Ne tot măcinăm nervii şi ficaţii de ani de zile cu controalele statului. Fie că sunt de la mediu, de la fisc, de la inspectoratele de construcţii, de la alte jde mii de agenţii, toţi vin cu un singur scop. Să verifice respectarea legii. Cel puţin aşa e la nivel declarativ. Pentru că, în realitate, 99,99% vin să ia banul de la tine, agent privat. Nu vin cu intenţia de a corecta o greşeală, de a-ţi arăta ce trebuie făcut că să fii în ton cu legea. Aia din ce în ce mai stufoasă şi mai greu de urmărit. Nu! Ei vin întotdeauna la sigur. Vin să-şi ia salariul. Şi bonusul. Şi vin precum urşii la tomberoanele de la marginea pădurii. Siguri că vor găsi ceva.

De aia acum mai toată lumea ţipă şi huiduie la adresa lor. Pentru că mulţi i-au perceput astfel. Nişte fomişti cu tupeu. Proşti şi obtuzi. Exact pe tipul şefilor mai mari. Care habar n-au cum e viaţa în realitate dar dau legi şi ordonanţe din birou. Pe care le schimbă peste o săptămînă dacă se dovedeşte că nu merg. Fără regrete. Fără remuşcări. Fără a păţi nimic. Ce dacă au bulversat o ţară? Dă-i în mă-sa-n cur pe toţi! Ia să vedem ce n-am mai încercat! Rezistenţi ai dracu, cobaii ăştia!

Dar nu despre ei aş vrea să scriu aici. Ci despre acei agenţi privaţi care chiar merită un astfel de tratament. Ăia pentru care legea chiar e facultativă. Ăia care plătesc angajaţii la negru. Ăia care au cumpărat şi încă mai cumpără facturi de la colţul străzii emise de firme fantomă.   Ăia care se întreabă mereu: “Cît costă intrarea în legalitate? 1000 de lei. Şi cît costă amenda? 500. Ok. Atunci riscăm şi dacă o veni vreun control, vedem noi cum facem.” E simplu. E doar un calcul de eficienţă economică. Şi oricît m-aţi contrazice, aproape fiecare companie privată, de la buticar pînă la orice multinaţională îl face. Toţi vor să-şi reducă costurile. Şi toţi vor să plătească sume cît mai mici la stat. Şi ţine de fiecare în parte ce riscuri e dispus să-şi asume şi care nu. Şi toţi fac calcule. Ce să mai scadă pe cheltuieli, ce să mai treacă pe protocol, ce să ascundă pe alte conturi contabile, cu alte moduri de impozitare, cît mai avantajoase. Şi te crezi băiat deştept atunci cînd reuşeşti chestii de-astea.

Deci una peste alta, trebuie să recunoaştem şi că foarte mulţi privaţi încearcă legea pe toate găurile. Asta şi pentru că se poate. Doar-doar să plătească taxe cît mai puţin spre deloc. Că dacă stăm să ne uităm la originile capitalismului din 90 încoace, cam pe ideea asta s-a mers. Iar statul, nah, principiul acţiunii şi reacţiunii.

Pentru că tu, agent privat, ai rămas acelaşi Moromete, care încearcă în permanenţă să fenteze plata fonciirii. N-am! Dar pe stat nu prea-l interesează că n-ai. El vrea. Şi tre să faci într-un fel să ai. Pentru că regulile au rămas cam aceleaşi. Perceptorii s-au mai schimbat cumva. Acum vin îmbrăcaţi în uniforme şi în maşini cu girofar eventual. Vin cu urgenţă. Şi toţi vin hotărîţi să ia ce e de dat. Nu plăteşti, îţi ia statul vaca, masa, casa. Îţi ia tot. Şi-ţi pune şi lacătul pe uşă. Motive? Îţi găsesc o mie dacă vor. Pentru că acum, legile sunt mai şui ca pişatul boului. Şi mai interpretabilă decît o lege românească e doar o altă lege românească. Şi toate sunt de partea lui. A statului.

Deşi, ce căcat e statul? Nişte alţi oameni ca mine, ca tine. Doar că au alte interese. Vor doar să cîştige ei, nu tu. E simplu. Forţe oarecum egale dar de sens contrar. Ei au lege + prostie iar tu neputinţă + deşteptăciune. Cine e mai tare? Şi deşi nu e mereu egalitate, de fiecare dată se dă cu banul.

keep-calm-and-flip-a-coin-7

Sursă foto

3 Comments

 1. mihai vasilescu

  Paraschive, bolnavule de avere care eşti. 😉

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Sînt unii oameni care le place sa aibe mintea tulbure, mie mi place sa fie limpede. 😉

   Reply
   1. mihai vasilescu

    😉

    Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.