Iarna vrajbei proaste

Fix acum doi ani, cînd, dînd cu tifla cotelor de la casele de pariuri și bulversînd alinierea firească a planetelor, Iohannis a fost declarat cîștigător la puncte în lupta cu prostia de colecție din capul tandemului Ponta-Dragnea, mulți am sperat că o să începem să ne facem cît de cît bine ca țară. Ar fi urmat o perioadă de lins răni și de suflecat mîneci. Mai ales că noul purtător de sceptru avea privirea dreaptă, pedigree de neamț iar hăhăială mîrlănească a predecesorului îi părea complet străină. Și, în plus, a declarat cu mîna pe biblie că va fi președintele tuturor românilor.

Numai că, încet-încet, arama de pe fața statuii proprii a noului nostru ghid călăuzitor a început să se cojească. Lăsînd privirii urmele inconfundabile de cocleală. Aia specifică unei spoiri în grabă care să pună privitorul pe mute și să vîndă bine produsul scos pe tarabă. Semn că ori nemții nu mai sunt nici ei ce-au fost, ori camerele de filmare nu au prins unghiul corect de la jurămînt, în care să se vadă degetele încîrligate la spate în momentul cu pricina.

Așa că, în ciuda promisiunilor, suntem exact în același punct din care am plecat acum doi ani. Doar că împărțeala aia specifică jinduitorilor de ciolan, aia pe care omul de rînd o vede la fel de poetic precum Eminescu: ”în smintiți și în mișei”, o face altcineva. Semn clar că la noi, apucăturile de ludovic cu ”statul sunt eu !” au prins rădăcini durabile și e practic imposibil să scăpăm de ele. Iar ciumafaia aia politică ce s-a slobozit public pe cînd era cocoțată vremelnic pe moțul de rahat al puterii parlamentare: ”Ciocu mic! Acum noi suntem la putere!” ar trebui inclusă în cărțile de istorie la citate memorabile.

Și pentru că a venit iarna, președintele s-a gîndit că ar da numai bine o îngrășare de porc în ajun. În cazul de față ăla electoral. Să mai întindă puțin șoriciul gros lăsat pe stoc de buldogul Blaga, cel plecat să amușine acum alte uși, ce se închid periculos în urma sa și-i umplu gura de gustul laptelui matern. Și asta în timp ce șefa de partid, aparent singură și de capul ei, a tot încercat să-l mascheze prin metodele clasice femeiești, întinzînd aiurea o mascara cu clipulețe electorale, făcute parcă pentru a candida la premiul cinematografic: ”Un certain retard”.

Ce a ieșit, a văzut toată lumea adunată de ziua națională în jurul cazanelor cu sarmale moca. Și s-a zărit pînă și din noile vechituri F-16 care și-au făcut safteaua pe deasupra unui arc de triumf al ipocriziei.

Pe de o parte, axa Ciolannis. Plină ochi de arieni cu standarde înalte, șterse zilnic de praf și unse cu grijă. E drept, mînjită puțin de petele sîngerii, care nu mai ies, ale unui Iliescu pe post de model național și de ghiolbănismul ridicat la rang de artă al unui Băsescu înfrigurat, cu gîndul mai mult la ciocnitul paharelor de după și cu speranța că n-au schimbat yala de la crama Cotrocenilor de la care și-o fi păstrat o dublură.

Iar pe de cealaltă, izgoniți de disprețul prezidențial, cei din axa Dragniceanu. Încercînd să mimeze fiorul întoarcerii la popor și se frece cu pulimea atît de dragă lor. Aia sensibilă la suta de lei scăpată printre degetele lor, atunci cînd panarama de Tolontan nu-și mai bagă nasul în oalele altora.

Pentru un ochi neavizat, ar părea că intersecția celor două axe e fix mulțimea vidă. Dar pentru cei ce nu cochetează cu Alzheimer-ul și nici nu și-au dat creierul la Nufărul TV, rezolvarea ecuației e simplă. Că doar acum e campanie. Și toată vrajba asta prost mimată e doar un joc de glezne. Unul menit să-i țină pe oameni dezbinați și concentrați pe singurul lucru care mai contează pentru ei: tradiționala porție de fasole cu cîrnați. La mulți ani, România! Hai, că fasole avem, slavă domnului!

firea_dragnea_1dec

Foto: InquamPhotos/OctavGanea

5 Comments

  1. gheo

    Și fasolea de o mîncară puii de daci e venită de aiurea! Adică China! De ciolan ce să mai vorbim! Spania, Austria, Germania! Csf? Ncsf!

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Apăi era nevoie de dietă diversificată. Cît să mănînci numa brînză, varză, viezure, bulz?

      Reply
      1. gheo

        Viezure? Bleah!

        Reply
  2. racoltapetru6

    Așa fasole bună nu găsești nici la mama acasă! Mai ales că e gratis și e însoțită de un pahar de vin, tot de pomană.

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Noroc că-i doar o dată pe an. Că altfel de la atîta pomană am fi grași cu toții.

      Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.