Banii, nu viaţa!

“Record! Câți bani au câștigat Tecău și Niculescu după rezultatele de la Wimbledon”, “Salariu uriaș pentru Tade la Steaua » Golgeterul Ligii 1 va cîștiga aproape un milion de euro”, “Oana Zavoranu a dat lovitura. Uite cati bani va incasa la show-ul “Burlacita”!

E imposibil să nu fi auzit cel puţin o astfel de ştire zilnic. N-ai cum să scăpi de aşa ceva. Poate doar dacă trăieşti singur în pădure mai ai o şansă. Că altfel, pînă şi într-un sat fără electricitate, tot te trezeşti cu o babă pe la poartă că-ţi aruncă peste gard o întrebătoare: “Auzişi fa cît o luat Halepoaica fără să cîştige nica la Uimbedon?”

Timp de două săptămîni cît am fost plecat din ţară, nu am mai intrat în contact aproape deloc cu ştirile de pe la noi. Nici măcar cu cele de acolo pe unde am fost. Pentru că în tot acest timp, deşi am avut peste tot pe unde am fost acces, nu am deschis televizorul. Deloc. Nici măcar pe muzică. Mai intram seara, pe internet, ici colo pe cîte un blog. În rest, pauză. Reuşind să mă rup total de bombardamentul zilnic al informaţiilor ce se învîrt doar în jurul banilor. Ce bine m-am simţit!

Bănuiesc că nu-s eu primul care a observat predilecţia tuturor televiziunilor şi ziarelor de ştiri pentru a aduce la cunoştinţa tuturor, cică cu titlu de ştire, cîştigurile unor oameni, ajunşi printr-un hazard sau muncă proprie, ceva mai cunoscuţi decît alţii. Aproape nu mai există ştiri în care să nu apară cît a cîştigat ăla, pe ce sumă s-a transferat celălalt, ce salariu va avea ICS pentru o apariţie într-un show şi pe ce bani filmează IGREC nu ştiu ce film. De altfel ştirea în sine asta e, nu ce şi de ce (va)face subiectul în cauză. Aia e doar umplutura neinteresantă, care să dea suport şi timp informaţiei care se vrea de fapt a fi comunicată.

Iar tot rahatul ăsta i-a adus pe mulţi în situaţia în care îi interesează, cu o curiozitate bolnăvicioasă, doar sumele intrate în conturile altora. Umplîndu-i de ciudă şi dînd frîu liber pizmei la adresa celora care, nah, au avut noroc în viaţă. Asta dacă nu s-a potrivit eticheta cu “hoţ” sau “panaramă” lipită pe fruntea celui ce-şi va freca mîinile de tot purcoiul ăla de bani mulţi adunaţi la teşcherea. Şi dacă mai şi înmulţesc sumele cu 4,5 cît e cursul euro, pfuai de mine!, îi ia cu leşin.

Şi asta e pentru că totul în societatea asta s-a mercantilizat. Şi nu mai contează decît cîştigul. Motivaţia sau plăcerea pentru acel lucru făcut e acum ceva vag. Ceva despre care mai vorbesc doar budiştii în pilde.

bani

Sursa foto

10 Comments

  1. racoltapetru6

    Să fie ei sănătoși și să mai aibă și minte pentru a ști cum să-i investească. Mulți dintre cei care au câștigat purcoi de bani, au ajuns apoi să nu mai aibă nici de chirie sau medicamente. Ce-i câștigat ușor sau dintr-o dată, tot așa se și duce. Desigur că sunt și excepții.

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Eu nici măcar atît nu pot să le urez. Pentru că chiar nu mă interesează cum, cît şi ce fac cu banii lor.

      Reply
  2. calinakimu

    Eu stau in proximitatea padurii, dar am curent electric tras…pe sub pamant…Asta nu inseamna ca trebuie sa-mi pierd vremea la televizor. Sunt informat “cat trebe”…ca sa stiu ca nu merita ca sa stiu…Faptul ca unii si altii fac bani cu caldarea, ca altii n-au dupa ce sa bea apa, face parte din dezechilibrele lumii noastre profund inconstiente. Adica totul este PERFECT…ca raspuns la imperfectiunile noastre.

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Cred că pînă la urmă, în viaţă ai parte, într-un continuu replay, de acel moment de la botez cînd i se pune copilului o tavă cu chestii pe dinainte, din care să aleagă ce-l atrage mai mult.

      Reply
      1. calinakimu

        Acolo unde este alegere…este vorba de confuzie, nu de libertate…cum cred majoritatea oamenilor.

        Reply
        1. krantz (Post author)

          Poate că fiind viaţa atît de scurtă, nu mai ai timp de pătruns în miezul lucrurilor. Şi atunci preferi să guşti din toate. Chit că faci confuzii. Unii numesc chestia asta experienţă de viaţă.

        2. calinakimu

          O experienta …in stare de confuzie, este confuzionala, chiar daca se poate numi experienta. A gusta din toate, a nu TERMINA, incheia, savarsi…ceva, adica a nu duce pana la capat ceva, inseamna a RATA. Este ca si sutul la poarta…Ce folos ca ai ajuns acolo, ca ai toata poarta in fata si…ratezi. Nu se pune…

        3. krantz (Post author)

          Poate că ăia sunt specialiştii. Să termini mereu tot şi să ajungi întotdeauna la final nu cred că e valabil de fiecare dată. Poate că nici nu se poate. Cel puţin nu într-o viaţă de om. Ce, ăia care aleargă după minge dar nu dau gol nu se bucură la fel de rezultatul final?

        4. calinakimu

          Se bucura…aia care dau goluri, nu gherle.

        5. calinakimu

          Nu trebuie sa fii specialist ca sa termini o treaba. Tot ce nu termini ramane agatat si-si va cere dreptul la …savarsire. Asta este de fapt…DESTINUL.

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.