Dați-vă foc singuri, mizerabililor!

Pînă acum au murit 30. Toţi tineri. Şi degeaba. Şi asta nu e tot. Din păcate, sigur vor mai fi alţii. Deocamdată, ce-i mai ţine în viaţă (deşi numai viaţă nu s-ar mai numi aia după arsurile suferite) e doar lupta unor medici. Care încă speră. Dar care ştiu că nu pot fi Dumnezeu. Privind fiecare, contra-cronometru, la capul patului. Cînd la aparatele ce încă se încăpăţînează să nu deseneze linia continuă, cînd la Moartea care zîmbeşte, ascuţindu-şi coasa şi fredonînd melodia favorită a celor de la Rolling Stones: Time, is on my side… Ea are timp. Ce altceva ar avea de făcut? S-a cocoşat săraca punînd atîtea bombe şi acum se văd rezultatele. Iar cei ce calcă pe ele sunt ca de obicei nevinovaţii. Carnea de tun. Masa aia de manevră care nu prea contează decît pentru statistici.

Şi-a dracu Moarte, în loc să se oprească şi să plece, se-apucă să le facă din mînă binefăcătorilor ei adunaţi sub geamurile de spital. Mulţumindu-le cu un zîmbet larg pentru afacere. Nu era ea prea pretenţioasă, dar faptul că sunt doar tineri e ca un bonus. Pentru că suferinţa e şi mai mare. Da, a meritat aşteptatea. Iar oamenii ăştia par serioşi. Şi chiar ştiu ce fac.Doar sunt oameni politici responsabili. Responsabili cu moartea, bineînţeles.

Acum sunt cei care calcă scîrbos pe cadavre. Să arate lumii că ei suferă. Cu haine de doliu, feţe lungi şi triste, atent exersate în faţa oglinzii înainte de a ieşi din casă. Spunînd tuturor ce-i privesc cu dezgust că lor le pasă. Că sunt alături de familiile distruse de suferinţă. De parcă nu ar fi fost suficient jetul de dispreţ cu care stropesc lumea zilnic. Şi acum, cu rahatul explodat în faţă vor ca lumea să-i creadă. Că uite, şi-au schimbat şi poza de profil pe Facebook. Ei suferă. Minţind şi în astfel de momente precum respiră. Relaxaţi. Nu ca cei intubaţi şi cu traheele făcute ciur. Nereuşind altceva decît să jignească încă o dată o ţară întreagă cu atitudinea lor. Pentru că dacă chiar le-ar păsa cu adevărat, ar face ceva pentru cei vii. Nu prezentînd condoleanţe la kilogram, vărsînd lacrimi de crocodil şi umplînd camerele de filmat cu compasiuni simulate pentru niste oameni de care oricum îi doare în cur.

iohaniscolectiv

În frunte cu preşedintele, toţi politicienii ne demonstrează că tot n-au înţeles nimic. Despre ce solidaritate să vorbim în acest caz? Nu e vorba de vreun accident aviatic, de vreun cutremur devastator, un uragan nimicitor sau un tsunami care a înghiţit totul în cale. Vorbim de rezultatul dezastruos al acţiunilor care cică ar fi politică, făcute de nişte găşti profitoare, avide de putere şi bani. Unele care au politizat absolut orice din dorinţa de a nu scăpa nimic nedijmuit. Angajînd doar rubedenii, cunoştinţe şi orice alţi nepricepuţi în funcţii de decizie, de la minister şi pînă la ultima primărie din fundul ţării. Unii care în loc să se asigure că n-au cum să se întîmple tragedii, semnează bovin şi contra cost nişte sentinţe la moarte.

Da, domnule Iohannis. Sunt momente din acelea dar ăsta nu e unul. Putem să arătăm că Nouă ne pasă. Vouă nu! Şi da, suntem uniţi. Dar nu cu voi!

3 Comments

  1. Renata Carageani

    Neața, priceputule! L-ai reparat.

    Reply
  2. Renata Carageani

    Săracu klaus e ca o fată bătrână care se tot duce pe la baluri, în speranța ca o măcar dansează și pe ea careva.
    Ce mă oftic: la nenorocirea asta nu s-a vârât niciun sondor de opinie să întrebe miile alea de oameni care au ieșit la marșul tăcerii dacă mai e BORul pe primele 3 locuri la încredere. Să vezi ce-ar fi borât atunci mulțimea pe sondaj!

    Câți bani a donat klaus? A dat și el măcar un sms? Nu, că l-a asigurat ponta că oricât ar costa spitalizările, statul plătește tot. Vreo bancă? Vreun Țiriac, ceva?
    Zero barat.

    Reply
  3. krantz (Post author)

    Citeam pe undeva (dacă o fi adevărat) că sîmbătă, după ce-a zis că-i doliu naţional, omul s-a dus la Sibiu şi pe drum l-au oprit nişte nuntaşi să facă poze cu mireasa. Şi el a acceptat.
    Marşul a fost al tăcerii, deci n-ar fi putut obţine nimic. Şi nici nu cred că era cazul. Că oricum, la noi şi scripta volant nu numai verba.
    BOR-ul a zis că se roagă doar în biserici. Dar chiar şi-aşa, la ce bun?
    Pe parte de donaţii, deşi am înţeles că se tot strîng sume, la faza asta mi se pare că statul trebuie să plătească pentru tot. El a făcut rahatul ăsta, el să plătească. Ideea e să nu vină vreun pulifrici ministerial să spună că nu sunt bani.

    Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.