Facerea lumii (din vorbe)

Scriu acest text cu ochii închişi. Şi cu dinţii strînşi. Asta din cauza prafului aruncat de sus şi intrat exact unde se dorea şi bineînţeles a senzaţiei de vomă continuă.

Am avut la un moment dat în firmă un director străin. Un expat venit cu direcţii clare de urmat, astfel încît să-şi atingă nişte targete sau înţelegeri personale. Francez fiind, avea în el gena aia cu egalite, fraternite. Bine, doar de suprafaţă. Să dea bine în poză. Motiv pentru care ne aduna pe toţi cei din conducere şi chipurile ne consulta cam cum am vedea noi treaba în firmă. Ne asculta pe fiecare, dădea din cap că a înţeles cerinţa noastră de a merge în dreapta şi la final, decreta: “Mda, deci vom merge în stînga!

Acelaşi sentiment mă încearcă şi acum văzîndu-l pe proaspătul perdant al unei case, dl Iohannis, în tarantela cu noul guvern. “Da, sigur, vreau să mă consult cu jumate de planetă, să aflu că se învîrte” a spus el, hotărît să pună şi munţii să se screamă pentru soluţia minune. Asta deşi toată lumea ştia din seara căderii lui Ponta numele pe care-l va propune ca prim-ministru.

Ok, acum şi Cioloş ăsta o face pe interesantu. De parcă nu ştie lumea că trupa de noi miniştri era gata echipată şi cu jambierele trase, aşteptînd doar un bip la telefon. Că doar nu i-o fi găsit aşa la întîmplare, într-o juma de zi, în timp ce dădea el o raită prin ministere: “Hei tu, îmi pari inteligent şi profi. Nu vrei să fii ministru tehnocrat?” Şi de parcă nu era suficient scheciul ăla prost jucat pe scena de la Cotroceni în care actorii au rîs de lume, se apucă acum să meargă în turneu cu capra pe la fiecare sediu cu ciumeţi politici.

Iar greaţa se înteţeşte la maxim în momentul în care începi să vezi toate janghinele partidelor ieşind din nou la rampă. Levitînd doar pe propriile băşini în faţa camerelor care abia îi mai încap. Dîndu-şi cu părerea c-o fi, c-o păţi, că să vadă ei echipa şi vor decide după dacă or să-şi dea sau nu acordul regesc. Ce acord să mai dai nene, cînd voi sunteţi direct răspunzători de tot rahatul în care călcăm zilnic? Nu pe bune, dar cum să-i ceri părerea:

  • – unui condamnat ca Dragnea, care mai are puţin şi-şi smulge fir cu fir mustaţa de ciudă, nervos că tocmai acum, în prag de an electoral a rămas cu lingura de gît şi disperarea că or să-i închidă cimitirele?
  • – unui suspect ca Blaga, plin de bube politice, boli ruşinoase ale trecutului în PDL şi insomnii la gîndul că la orice oră ar putea să-i sune mascaţii la uşă?
  • – unei nulităţi înstelate abuziv ca Oprea, care, dacă i s-ar cere să facă o propoziţie simplă, interzicîndu-i-se folosirea cuvintelor “interes naţional, stabilitate, onoare, partener, demnitate, securitate“, şi-ar prăji creierii de la atîta sforţare?
  • – unui Tăriceanu căruia dacă i s-ar scoate băţul din fund s-ar pleoşti ca o gonflabilă cu problemă la ventil?
  • – unui Hunor care o dă la întors cînd îi convine dînd vina pe traducerea greşită din maghiară?
  • – unui Geoană care…. care…. hahahaha!

Deci dle Cioloş, lăsaţi-o dracu de diplomaţie, că nu ţine. Ce naiba, credeţi că a ieşit lumea în stradă strigînd huo! ca să vă facă pe dvs celebru şi să vă strice ploile de la Bruxelles? Mai rămîne să vă puneţi un nas roşu. Să înţeleagă şi cei cu saliva din colţul gurii că e un moment de circ. Deci nu! Aţi început prost. Şi ştiţi ce spune legea lui Murphy…

ciolosbula

sursa foto

9 Comments

  1. cetateanu' turmentat

    Foarte tare,îmi place textul!
    Dar stii vorba aia,politica e făcută sa-i prostesti pe prosti,si zău ca functioneaza (cu sau fără tehnocrați).Din ce în ce mai bine,pentru că nu ar fi prost destul daca nu ar avea si memoria scurta.
    Hei,băiatul,hai mai repede cu șervețele alea,nu vezi ca la domnii le curge saliva din gura(de la atâta admirație pentru iubiții conducători,bine înțeles).

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Chiar sunt curios ce-o să fie pe 1 decembrie.

      Reply
  2. Renata Carageani

    Nu știu, krantz, ori am lipsit prea mult din fața televizorului, ori tu prinzi alte posturi, că io nu l-am auzit pe dl. Cioloș decât la cuvântarea de învestire, care a fost un adevărat festin auditiv, după ce a silabisit Klaus șaișpe cuvinte în 6 minute, a șîșîit Cioloș niște propoziții pe care, așa am înțeles de la ăștia cu teoria micii conspirații, le-a exersat cu mult înainte de după-amiaza cu pricina. Deci, întrebarea mea este: cu excepția mulțumirilor pentru onoarea care i se face și încrederea care i se acordă și promisiunea că va face totul ca să fie bine, să nu fie rău, a mai zis ceva? Adică… avem guvern?! Deja?! S-au stabilit tehnocrații? E toată lumea mulțumită?
    Mie așa îmi pare: că trejdămiidăoameni au ieșit în stradă ca să fie Cioloș premier. În fine, așa se vede din Berceni.

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Nici nu prea avea ce să zică atunci. Scheciul de la desemnare avea replici fixe. Deh, căcaturi diplomatice.
      Rămîne de văzut ce va face. Că cică pe parte de vorbit e cam chitră. Dar la urma urmei, omu trebuie să facă. De vorbit, las că lătrăm noi.

      Reply
  3. Oancea Mariana

    Consecinta a faptului ca m-am nascut la tara, din cand in cand mai urmaresc si Viata satului, emisiune pe TVR 1 asa ca il stiu si il urmaresc pe dl. Ciolos inca de pe vremea cand era ministrul agriculturii. L-am urmarit intotdeauna cu interes pentru ca este printre putinii oameni de calitate, inteligent, cu discurs la obiect, discret si in acelasi timp un tip care mai ales in calitate de comisar european a demonstrat ca se si pricepe la ceva. Faptul ca acum presedintele l-a numit premier e o bila alba pentru presedinte. Speculatiile ca ar fi pus de Uniunea Europeana sau chiar de Soros (care mie mi-a schimbat viata printr-o bursa de exceptie la Oxford), nu ma impresioneaza. Eu cred ca acest om este un om cu principii care o sa faca tot ce poate pentru a pune tara asta pe un fagas normal…in sfarsit! Cad despre diplomatia de care da dovada discutand cu toate nulitatile din partide….inclusiv asta e o dovada de clasa :)! Dar mai vorbim noi….poate chiar in week-end…intre doua mutari!

    Reply
    1. krantz (Post author)

      O să mori optimistă! Treaba ta!

      Reply
  4. adelinailiescu

    Un neamt la Cotroceni, un frantuz la Victoria, un ungur la Sanatate, niste evrei la butoane si un roman-fraier la urne. Ca cam asa se vede de la mine…

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Eu n-am o problemă cu asta. Şi nici nu cred că are vreo importanţă. Că au fost şi numai români peste tot. Şi tot o cacă a ieşit. Deci problema e în altă parte.

      Reply
    2. Renata Carageani

      cum adică un ungur la sănătate? Păi ce, l-au pus pe ungur? Ă? Mă faci să dau pe goagle, să văd…
      Când să-l fi pus azi-noapte?

      Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.