea mai multă încredere în cei de acolo, nu ştiu. Că am auzit şi legende urbane cu analize făcute de unele laboratoare la mişto.

      Reply
      1. gheo

        nu sunt legende! Soția lucrează în domeniu și știu ce spun!

        Reply
  4. Cronicarul

    Observ ca si la privat e aceeasi ameteala ca la stat. Dar aici e pe bani. O fi vreun semn ca esti sanatos tun, divinitatea iti trimite subtil mesaje de du-te nene acasa ca n-ai nici pe dracu.

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Oi fi nimerit eu o zi mai specială.
      Da analiza anuală tot tre s-o facem. De la o vîrstă, chiar te poate ajuta. Să ştii din timp pe la ce uşi va trebui să plîngi 😉

      Reply
  5. Racolța Petru

    De la analize mi s-a tras și mie. De atunci mă cunosc o droaie de medici specialiști și farmaciști. 🙁

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Şi toţi insistă să te facă bine, nu? 🙂

      Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.