Mioriţă laie, rămîi cu-o potaie!

O lege gîndită parcă de o pereche de şosete, vine de nicăieri şi cade pe capul ciobanilor, ca un baltag pe spinarea unui lup, prins în flagrant la stînă. Obligîndu-i practic, cel puţin teoretic, pe păstrătorii spiritului de mioriţă să-şi mai concedieze din personalul patruped. Ăla tocmit pe două-trei oase, o bucată de mămăligă uscată şi de restul mîngîieri între urechi.

Luaţi pe nepregătite, singurul lucru pe care ciobanii l-au putut spune, între două băşini trase la gura ceaunului cu mămăligă, a fost “Eh, mare brînză!“. Ce ar mai fi putut adăuga la spusele unor deştepţi pentru care căcărezele de oaie ar crea dificultăţi la o eventuală comparaţie cu o mînă de măsline?

Explicaţia ştiinţifică ce însoţeşte legea, lasă în urmă un puternic zgomot de nucă lovind peretele. Că cică supăraţi de dispariţia căprioarelor din bătaia puştilor, marii vînători ai ţării au găsit vinovaţii: şeptelul de cuţu-cuţu care rabdă de zor şi pun pe fugă lighioanele cu colţi, gheare şi eventual căruţe cu coviltir. Aşa că au pus mînă de la mînă şi şi-au tras o lege care să reducă numărul căţeilor ce ţin oile grămadă pe la stîni la maxim trei. Şi asta dacă e vorba de turmele de pe vîrf de munte. Că dacă o arzi prin islazul comunal de la şes, o ştie bine orice deştept de legiuitor, e suficient un singur Grivei. Cît mai mic dacă se poate şi care, eventual, să nu latre prea mult. Să nu tulbure liniştea din cuiburile de prepeliţă aflate în lanuri, că s-ar putea să sară de cur în sus şi activiştii de mediu iubitori de ouătoare.

Că vorba aia, nu sunt vinovaţi ăia care au chelit pădurile de-au lăsat jivinele în curul gol prin cîmpiile create de drujbele vereştoilor. Ci iaca fix maidanezii ăia sfrijiţi care, vezi doamne, se dedau hulpavi numa la carne de vînat.

Mă amuză acum numai gîndul cum vor putea trece la amenzi “organele”. Şi ce-ar putea să le ia ciobanilor în caz de executare silită. Că altceva în afară de pielea aia de pe p..ă nu prea văd. Nu de alta, dar cine a trecut pe lăngă o stînă, ştie că ciobanul nu trebuie să scoată decît un singur sunet care-ţi poate schimba mersul. Ăla cu: “IA-L !!!”

Şi mă mai gîndesc la o chestie: Acum ceva ani, oile au decis că ar fi mult mai bine să fie mai puţini boi. Că nu s-a întîmplat aşa, era de aşteptat. Acum se întîmplă ca boii să decidă ce e mai bine pentru oi. Se va schimba ceva? Nici pomeneală. Au mai gîndit boii şi pentru porci chestia cu asomatul. Şi uite că de Ignat, bietul Ghiţă tot cuţitul îl visează…

ghitab

sursa foto

6 Comments

 1. calinakimu

  Da’ cei 600 de lupi din parlament…chiar să fie de capul lor?! Se pare că da…

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Lupi? Mă rog, eu mă gîndisem la alte animale…

   Reply
 2. diabolic

  Hehehe….legea e băgată pe șustache de astă vară în parlament, au trecut cele 6 luni în care nu a fost dezbătută și a trecut de la sine. Păi să nu cumva să rămână vajnicii vânători fără distractie.
  Pt cine nu știe,câinii ciobănești, oricât de hămesiți ar fi, nu vânează. Pt că nu pot. Au bățul ăla prins de un lanț la gât care nu le dă voie să fugă.
  Concluzia……..?!?!
  Cât despre vânători, ” numai de bine”!!!!!

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Exact din cauza asta mergea ţara rău. Că aveau ciobanii la stînă prea mulţi cîini. Pe bune, atîta semnalizat că chiar eşti, mai rar…

   Reply
 3. racoltapetru6

  Cred că e un semnal, că prea mulți câini latră pe aceste meleaguri. Iar caravana trece mai greu, după câte victime vedem că lasă.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Ce să facă şi bieţii cîini? Latră şi ei să se mai încălzească.

   Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.