Hai că doar nu s-a întîmplat nimic. A fost o neînţelegere…

Nu ştiu exact cum e prin alte părţi, dar am aşa sentimentul că noi românii suntem undeva în topul celor mai rapizi în reacţii. Umplînd de ciudă orice găină care se repede la muci, atunci cînd e cazul de luat poziţie şi înfierare proletară (deh, reminiscenţe transmise genetic) pentru orice derapaj al unora din societate.

Anul trecut, nici n-a apucat bine Pleşu să ajungă acasă, după ce şi-a cumpărat de la o librărie trei cărţi, că imediat s-a şi trezit luat pe sus pentru că unei prietene de-a unei vînzătoare i s-a povestit la a doua mînă o impresie despre un telefon de-al omului, care a schimbat un destin. Că s-a lămurit ulterior că adevărul era altul, aproape că nu mai contează. S-a perpelit omu vreo cîteva zile, că pe lîngă toate acuzele duse în spinare pînă atunci, o mai primea şi pe aia de meschin distrugător de librărese, dar gata! S-a retractat tot, articolul iniţial a fost şters, s-au înghiţit nişte găluşti. Hai că doar nu s-a întîmplat nimic. A fost o neînţelegere.

Acum, s-a lămurit şi faza cu profesorul de la Vianu. Ăla pe care au tăbărît toate televiziunile, ziarele, blogurile şi ministerul. Cît pe ce şi ONU, dar noroc cu diferenţa de fus orar că între timp s-a descoperit că la mijloc a fost o glumă copilărească şi eventualul interes al celor doi de la care a pornit scandalul. Mă rog, s-au adunat elevii, au venit şi foşti absolvenţi care au jurat cu mîna pe vechea cravată de pionier că dom profesor nu e în stare de aşa ceva, dar pînă la urmă untdelemnul e la locul lui. O fi fost şi proful ăla neom vreo două zile cu tot tam-tam-ul ăsta, dar acum, că s-a lămurit lumea, se poate întoarce liniştit la crescut olimpici. Chit că de acum, doar cu Aspacardinul obligatoriu lîngă el, dar asta e. Hai că doar nu s-a întîmplat nimic. A fost o neînţelegere.

O mai avem de lămurit pe aia cu discriminarea ţiganilor de la Therme. Ce avem pînă acum e un filmuleţ făcut în dungă, în care un bodygard îşi justifică salariul în faţa patronilor. N-ar fi mare lucru să primim ulterior nişte filmuleţe din alte unghiuri, în care să vedem că de fapt, ăla discriminat venise la piscină cu piranda costumată tradiţional, făcîndu-şi vînt cu cele 3 fuste înflorate, că prea se încinsese dumneaei acolo. La intrare. Şi în plus, mai ţinea şi de dîrlogi un cal. Sau, după specific, ursul. Ideea e că după ce ne lămurim complet, sigur va urma un set de scuze. Hai că doar nu s-a întîmplat nimic. A fost o neînţelegere.

Şi în tot acest răstimp în care luăm atitudine şi ne ţinem de propria opinie ca gaia-maţu, adevărata ştire se stinge uşor, într-un anonimat total. Că doar aşa şi trebuie. Cum să vorbim acum despre decizia lui Văcăroiu de a scutura puţin peste balcon preşul cu mizerii? La naiba! Aproape că se vede cu ochiul liber că omul pare atins de sindromul Martin Strikland şi, pe modelul “Apă! M-aţi otrăvit cu apă!“, iese în public spunînd măscări şi făcînd gesturi necugetate. Şi dacă o fi să ne mai amintim de aşa ceva peste o lună-două, răspunsul va fi, normal, cel standard în astfel de situaţii: Hai că doar nu s-a întîmplat nimic. A fost o neînţelegere.

diversiuni

 

foto

2 Comments

  1. Alex Ciocan

    articlul ca articolul, dar faptul ca mi-ai amintit de Martin Strikland, made my day :))))

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Deh, copilării…

      Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.