Un amic mi-a povestit că s-a dus ieri la frizerie. Tuns normal, acelaşi frizer ca de obicei. Ţac-ţac, ţac-ţac şi “să vă fie de bine domnu!” Nimic deosebit. Şi totuşi, finalul evenimentului a fost însă altul. Pentru că în momentul bacşişului obişnuit, ăla de 5 lei pentru toate tunsorile pe care le avusese pînă atunci, frizerul s-a dat înapoi de parcă amicul încerca să-i strecoare un plic cu droguri. Nu mai conta că se stiau de atîta timp. Bacşişul devenise brusc un ghem de castane încinse, pe care nu mai avea curajul să pună mîna. Amicul a insistat, dar vorbea deja la un perete. Aproape că şi simţea un miros specific în încăpere. Era cel al legii care se instaurase în acea frizerie! Mă laşi?

Cred că refuzul de a mai lua bacşiş se datorează faptului că la final de an, fiecare dintre aceşti prestatori de servicii va trebui să meargă să-şi declare veniturile obţinute suplimentar. Birocraţie, formulare, cozi, plăţi impozite. Un ditamai rahatul fiscal prin care trebuie să treci la noi pentru a fi corect. Aşa că mai bine lipsă. Mă rog, chestie de opţiune. Nu cred acum că toţi frizerii vor face ca acela. Dar cred că mulţi alţii se vor gîndi de mai multe ori, în timp ce te scutură de păr la final, dacă să ia sau nu şi altceva decît pe tine pierdut la spate şi în părţi.

Ironia sorţii e că toată caterinca e făcută de cei care nu trebuie să-şi bată capul cu evidenţa bacşişului, fiind mai toţi consumatori de servicii, nu prestatori. Dar brusc interesaţi de grija altora. Şi toţi ne întrebăm dacă e bine sau rău cu noile legi. Obişnuiţi cu eşecurile, ne întrebăm la ce bun încă una. Că de 25 de ani le tot încercăm pe toate şi nimic bun n-a ieşit.

Acum, na, n-avem de ales. O mai bîlbîie guvernanţii dar asta-i direcţia. Vrem nu vrem, dansăm pe muzica lu Ponta. Hai să vedem şi ce-o ieşi din asta! În ciuda avalanşei de băşcălie, principiul e corect. Că prea ne-am obişnuit să judecăm în spiritul legii nu în litera ei. De parcă am fi arbitri de fotbal, că tot ne pricepem acolo toţi. Şi uite, suntem acum un popor al naibii de spiritual, unde legea e aşa o tocmeală continuuă…

cust-costs-scissors-money

Sursa foto

8 Comments

 1. bancuri

  Frizerul nu avea chitantierul de bacsis, la el… il uitase acasa. 🙂

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Posibil. Sau pe casa de marcat nu era încă setat codul de marfă “bacşiş”.

   Reply
 2. calinakimu

  DIRECTIA gresita in care merge omenirea..este deja un truism, tine de o evidenta rusinoasa…

  Reply
  1. krantz (Post author)

   O repetăm ca să fim siguri că n-am uitat.

   Reply
   1. calinakimu

    Este ca si chestia ipocrita cu “invatatul din greselile trecutului” (?!). De fapt asa este, invatam sa nu le mai repatam, ca sa facem altele…”imbunatatite”.

    Reply
    1. krantz (Post author)

     Că e vai de profesorul (înaintaşul) care nu e întrecut de elev…

 3. racoltapetru6

  Guvernarea Ponta va fi clasificată de istorie ca cea mai proastă de după ’89, așa cum reiese deja din sondaje.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Ei, aş. Întotdeauna ultima e cea mai proastă. Că aia e mai caldă în memorie. Că doar de aia o schimbăm. De proastă ce-i. personal, n-aş pune-o pe primul loc. Au fost altele şi mai catastrofale pentru noi.

   Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.