Am rămas cu popa-prostu

Eu zic că-i foarte bine că Preahapsîneala Sa patriarhul Daniel, se deplasează cu maşina doar însoţit de coloană oficială. Una care să-l ducă repede-repede acolo unde mai are de numărat nişte bani. Daa! Păi altfel ia gîndiţi-vă ce-ar fi însemnat să fie nevoit să stea în trafic şi eventual să ne vorbească la fiecare răspîntie, ca orice popă de cortegiu funerar. Cred că am fi sfîrşit acoperindu-ne urechile de ruşinea vorbelor lui, care, după ultimele exemple, mai au puţin şi se termină cu ceva gen: “Dumnezeii mamii voastre de calici!

E incredibil ce poate scoate credinţa din acest (ne)om. Şi cînd mă refer la scos, mă gîndesc la maldărele de bani în care se împiedică la fiecare pas şi tot nu e mulţumit. Tocînd mărunt şi abia auzit din barba-i stufoasă un: “Paştele cui le-a lăsat aşa în drum! Da hai, fie primit!”

Să vii să cerţi lumea, aia insuficient de rătăcită cu minţile şi nu aşa cum ţi-ai dori-o după standardele tale de popă cu apucături de tejghetar, arată clar un om cu oarece probleme. Unul care, în goana nebunească de a ajunge cică mai aproape de Dumnezeu, pare dispus să plece chiar şi pe bucăţi. Începînd cu creierul. Şi aruncată cu dispreţ peste umăr, zicerea cu “Învăţaţi mai bine ce e credinţa ortodoxă” îl descalifică în ochii tuturor. Pentru că nu face altceva decît să demonstreze eşecul lui în calitatea de profesor şef în a face lumea să înţeleagă cum e cu ortodoxia. Arătîndu-ne că e mult mai pătruns de partea cu “făcutul” ca popă decît de cea cu “zisul”, care clar îl cam încurcă. Iar dacă “credinţa ortodoxă” e ceea ce vedem la el, apăi sigur a fost repetentul clasei de catiheţi şi-a trecut mai departe doar cu şpaga pe care acum şi-o recuperează înmiit.

Mai devreme sau mai tîrziu omul se va duce la ceruri. Forţînd în primă fază o înlocuire a lui “sau” cu “şi” în partea aia de prohod “…că nu e om să nu fi greşit cu cuvântul, cu lucrul sau cu gândul“, pentru a le putea bifa pe toate trei. Şi lăsînd în urma sa lucruri de care ar fi mîndru pînă şi Torquemada. Chit că ăla dansa la grupa de papistaşi şi a apucat vremurile cînd oamenii ştiau să citească doar feţele de pe monezi. Că doar nu-i de colo ca în vremea cînd omenirea a ajuns pe Marte, tu să reuşeşti cu o cădelniţă şi un manunchi de busuioc să faci chestii demne de-a te pune lumea-n raclă chiar şi viu: religie ortodoxă băgată pe gît în şcoli, scoaterea la aerisit şi contra cost a moaştelor, inventarea sacului fără fund Arsenie Boca. Plus construcţia faraonică, din bani luaţi populaţiei cu japca, a catedralei inutilităţii neamului. Toate nişte realizări demne de o aşa faţă de care Satana fuge chiar şi nescuipată. Unele care sperăm că-i vor asigura o binemeritată pereche de şuturi în cur pe scările Raiului. Că orice s-ar spune, are şi Dumnezeu limitele lui.

patriarhdanielbula

sursa foto

6 Comments

 1. gheo

  Apropo de girofar, unde se duce ăsta de îi trebuie coloană oficială? Hai că pe Oprea îl mai înțeleg, un interes național, o jumară, o cafea, dar CEO Daniel, lumea vine la el nu merge el, neinvitat, la lume! Mister total! Ar trebui să aflăm itinerariile deoarece mi se cam par încurcate căile domnului!

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Păi cum spuneam, se duce unde tre să numere banii. Şi tre să ajungă repede, să nu-i ia alţii.

   Reply
 2. dede cati

  Sa nu faci ce face popa ,sa faci ce zice popa .. Nu stiu.de unde-i vorba asta ,dar mie in ambele situatii imi da cu virgula . Apropo , buna treaba cu click edit-ul .

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Nu ştiu cum e pentru alţii, dar la mine, orice formulare scrisă sau orală în care apare cuvîntul “popă”, presupune bani daţi degeaba.

   Reply
 3. adelinailiescu

  Cu ortodoxia cam greu la multpreafericitu’ Danut! Ca el are studii de teologie catolica, nu ortodoxa, facute in Germania. Si nu stiu de ce nu-l pune nimeni sa lamureasca enigma asta. E mai mister ca diploma de Bac a lu’ Funeriu.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   După cum reacţionează, mie mi se pare că n-are nimic a face cu religia. Indiferent care ar fi aceasta. Mă rog, exceptînd-o pe cea a banului.

   Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.