Zi-le, Loredana!

N-am ce face şi, din când în când, mai urmăresc şi “viaţa cetăţii”. Descoperindu-mi o plăcere ciudată de a privi mai ales în partea de WC a acesteia, care e politica de la noi. Oricum, toate fluxurile de ştiri sunt bombardate acum de bătăile cu rahat între conducătorii noştri iubiţi, pe stil nou. Fiecare dintre aceştia, dosit în spatele unui ventilator pornit, aruncă spre palete cu ce are mai bun în el. Sperând că el va rămâne (oare pentru cât timp?) singurul făr’ de pată, în timp ce ceilalţi, doborâţi de mirosul proiectilelor, vor trebui să fluture învinşi, steagul mai mult maro decât alb.

Lupta e pe viaţă (aia de la puşcărie) şi pe moarte (a puterii avute). Simt toţi că vasul e în flăcări şi, ca orice şobolan care se respectă, trebuie s-o taie cât mai repede. Ce e nasol, e că de jur împrejurul vasului, nenorociţii de la DNA au pus numai capcane. Pe unde să o iei? La dracu! Regretă acum că au furat până şi scările de incendiu! Ce rost mai aveau când te credeai Dumnezeu?

Se spune şi se scrie tot ce poate trece prin cap unui om. DNA-ul cred că şi-a suplimentat bugetul pentru hârtie, pixuri şi CD-uri sau HDD suplimentar pentru înregistrări. Se lucrează în trei schimburi, ca la furnal. Marfă, ca la balamuc. Toţi vor să declare, să denunţe, să arate cât a luptat el cu corupţia aia fără corupţi. Anchetatorii nici măcar nu trebuie să pună întrebări. Doar să mai pună un top de hârtie pe masă sau să apese pe butonul de la cameră. Şi atunci când aceştia cedează în faţa avalanşei de rahat şi mai iau o pauză, împricinaţii dau fuga pe la ziare sau posturile tv. Nu mai e timp de pierdut. Sau de regretat ceva.  Cineva trebuie să-i asculte, că ei zic tot. Şi insistă, cu aceeaşi credinţă, că cei care îi ascultă sunt nişte trepanaţi care mai pot pune botu la minciunile lor ordinare, ce le conturează şi mai mult, dacă mai era nevoie, adevărata faţă. Aceea de căcat cu ochi. Dar de om, bineînţeles…

Nu face excepţie nici cea mai blondă ipochimenă a politicii de la noi. Cea care crede în continuare că, vorba unui înfocat susţinător al ei, care cred că nu s-a mai spălat trei luni după ce a dat mâna cu ea, “are sânge-n păsărică”. Dar creier de Pleşcoi. Când simţi că poţi schimba senzaţia aurului de la brăţările de Bvlgari cu cea de inox rece de la cele de Rahova, poţi începe să spui vrute şi nevrute. În fond, repertoriul nu se schimbă. E tot cel plin cu minciuni. Nu mai sunt cele despre grija şi empatia cu populaţia căreia, în realitate, îi scuipi în cap cojile de seminţe, ci despre celălalt, care e principalul vinovat, deşi eraţi mână în mână, pentru situaţia creată. O situaţie care, iată, pe zi ce trece, o face să se gândească din ce în ce mai serios la o schimbare de garderobă. Ceva ieftin, simplu şi în asorteu cu dungile verticale care, măcar pentru o perioadă, se pare ce îi vor subţia şi mai mult silueta.

Paradoxal, “ieşi afară, javră ordinară!” nu mai e suficient. “Cariera” politică e încheiată. Steaua unei paraşute ce s-a visat preşedinte de ţară, abia se mai vede. A strălucit atât de mult, că s-a încins şi-acuma sfârâie. Recomandarea firească în aceste cazuri, e retragerea undeva la răcoare. Cu servicii all-inclusive. Acolo unde, în ciuda divorţului, o aşteaptă fostul soţ. Oricum, aşa le-ar şi sta bine. Ca-n filme: Despărţiţi, dar împreună…

9 Comments

 1. mihai vasilescu

  All inclusive, zici? Si răcoare vara?

  Reply
  1. krantzro (Post author)

   All ! Cu temperatura controlată tot timpul anului. Nu de alta dar să nu se strice. Aşa “pese” de colecţie, mai rar…

   Reply
 2. upprann

  Săraca Nuți…

  Reply
  1. krantzro (Post author)

   Nu cumva ai uitat ghilimelele la săraca?

   Reply
   1. upprann

    Nu… Pai crezi ca e usor sa treci de la lux la racorica? 🙂

    Reply
   2. krantzro (Post author)

    Pentru ăia e uşor să te treacă. Pentru tine e mai greu să te treci…

    Reply
 3. july

  Cel mai mult m-a ingretosat ca nici macar demnitate nu au sa-si asume ceea ce au facut . Au taiat salariile si in tot acest timp, ei isi imparteau de la buget bani furati pentru retrocedari, probabil razand de noi cat suntem de prosti si inghitim minciuna despre criza . Criminali ! Multi si-au luat zilele ca nu si-au mai putut plati ratele, si-au luat drumurile in picioare si-au plecat lasand copii, nenorocindu-i, iar ei…gasca de criminali !

  Reply
  1. krantzro (Post author)

   “Demnitate” în politică?! Dar cine crezi că e dispus să se plimbe cu această piatră de moară legată de gât?
   Sunt convins că râdeau de nu mai puteau de zbaterile oamenilor simpli. Mi-e greu să cred că au avut o altfel de apreciere pentru oameni, în spatele camerelor, decât cea a celeilalte Elene sinistre: “nişte viermi…”

   Reply
   1. july

    Probabil . Inca sunt naiva cand e vorba de politicieni .

    Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.