Eu cred că Dumnezeu…

Eu cred că atunci cînd s-a apucat de făcut lumea, Dumnezeu n-avea nimic clar în plan. A mers la noroc, pe românescul principiu: “Hai las că vedem noi ce-o să iasă! Important e să începem!“. Şi cred că nici nu prea avea chef de muncă din moment ce tot lăsa treburile pe mîine. E drept că nici n-avea vreun șef tîmpit, vreun deadline sau vreo nevastă care să-l tot împingă de la spate cu gura. Aşa că azi a făcut ceva, mîine altceva şi, pe metoda lu nea Gigi Becali, pac-pac, s-a făcut lumea. Una perfectibilă şi total la discreţia Creatorului cu puteri depline.

Eu cred că e chiar mişto să ai puteri depline. Să poţi face orice, oricînd, fără să dai socoteală nimănui. Te supără dinozaurii că mănîncă totul în jur? Vax! Un simplu muc făcut biluţă zvîrlit în direcţia Pămîntului şi duşi au fost. Te deranjau mamuţii că lăsau prea mult păr în sufragerie? Zbang! Inventenzi foamea şi senzaţia mişto de burtă plină din oameni şi problema e rezolvată. Te-apucă dracii cînd îi vezi pe unii că se închină aiurea? Fleoşc! Repede nişte porunci trimise jos şi tot neamul lor pînă la a şaptea spiţă e trecut prin sabie de drept-credincioşi.

Au dispărut specii întregi de animale şi plante. Au dispărut ţări şi imperii. Iar ursul Panda, ariciul păros de Filipine şi chiţcanul de Ruwenzori se înghesuie, printre multe altele, să iasă din scenă. Şi uite-aşa, tot ce te enervează sau a ieşit nasol la prima mînă, dispare cît ai clipi. Rămîne doar ce merită sau ce-ţi place. Chit că lumea începe să arate ca dracu.

Nu zic nu, e posibil să fi arătat la fel şi pînă acum. Dar nu am avut noi cum s-o vedem aşa în amănunt ca în ziua de azi. Şi nu ai cum să nu observi, privind înapoi în istorie şi apoi la viaţa de zi cu zi, că două chestii au rămas prezente de-a lungul timpului. Indiferent de epocă, crezuri religioase sau tendinţe vestimentare. Şi nici măcar nu tre să fii norocos ca Petrache Lupu, ca să-ţi arate Dumnezeu cu deştu ce-i place lui mai mult: prostia şi sărăcia. Ambele transmise parcă genetic şi aproape cu sfinţenie, din generaţie în generaţie. Să nu care cumva să se piardă şi să fim nevoiţi s-o luăm iar de la capăt.

În ce priveşte prostia, Dumnezeu a făcut-o perfect suportabilă. Nedureroasă şi cu posibilităţi din ce în ce mai uşoare de transmis în public. Practic, nici nu mai trebuie să ieşi din casă pentru a da de ea. Odată apărut internetul, e doar la un click distanţă. Cît despre sărăcie, cifrele vorbesc de la sine. Omenirea e din ce în ce mai săracă. Chit că e vorba de duh, de resurse sau de bani. Iar amăgitul cu compensatul în viaţa de apoi e o altă glumă ce vine să închidă cercul format de cele două constante. Un cerc pe care Dumnezeu îl tot dă de-a dura de-atîta timp peste omenire. Distrîndu-se pe seama noastră, cei care credem că i-am prins şpilu.

Aşa că, forţat de evidenţe, eu cred că Dumnezeu preferă proştii. Proştii şi lefurile mici.

P.S. Că acum cei de la Taxi cred altceva, e treaba lor. Fiecare e liber să creadă ce vrea. Şi în cine vrea.

8 Comments

  1. calinakimu

    Din fericire D-zeu nu există, cel puțin așa cum îl concep oamenii…EL este EXISTENȚĂ.

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Eu mă voi mira întruna văzînd cum ceva atît de mare (Dumnezeu) poate încăpea în ceva atît de mic (creierul uman).

      Reply
  2. racoltapetru6

    Mărimea e interpretabilă, în funcție de perspectivă și de cel care o măsoară.

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Exact. Plus că mai contează şi la ce-ţi trebuie…

      Reply
  3. Alexandru Ciocan

    doamne cât circ a făcut piesa asta :)) oricum, mai mult a ajutat la construcție din punct de vedere financiar de cât rău

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Eu personal nu cred gogoriţa aia că au crescut donaţiile aşa cum susţin cei de la BOR. Că doar nu-i doare gura să spună orice le trece prin cap. Dovezi? Hai tati, vorbim de religie aici. Aici crezi şi nu cercetezi.

      Reply
  4. Marius S.

    “Prostii si lefurile mici”.Superb.Mai bine de atat nu se putea spune.

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Ei, aş! Se poate şi mai bine. Partea mai proastă e că rămînem doar cu spusul.

      Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.