Rahat cu topping de tzatziki

Zilele astea, o lume întragă își dă cu părerea despre ce și cum e cu paranghelia în care Grecia o face pe interesantă și tot joacă pe masa Europei un sirtaki de zile mari. Unul de sar cioburile din străchinile în care a tot călcat, în fața privitorilor, de nu știu săracii dacă să aplaude sau să-și ferească ochii.

Mulți spun că au citit tone de articole și analize, putînd acum, cu naturalețea cu care tragi un pîrț, să pună diagnosticul exact. Pentru că cică chiar au prins șpilul. Și fiecare susține pe final că el a descoperit miezul. Ăla din dodoașcă, firește. Pentru că mie mi se pare că oricît de dottore te-ai da, n-ai cum să știi tu exact cum stă de fapt treaba acolo. Hai, înțeleg comentariile din Grecia, că doar ăia sunt implicați direct. Dar să zici tu, de aici din Românica, despre cum și de ce s-a ajuns aici, mi se pare o aiureală. Mai bine sugi un deget că e cam același lucru.

Nu mai zic de previziunile de viitor. De parcă ar mai ști cineva cum trebuie să fie în astfel de cazuri. Că doar intră și ies țările din zona euro, mai ceva ca niște piți la Mall. Și ca atare avem totul pus la punct, cu scheme și desene, exact ca un plan de ieșire în caz de incendiu.

Eu îmi recunosc retardul avansat pe chestiuni de acest gen. Și ca mine sunt muuuulte milioane în țara asta. Dar asta nu ne împiedică să ne gîndim puțin la ce-ar însemna pentru noi mult trîmbițata și oarecum urgentata trecere la euro. Noi romànii avem o vorbă: aia cu rahatul amestecat. Cam asta e și cu zona euro.  Și cam astea sunt rezultatele. E ca atunci  cînd înghesui la un loc, din motive de economie și interes, toate rudele venite de prin țară la nuntă. Numa că unii nu se spală și put, alții ocupă singurul wc din apartament două ore, iar vărul Săndel are o plăcere ciudată de a-și întinde mucii peste tot. Și apoi te miri de ce iese cu scîntei. Și mai și descoperi că ieși prost la final cu darul. Și te tot scarpini în cap, neînțelegînd de ce. Că doar toți sunt oameni.

image

 

Sursa foto

7 Comments

  1. calinakimu

    Lucrurile stau atat de simplu…incat nici nu merita sa fie comentate. Noua ne plac realizarile survenite in urma unor profunde analize, in care sa ne dovedim superioritatile intelectuale si nu numai…Asa…o cheste aflata la mintea cocosului, ca sa merite sa fie comentata, trebuie mai intai coplicata, introdusa in contexte internationale, facute scenarii cat mai suclente, consistente, spectaculoase…
    Ce se petrece in Grecia, ce se petrece oriunde intorci capul, in lumea larga sau in cea stramta a proximitatii fiecaruia dintre noi poate fi redus la o simpla , amarata, jalnica asertiune : INCONSTIENTA.
    In ciuda tururor savantilor, filosofilor, analistilor, specialistilor(care au pus umarul)…la asta se reduce totul. Omenirea se afla intr-o stare de profunda INCONSTIENTA. Las specialistilor sa dezvolte, sa complice subiectul.

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Păi trebuie să aibă și ei ceva de lucru. Vorba aia: la muncă, nu la întins mîna!

      Reply
  2. racoltapetru6

    Ca un diletant în această mare problemă europeană – că-i bine sau nu a adopta moneda unică – aș îndrăzni să zic că noi n-avem ce pierde. Oricum, suntem la coadă și nu putem decât să urcăm sau să stagnăm. Grecii au pornit de sus și nu acceptă o diminuare a veniturilor, pentru a le corela cu PIB-ul. Iar corupți avem fiecare, și plătim pentru asta.

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Eu m-am cam săturat de experimente. Dar din păcate nu eu decid. Și cred că nici măcar nu se va face un referendum pentru a se cere părerea populației pentru trecere la euro. Grecii s-au trezit acum că ar fi nimerit. Că nah, nu se putea face la început. Trebuie să decidă alții , mai pricepuți , pentru toți. De parcă ăia s-ar și pricepe.

      Reply
  3. mcooper801

    ai dreptate…ne place sa mestecam rah…chiar daca noi l-am mestecat. si doar atat si in 2010…zi frumoasa…

    Reply
  4. bogos

    Grecia nu datorează nimic Europei, Europa datorează totul Greciei.

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Depinde din ce parte a biroului de acordare credite priveşti.

      Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.