Şoc! Ziarul Libertatea e scris de oameni…

Pe modelul maimuţei care atunci cînd n-are ce face se scarpină în cur, o jurnalistă de la ziarul Libertatea se apucă să facă o confesiune publică. Pe facebook, normal. Descărcîndu-se astfel de povara ce-o purta în suflet. Rapid, precum bateriile de la un vibrator folosit intens la locul de muncă, de către “vedetele” inventate de ziarul la ale cărui pagini contribuie.

Pe undeva, aş crede că acest gest e numai binevenit, clarificînd o chestie. Asta fiindcă multă lume chiar se întreba dacă există jurnalişti la ziarul ăla sau e doar un robot care generează automat ştirile pe baza unui program simplu după reţeta de mai jos.

Şi dă-i! Şi luptă! Şi apără! Şi mîndreşte-te în final cu meseria de a fi jurnalist la Libertatea. Aruncînd toată vina pe cititorii care-şi testează inutil,  zi de zi, coeficientul de inteligenţă şi de rezistenţă la momeala de doi lei. Ei, “creatorii”, fiind doar interfaţa inteligentă, cu studii de specialitate, între dorinţa unui amator de labă tristă şi titlul suficient de atrăgător pus între “senzaţional” şi “rămîi prost” care să-l facă să dea un click cu mîna liberă.

Scuza aia cu “Si noi trebuie sa punem paine pe masa. Si noi trebuie sa multumim “clientul”.”, o acoperă şi mai mult de penibil. Fix aşa ar spune orice prostituată. Că doar nu fură, nu dă în cap, îi dă doar clientului ce vrea. Rămîne doar chestia aia cu moralitatea.

Ce nu vor să înţeleagă deloc cei de la Libertatea (mă rog, aici e posibil să nu poată din alte considerente), e că lumea nu-i blamează pentru ştirile lor de can-can. Ci pentru stilul de că-cat. Şi asta pentru faptul că multe dintre aceste ştiri sunt inventate, unele sunt minciuni iar altele sunt vîndute ca marfă proaspătă, deşi erau pline de praf pe internet. Şi nu puţine sunt cele cu momeală înfiptă-n titlu, neexistînd de fapt nimic important mai departe pentru cititorul român, precum cea din spatele unei ştiri ca: “E definitiv. S-a reintrodus armata obligatorie“. Faptul că acest lucru s-a întîmplat într-o ţară pe care cu greu o găseşti pe hartă, n-are importanţă. Alde Ioana e fericită că 20.000 de tineri şi părinţi români speriaţi au dat click şi astfel a putut şi ea să înfulece un codru de pîine. Eventual uns cu gem.

Nu am nimic împotriva presei tabloide. Există peste tot în lume şi satisface o nevoie pentru o mulţime de oameni. E un gen de presă detestat şi apreciat poate în egală măsură de cei ce consumă aşa ceva. Doar că dacă te uiţi prin alte părţi, e un pic mai altfel. Şi nu e bazat pe fraiereală. Titlurile sunt fairplay şi chiar reprezintă o sinteză a ceea ce poţi citi mai departe. Iar textele sunt semnate şi asumate. La Libertatea, canci! Ici-colo cîte unul semnat. Or fi din cele plătite de “vedetele” autohtone de care a mai uitat lumea. În rest, totul e la grămadă. Să se disipe ridicolul unei “ştiri” la toată redacţia. Să simtă cu toţii ce înseamnă bătaia de joc la adresa cititorului.

Aşa că Ioana, nu mai fi chiar atît de mîndră de locul unde dai cu sapa. Că a mai fost unul tare mîndru şi a luat-o în freză. Nu de alta, dar dacă nu veţi schimba ceva din atitudinea voastră acolo la ziar, veţi avea parte în continuare, pe bună dreptate, de scuipaţii celor care te “lovesc sub centură” după cum spui. Pentru că unde ai vrea în altă parte dacă acolo staţi cu ziarul?

motoc

13 Comments

 1. illusion

  Deci ăștia sunt… nu pot zice în termeni frumoși. Într-o zi am petrecut 15 minute spunându-le tuturor că a murit Michael Douglas doar pentru că văzusem titlul pe libertatea (cineva a dat share) și când colo murise maică-sa…

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Păi normal! Era poza cu el şi titlul: “Familia Douglas în lacrimi! A murit!”

   Reply
   1. illusion

    Daaa :))

    Reply
 2. Alexandra Tătaru

  pana una alta, din ce am inteles din textul ei, ziarul ala chiar plateste jurnalistii :)))))

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Păi la cîte clickuri aduc, ar fi şi aiurea să nu 🙂

   Reply
 3. Vlad

  Ai uitat să pui “Exclusiv!”:))

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Ai dreptate! Ce să-i faci, nu-s jurnalist… 😉

   Reply
 4. july

  Asta-i fata de la pagina 3? Vrea sa ne convinga ca-i oama si nu robot? :))))

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Nu ştiu de la ce pagină o fi că toate seamănă între ele. Dar dacă te referi la cea în chiloţi, parcă era la pagina 5 😉

   Reply
 5. calinakimu

  Din păcate…punctul de topire al conştiinţei fiecăruia este altul , din ce în ce mai scăzut…

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Depinde şi la ce temperatură ţi-ai propus să trăieşti. Că uite, poţi fi nemuritor şi rece, ca Luceafărul…

   Reply
   1. calinakimu

    CONŞTIINŢA este la cea mai înaltă temperatură…Nemuritor şi rece…eşti în imaginaţie…

    Reply
    1. krantz (Post author)

     Deh, fire de poet… 😉

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.