Şefa de promoţie – ce curaj, ce emoţie…

Poate că mulţi aţi citit deja “mesajul emoţionant” al adolescentei cu media 10 la liceu, care nu a fost lăsată, de inimi crude care “şi-au băgat picorul în munca ei”, să ţină discursul de şefă de promoţie. Dacă v-a scăpat cumva, deşi e cam greu că, deh, e de colecţie, vă puteţi delecta cu el de aici.

Deşi mai aveam cîteva reviste Pif şi Hercule de răsfoit, mi-am făcut şi eu curaj să-l citesc pe tot. Că prea a creat vîlvă şi a împărţit România în două. Cu ce am rămas pe final? Eu unul nu am înţeles ce a vrut să spună tînăra respectivă în scrisoare. Adică dacă tot s-a hotărît să-şi facă promisiuni, să nu mai tacă şi să pună punct, ce anume a scos la iveală? Că nu scrie în clar niciun nume al celui/celor care i-au făcut chestia considerată de ea o nedreptate. Scrie doar că: “Unii au preferat să facă pe altcineva să se simtă bine…”. Apoi mai bagă puţină lăcrimare speculativă pe considerente politice şi gata. Povestea s-a conturat perfect. Lăsînd ca fiecare să tragă concluziile ce-i convin.

Deci care e problema şi unde e asumarea curajoasă? Eu aş fi aplaudat-o dacă avea curajul să iasă atunci, la festivitate, alături de cealaltă “Fraieră care s-a chinuit să termine cu 10″, în faţa careului de la liceu şi să spună ce avea de spus. Nu cred că ar fi oprit-o nimeni. Că la urma urmei, dacă ea avea 10, cealaltă cît putea să aibă? 11? Avea deci acelaşi drept. Şi apropo, nu se specifică în scrisoare dacă cealaltă persoană care a ţinut discursul avea tot 10. Dar din moment ce a fost desemnată să zică nişte vorbe-n robă înainte de aruncarea americănească a tocilor în sus, logic ar fi să fi avut. Că doar nu era să fie aia cu 9,99 mai tare decît cea cu 10, care plînge acum, arătînd cu degetul spre ego-ul ei exacerbat.

În plus, mă mai gîndesc şi la faptul că dacă tot e acum în forma maximă de curaj, ar fi putut măcar să fi spus în text, cu subiect şi predicat: “Îi acuz pe dl. Ionescu Gigel pentru decizia luată“. Ar fi înţeles lumea ceva. Şi eventual musiul respectiv ar fi dat nişte explicaţii.

Aşa, ce-a făcut? A ieşit curajos, pe facebook, că doar a văzut de la preşedinte şi prim-ministru cum se face treaba, trăgînd o fumigenă oarecum anonimă, lacrimogenă pentru părinţii aflaţi şi ei în focuri cu odraslele lor. Lăsînd în spatele dîrei de fum o concluzie clară: e numai bine pregătită pentru viaţa reală în care va pătrunde, în curînd, ca adult. Aia în care o groază de inşi ies curajos pe toate reţelele de socializare, decişi să nu mai tacă. Cu acţiunea e mai greu. Pentru că, toată lumea ştie, atunci cînd eşti de 10 la teorie, practica e floare la ureche.

P.S. Dacă cumva te consolează, Bianca, în inimile noastre rămîi cea mai tare din Sălaj! Ca curaj!

bianca

12 Comments

  1. Ashu

    Căcat, am pierdut câteva minute din viața mea plictisitoare să citesc mofturile ei. A fost prea proastă și a pus botul la ce au zis profesorii, că învățatul înseamnă succes. Se autocompătimește și așteaptă ca noi să urlam: Da Bianca, ai dreptate!

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Vezi, măcar ştie să fie catchy… 😉

      Reply
  2. july

    Vrei prea multe de la un proaspat absolvent de liceu! As vrea sa vad adultii, profesorii care au educat-o luand pozitie fata de cel ce a facut nedreptatea, macar atat cat a scris ea. Dar lor li se pare deja normal ceea ce s-a intamplat. Ce e mai rau, Krantz?

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Păi ea zice că profesorii au luat atitudine. S-au uitat urît şi acuzator la cineva, aparent vinovatul principal. Dar oare ştim noi care e adevărul şi nedreptatea din textul aferent? Cum spuneam mai sus, dacă şi cealaltă avea tot 10 pe linie, cu ce era mai prejos decît cea ce nu mai tace acum?

      Reply
  3. santamanta

    nu stie sa scrie ca CTP,cristiu- ceea ce e chiar bine, asa ca nu dai click, insa cine are rabdare sa citeasca pina la capat, mesajul e clar si anti mistocari si dorei cu gandire vesnic pozitiva (las ca merge):
    “Toţi cei care acceptaţi nedreptatea, care credeţi că ăsta e sistemul şi n-ai ce face, sunteţi vinovaţi de suferinţa copiilor care nu au altă şansă de realizare decât şcoala. Şi le-o luaţi şi pe aia.

    Şi că nimeni nu va mai accepta corupţia.
    ..
    Fac parte din generaţia aceea care vrea o altă Românie. Una mai bună. Şi nu vreau să mă obişnuiesc cu cea de acum. Că aş ajunge ca alţii – aş tolera-o.”

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Acum, vorba lu Tănase: “Şi cu asta ce-am făcut?” A teoretizat ceva de nota 10, cum ştie ea mai bine. Fără să acuze pe nimeni în concret, dacă avea şi dovezi. Se va îndrepta sau schimba ceva? Să fim serioşi. După mine, fata e încă la vîrsta aia cînd avem impresia că mutăm munţii din vorbe. Se va trezi în curînd.
      Fiecare generaţie a vrut o Românie mai bună, nu numai asta de acum. Realitatea e mai dură. Iar schimbările, la nivel de societate, se fac, din păcate, pe parcursul a zeci de ani.

      Reply
  4. racoltapetru6

    Se vede că fata e pregătită… să ajungă un politician talentat în discursuri.

    Reply
    1. krantz (Post author)

      A scris deja şi cărţi. Deci potenţial există.

      Reply
  5. calinakimu

    Societatea nostra structurata egotic promoveaza concurenta, competitia, ambitia, realizarea, devenirea, transformarea….NORMALITATII. Faptul ca nici amarata asta de competitie nu are reguli, sau ca acestea se schimba in functue de…nenumarate interese, este bomboana pe coliva…In rest, numai de… rau.

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Oare numai la noi o fi aşa?

      Reply
      1. calinakimu

        Oricum…n-am iesut inca din lagarul socialist… cu toate ca zburdam pe unde poate fiecare.

        Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.