Bă Arsenie, tu chiar n-ai treabă?

Nu ştiu dacă e coincidenţă sau nu, dar chiar imediat după ce scrisesem despre, hop şi cu minunea! Una care să-mi dea peste mîna cu care tastasem. Arză-m-ar să mă arză! O “icoană” cu Arsenie începuse să plîngă. Păşesc uşor peste sensul cuvîntului icoană şi încerc să înţeleg războiul proaspăt declanşat între cele două tabere, pro şi contra lui Arsenie. Oricît de mult aş încerca să stau la mijloc, nu am cum. Pentru că atunci cînd aud de bucăţi de lemn sau de pînză care brusc se umplu de secreţii, mă apucă groaza. Una care nu-mi dă niciun răspuns la zecile de întrebări ce pur şi simplu ţîşnesc din creier, mai ceva ca lacrimile din icoană.

Deci de unde pînă unde şi mai ales de ce s-ar întîmpla o asemena chestie? Şi dacă cineva a lăsat de s-a prelins ceva pe bucata aia de lemn pictată, ce? Care-i însemnătatea? De ce ar fi o minune? Şi ce ar trebui să fac? Să cad brusc în genunchi şi să bat recordul la făcut cruci? Să nu mai cred că pămîntul e rotund, ci plat, aşa cum zicea biserică? De unde ştim noi de ce plînge Boca şi ce vrea să spună cu lacrimile lui de crocodil?

De unde ştim că n-ar plînge pentru decizia bisericii de a acoperi pictura aia cu Sf.Gheorghe stilizat de pe zidul acelei clădiri? N-are cum, nu? Arsenie nu poate plînge pentru aşa ceva. Ştim sigur că plînge doar pentru cei care sunt prea orbi să vadă. Să vadă ce? Cît de uşor pot fi duşi de nas unii semeni în numele credinţei?

Acum icoana “a plîns”. Şi de ce e musai de rău? De ce orice icoană plîngăcioasă prevesteşte răul? Observ că absolut toată simbolistica în asemenea cazuri, e pe “rău”. Pe “negru”. Pe “Doamne apără şi păzeşte!”. Nu contează ce-ai făcut, ce faci, sau ce vei face, dar sigur nu e bine. E grav şi trebuie să pleci capul imediat. Odată cu corpul, ce trebuie să descrie un unghi cît mai ascuţit. Să simţi cu fruntea dogoarea de la flăcările din fundul pămîntului, în care vei arde. Păcătosule!

Stau şi mă întreb de ce n-ar plînge şi de bucurie? Dar aici îmi dau singur repede răspunsul. Pentru că aşa ceva nu se poate! Pentru că în credinţa ortodoxă nu există aşa ceva. Numai smerenie, umilinţă, cap în pămînt, stat în picioare ore întregi la slujbă şi miorlăială tristă. Nimic care să-ţi aducă zîmbet. Cel puţin nu acum, cît eşti viu. Posibil “după”. Dar numai dacă ai fost cuminte, curat şi ai crezut orbeşte. Chiar şi în lacrimi false.

Acum, în plin ev ştiinţific, pînă şi biserica a avut ceva dubii. Şi nu ştiu cum se face, dar taman cînd s-o ia cineva la verificat, icoana s-a oprit din lăcrimat. Aşa că am şi eu o explicaţie plauzibilă. Îi intrase o musculiţă în ochi lu Arsenie şi na, ca orice om, o fi lăcrimat pînă a scăpat de problemă. E asta o minune? Ei aş! Şi de ce n-ar fi cum spun eu? Ce, prin Rai nu sunt gîze? De ce m-ar contrazice cineva?

Şi mai e un lucru pe care îl observ. Cei cu credinţa setată pe “Da”, sunt foarte vocali şi ei pe reţelele de socializare. În acelaşi stil de crede şi nu cerceta. Şi în numele credinţei, le cer celor care-l iau în rîs pe Arsenie, puţină decenţă şi seriozitate. De parcă bucata ai de lemn, din care ar fi ţîşnit din senin chestii, ar fi ceva serios. Şi asta pentru că aşa a fost dintotdeauna. Insulta la adresa credinţei s-a hulit şi pedepsit mereu. Cea la adresa inteligenţei, niciodată. Din contră!

arsenie-icoana-lacrimi_w700_h800_q90

30 Comments

  1. illusion

    Te-ai luat de Arsenie…

    Reply
    1. krantz (Post author)

      #numaipotcuboca 🙂

      Reply
      1. illusion

        :)) vezi că poate te trăznește

        Reply
        1. krantz (Post author)

          De ce ar face asta? Ştie şi el că am dreptate.

        2. illusion

          Nu te pune cu divinitatea :)) au și ei orgoliul lor!!!

        3. krantz (Post author)

          Ei cu ei, eu cu eu. Ce, nu e loc destul pe planetă?

        4. illusion

          Eh… eu atâta zic :)) nu știi cum se răzbună prin vreun fanatic…

        5. krantz (Post author)

          Şi-atunci punem capul în pămînt de frică? Că s-ar putea să vină vreun fanatic? Mie-mi place smîntîna. Dă-o naibii de mîţă! 🙂

        6. illusion

          :)) Curajosule!

        7. krantz (Post author)

          Ei aş! Ştiu doar că-s bun la fugă…

        8. illusion

          E bine atunci!!!

  2. bancuri

    Ai zis… pardon, scris:
    “Nimic care să-ţi aducă zîmbet. Cel puţin nu acum, cît eşti viu. Posibil „după”. Dar numai dacă ai fost cuminte, curat şi ai crezut orbeşte”
    Eu as mai adauga… si dat bani la popi.

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Aoleu, am uitat. O fi din cauză că eu nu dau?

      Reply
  3. M.C.

    Oamenii au ceea ce merită! Atât sunt de prăpăstioși, negativiști, pesimiști, egoiști, răutăcioși, încât nici nu realizează că ei înșiși atrag toate relele asupra lor. Mai rău e că suferă și alții din cauza asta.
    N-ai cu cine… Așa au fost învățați, educați, inoculați. Nu merită să pierzi nicio secundă din viață băgând în seamă astfel de oameni. Trebuie lăsați să se scalde în mocirla și amărăciunea pe care singuri și-o crează. De schimbat… n-ai nicio șansă.

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Partea proastă e că se-ntinde mocirla. Şi oriunde ai călca, cam sar stropi pe tine.

      Reply
      1. M.C.

        Sar. Îi cureți, îi speli și mergi mai departe pe drumul tău. Apoi încerci să-i ocolești cât poți.

        Reply
        1. krantz (Post author)

          Ocolesc eu, da cît? Că nici pe marginea planetei nu vreau să merg. Risc să cad. Şi cine mă mai prinde?

        2. M.C.

          Îi ocolești sau te alături lor. Eu nu reușesc să văd calea de mijloc. O fi vreuna?

        3. krantz (Post author)

          Dar de ce să nu mă ocolească ei pe mine? Pentru că spre deosebire de ei, eu le pot demonstra chestii. Ei doar vin cu vrăjeala.

        4. M.C.

          Păi ia întreabă-i și vezi, vor să te ocolescă?
          Neah, ei vor să te convertească, vor să fii ca ei, altfel ești împotriva lor și vor încerca să te distrugă pentru că, așa cum am spus, sunt egoiști, răi, depresivi..
          Asta e opinia mea, posibil să mă înșel…

        5. krantz (Post author)

          Te înşeli. Sunt calzi, buni, iubitori de oameni. Ca Boca.

        6. M.C.

          Și mai ales plâng. Mult. Cu lacrimi de crocodil..

        7. krantz (Post author)

          Vezi? Ai prins ideea. 🙂

  4. racoltapetru6

    E mult mai greu să faci o icoană să râdă. Poate că de aceea n-au apărut încă. Dar nici n-ar avea succes în fața mulțimii, că ea vrea să vadă lacrimi în ochii altora, mai ales în ai „sfinților” care-și dorm somnul de veci.

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Eu ştiu că lacrimile pot fi şi de rîs. E doar o chestie de interpretare.

      Reply
  5. calinakimu

    Este convenabil pentru oamenii eviscerati sau dezosati sa astepte cu mana intinsa pe la colturile bisericilor, de la icoane, moaste sau alte relicve sa apara tot felul de minuni, eventual sa se reverse peste ei, sa-i inunde, sa-i inece…pronia cereasca. S-a lucrat mult la aceasta stare de blegomanie acuta… de catre marea conspiratia politico-bisericeasca…
    Pe de alta parte …la ce face Ponta…incep sa cred ca s-ar putea sa planga si icoanele…?!

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Şi ăncă se lucrează. Că e materie primă, slavă domnului! E aşa de simplu cînd îţi arată alţii calea… Nici nu mai trebuie să gîndeşti. Ştii doar că te duce sigur spre BINE.

      Reply
  6. fata veselă

    Da’ chiar te-a suparat rau Boca asta…de-i dedici atata timp!…:)))

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Păi dacă apare peste tot şi le ia minţile altora. Trebuie să se lupte cineva. 🙂

      Reply
      1. fata veselă

        Da, dar din pacate, cu morile de vant.

        Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.