Din cînd în cînd, Casa Regală a României mai trage cîte un pîrţ. Aşa, de control. Să simtă lumea că încă mai respiră. Mă rog, pe unde mai poate şi ea, că de la o vîrstă, te mai lasă supapele. Şi în plus, nici nu vrea să lase tot norodul să dea năvală cu oglinda la gura ei, pentru o ultimă verificare şi punere în acord cu istoria. Numai că, în loc să recunoască faptul că mirosul e deranjant şi vine de la ea, dă mereu vina pe brînza de Rochefort trimisă de furnizorul Casei Regale.

Anul trecut, mai prin vară, inventatul prinţ moştenitor Nicolae s-a trezit dezinventat şi cu sîngele decolorat peste noapte. Ba chiar făcut apă de un simplu pix care a mîzgălit pe-o hîrtie ceva pe genul: “Pardon! Scuzaţi! Bonsoir!“.

Apoi, de parcă blazonul casei nu avea suficient maro, purtătorii de coroane imaginare s-au gîndit ce s-au gîndit şi-au mai scos o dudă: să-l mai umple de cacao. Zis şi făcut. Şi cît ai clipi au umplut casa de ciocolată. Deşi, la problemele datorate vîrstei ocupanţilor, mai potrivită ar fi fost o rezervă de ciocolax.

Pe final de an, nesătulul Pol ne-a arătat ce înseamnă să fii cu adevărat prins de România. Aşa că s-a dat prins de-o anghină în timp ce admira albul princiar al dubei DNA-ului care îi făcea cu flash-urile să tragă caleaşca pe dreapta. Tot pentru nişte găinării. Deh, ceva din familie. Exact ca şi vară-sa aia din America ce organiza lupte ilegale cu cocoşi. Şi-acum stă tremurînd regal în faţa oglinzii, închipuindu-şi cum i-ar sta tuns regulamentar nr.1, în timp ce nevastă-sa Lia face probe de cusut blazonul princiar pe zeghe.

N-am să pot în veci înţelege de unde şi pentru ce atîta zbatere pentru regalitatea de la noi. Ce naiba-i mînă în luptă pe toţi încovoiaţii de şale în faţa unor închipuiţi de care istoria rîde în hohote? Şi cum naiba să fii atît de fiert pe rege, cînd nici bunică-tu nu exista atunci cînd asta însemna cît de cît ceva, fiindcă aşa era peste tot în lume şi nişte ciumeţi de la conducere, cărora li s-a dat peste deşte, au hotărît că Cuza nu se mai asorta cu ţara. Că la urma urmei, pe acelaşi principiu şi mie mi-a plăcut de Vlad Ţepeş dar parcă nu m-aş ploconi în faţa urmaşilor din arborele său.

E trist să vezi oameni mergînd aplecaţi, cu spatele şi în vîrful picioarelor în faţa acestei şarade. Mai ales cînd nici măcar autorii ei par a nu mai crede în ea. Că altfel cum să te duci la fiecare 6 luni la TVR că să înregistrezi mesajul actualizat adresat naţiunii care anunţă moartea regelui. Şi apoi să te întorci senină acasă şi, între două linguri de supă să te întrebe taică-tu din capul mesei:

 • Şi, Margo, ce-ai mai făcut azi?
 • – Aaa, mai rien papa! Am mai ras nişte chocola. Am mai exersat nişte porunci în fața oglinzii. Am sortat sacoşele cu ajutoare de la furnizorii Casei Regale. M-am mai jucat cu Duda. Ah, şi apropo! Vezi că ai mai murit o dată.

coroanaregala

 

sursa foto

8 Comments

 1. calinakimu

  Totul este o mascaradă, atunci când vorbim de putere, de conducători de sisteme sociale, politice, economice și religioase. Că este așa…este suficient să ne uităm roată…Toate ideologiile au un singur țel…PUTEREA ! Puterea cu orice preț, pe orice cale…

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Dacă şi ăştia cred că mai au putere…

   Reply
   1. calinakimu

    Puterea le-o dăm noi, cei manipulabili. Așa funcțiomează SISTEMUL, indiferent de numele acestuia. Este o conspirație a celor puțini și lacomi împotriva celor mulți, dar mai puțin lacomi. Cei care ÎNȚELEG sunt într-un număr încă nesemnificativ.

    Reply
    1. krantz (Post author)

     Poate că aşa e şi normal. Că doar nu pot exista miliarde de lideri. De fapt ar şi dispărea noţiunea. Că n-ar mai fi nimeni care să-i urmeze.

 2. racoltapetru6

  Când ești asaltat de fani (că sunt destui) și reporteri, te simți puternic… sau măcar cineva.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   De asaltul cu reporteri mai zic, că ei sunt în goană după ciudăţenii. Dar al “fanilor”?! De ce ai fi fan la aşa ceva?

   Reply
 3. gheo

  Eu sunt fan! taica-meu a luptat in URSS sub steagul majestatii sale! A stat prizionier in URSS 11 ani! Din cauza asta a iesit la pensie fara sa I se recunoasca acesti ani ca si vechime in munca! Acum el nu mai e, dar sunt eu fan rege! De la el am auzit, cintat, imnul regal, in timpul cind puteai fi condamant pentru asa ceva! Parerea mea e ca un rege ar fi mai bun decit niste presedinti, betivi, “calmi” sau inconjurati de “15 mii de specialisti” sau si mai rau, comunisti “luminati”! Ar fi deasupra tuturor si nu ar fi conditionat de mascarada alegerilor!

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Hai să fim serioşi! Ce-ar mai putea face-spune regele Mihai, cînd el săracul abia se mai ţine pe picioare? Cît despre urmaşe, ce să mai spun? Ţi se pare ilegalul (dpv monarhic) prinţ Paul, vreo minte strălucită, capabilă de altceva decît de tunuri cu terenuri?
   De ce am mai fi în ziua de azi convinşi că cineva care s-a născut într-o anumită familie are automat capacitatea de conducere şi poate fi un lider din start, garantat 100%, deasupra celorlalţi? Mai ales cînd şi istoria a demonstrat ce panarame de regi şi împăraţi au condus vremelnic nişte imperii.
   Şi luînd-o pe partea ailaltă, ce spanac de puteri efective mai are regina Angliei? Decide ea politic sau economic ceva? Lumea s-a schimbat între timp. Nu neapărat în bine. Dar sigur nu se mai asortează cu monarhia. Care a rămas doar ceva de paradă. Şi care, încet-încet va dispărea de la sine. Iar Franţa e cel mai bun exemplu.

   Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.