Nu mă-nnebuni! Nea' Nicu?

Ca în fiecare an în aceasta perioadă, vin sărbătorile şi odată cu ele, parcă la pachet, amintirile despre Ceauşescu. Apar noi cărţi, noi studii aprofundate, mărturii ale vremii, poze inedite, interviuri cu contemporani de-ai lui, ce mai, tot tacâmul. Fulare şi brelocuri cu el mai lipsesc, dar cine ştie, poate îi vine vreunuia ideea şi se face om. Anul ăsta am găsit ipotezele cu implicarea FMI în îndepărtarea lui. Nu credeţi că, oricâte cărţi s-ar scrie şi oricâte declaraţii s-ar face – chiar întărite de-un “să moară mama dacă nu-i aşa” – nu vom şti niciodată, cu exactitate, ce a vrut cu adevărat să facă Ceauşescu de ne-a adus în halul ăla de disperare? Invariabil, fiecare dintre noi ne vom mulţumi cu frântura de adevăr ce ni se pare acceptabilă, dar pentru care nu vom avea niciodată o certitudine 100%. Aceasta a fost împuşcată în ’89…

3 Comments

  1. 1 Gheorghe

    Din cate intuiesc eu citind presa oficiala si neoficiala de pe unde apuc, exista un sablon. Cand cei care ajung sus, pe meritele/lupta/turta lor, incep sa nu mai suporte siluirea proriului popor – atunci aceia sunt maturati. Mai cu spectacol sau mai delicat, in functie de cat de tare s-au zbatut si importrivit inlaturarii. Pentru a fi dati ca exemplu.

    Ceausescu nu a fost el mare geniu, etc. Dar a incercat, dupa mintea lui, sa tina piept tavalugului. Si a fost maturat cu spectacol.

    Vezi Sadam, Gadafi, etc. pentru exemple de maturati cu spectacole si mai mari.

    Reply
  2. krantzro (Post author)

    Acum depinde şi de ce fac şi mai ales cum, cât timp sunt în funcţie. Nu cred că vreun popor va da jos binele de la putere.

    Reply
  3. 1 Gheorghe

    Mda, pai pe cei de mai sus nu poporul lor i-a dat. Cateva cete de oameni au fost masa de manevra.
    Cat despre Nea Nicu, el a incercat de prin 79 pana in 89 sa plateasca datorii, sa capete ceva independenta financiara, etc. Drept care a tras poporul din greu ca sa reuseasca cele ce si-a propus Nea Nicu – iar cei care pierdeau la afacerea asta l-au facut pe Nea Nicu foc de paie, ca sa nu mai indrazneasca si altii sa incerce asa ceva. Bineinteles, au folosit poporul – care era oricum suparat.

    Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.