Ura! Am salvat natura!

Cred că la ora asta Cristiana Pașca Palmer își blestemă ziua aia cînd, amăgită de un Cioloș pus și el pe fapte medii, a zis un ”da” la propunerea tentantă de a fi un nume țintă al corurilor de nemulțumiți în România. Dacă nu știți cine e doamna, ei bine, e fix ministrul Mediului de la noi. Cel care, hodoronc-tronc, în urma unei campanii superinteligente lansate de WWF (un fel de WTF bio), e forțată să stea acum toată ziua ascultînd emailuri ce conțin sunete de  broască rîioasă, crenguțe rupte, codalb, vînt străbătînd un canion, huruit de pămînt, buhai de baltă și stropi de apă în peșteră. Deci ce poate fi mai productiv de atît?! Mai ales acum, cînd te pregătești de o întîlnire cu alde Foc, Apă, Aer și Pămînt din celelalte țări, ca să te contopești într-un Captain Planet – cu aceiași chiloți trași peste pantaloni – decis să salveze orice greiere cu deficiență cromatică rămasă blocată pe gri.

Lansată cu tam-tam pe mai multe canale media, campania de tip Vasile Roaită (ăla cu trasul semnalului de alarmă) l-ar face pe Darwin să-și reconsidere teoria cu evoluția speciilor. Și asta pentru că, pe lîngă modul tîmpițel de-a dreptul de a pune oamenii maturi să se comporte ca niște copii din grupa 0-3 ani, care încearcă să asocieze sunete cu imagini, se consideră că astfel lumea va conștientiza cam cum e treaba cu natura. Asta după ce micii sunt deja doar niște rîgîieli sonore, iar bucățile de hîrtii roz stau moț pe micul dejun de dinaintea grătarului făcut în sînul ei. Și, pe principiul ”bai-bai, mucegai!”, lumea se va înghesui de-acum ca la moaște, să pună toate pungile și pet-urile scurse pînă la ultima picătură la coș, visînd cu ochii deschiși și avînd în urechi sunetul de la răgetul de urs ce calcă pe crenguțe rupte într-o briză caldă de ocean pe o ploaie torențială.

Și pentru că orice joc trebuie să aibă și o miză, s-au pus la bătaie și cîte 3 iPod-uri, pe fiecare canal. Alea care vor răsplăti norocoșii ce s-au înghesuit să-i transmită doamnei Palmer că e o incompetentă și habar nu are ce trebuie făcut cu rîul, ramul și nisetrul.

Încerc să fiu cît pot de reținut în apreciere, vis-a-vis de zbaterea de flower-power a unor semeni de-ai noștri de a-i da bufniței ce-i al ei. Asta în condițiile în care studiile vin și ne arată an de an că lumea, în marea ei majoritate, crede altceva și-i pasă de pîrșul mov de grohotiș fix cît îi pasă pîrșului că alde Schweichopfer a zis iar bogdaproste pentru un camion cu lemne adus în poartă pe nașpa.

Nu mai zic de glumele de genul ăleia cu statul în beznă o oră pe an, că să mai răsufle și pămîntul puțin. Și apoi, după ce punem urechea pe sol ca să auzim ”mulțumesc”-ul aferent, dăm năvală să ne comandăm ultimele chestii din China. Acolo unde, urșii Panda, salvați doar pentru că-s al naibii de blînzi și drăgălași (că dacă arătau ca niște cîini turbați și atacau oamenii erau morți de mult cu tot cu bambusul lor) se chinuie să respire și să vadă clar prin fumul dens al necesităților noastre de zi cu zi.

De-aia voi rămîne pe aceeași lungime de undă cu săracu George Carlin. Iar adevărul lui rostit cu haz de necaz despre noi ca specie în relația cu planeta, va rămîne pentru mine universal valabil. Ca o axiomă.

P.S. în caz că vreți neapărat un iPod, sau ăla vechi v-a rămas mic, sau pur și simplu vi se pare că doamna Palmer nu suferă suficient din cauza caniculei de afară, puteți să vă dați  și voi Captain Planet aici, aici sau aici. Așa că dă natura mai tare! Da vezi să n-o dai de-a dura!

6 Comments

  1. Renata Carageani

    Nu-i mai bine așa?

    Reply
    1. krantz

      Ba da. Dar așa ceva nu ajunge la ministru. Ci mai degrabă ajunge ministrul la ea.

      Reply
  2. Cezar

    George Carlin este bestial si nu ai cum sa-l contrazici. Pe bune!

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Așa cred și eu. Și orice contraargument ai aduce, n-ar face decît și mai spumos momentul lui de stand-up.

      Reply
  3. i am we are

    Este absolut jenanta campania, aproape umilitoare pentru unul care mai are cel putin juma de creier functional.
    M-a atras exprimarea “sa-i dea bufnitei ce-i al ei”.
    Am vazut TOT George Carlin disponibil pe youtube, tot.

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Fiecare o vede în felul lui. Și nu e obligatoriu să placă tuturor. Și ținînd cont că e vorba de banii altora, pot să facă ce vor cu ei.

      Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.