Urîţenia pămîntului

Ştirea că, în sfîrşit, “Cuminţenia pămîntului” va fi a noastră, a tuturor, pare să fi relaxat o naţie întreagă. Mă rog, nu şi fiscal, că greul acum începe. Doamne cîtă încordare atîţia ani! Numa în sufletul poporului român să nu fii! Da uite că a dat Cel de Sus şi, oarecum aiurea, în ciuda poruncilor sale sculptate chiar de el în piatră, avem acum chip cioplit la care să ne închinăm. Cel puţin artistic. Deşi, la cîţi bani vom da, ne putem face lejer şi cruce.

Ideea e că din orice unghi ai privi şi oricîtă bunăvoinţă ai avea, tot ce vezi e doar o chestie îngrămădită, diformă şi hîdă. O bucată de rocă dăltuită sumar şi luată apoi aprig la şmirghel de un nea Costică hotărît şi convins că o să arate omenirii ce n-a văzut Parisu. Cît să iasă ceva mai cizelat decît Gînditorul de la Hamangia. Nu mult. O idee. Una de geniu, cum ar zice specialiştii. Ăia care se şi reped să ne convingă că, vezi doamne, fără zămislirea asta ne-am fi pierdut identitatea şi ne-am fi dat cu capul de pereţi că nu ştim cine suntem ca naţie. Da acum, că va fi a noastră, vom vedea exact cum suntem. Adică îngrămădiţi, diformi şi hîzi. N-avem noi nici de unele şi ne pute urma, dar uite ce tichie frumoasă ne-am luat! Şi unde mai pui c-am luat-o aproape gratis. Şi mare noroc cu nea Măgeanu ăla care ne-a vîndut-o în regim de Black Friday, cu doar 11 milioane de euro (deşi cred că bunică-su dăduse pe ea cît pe-un bibelou), de ne-a lăsat-o la juma la preţ. Că vorba aia, renunţi la 9 milioane, aşa, din poignet (că doar cerea 20 anul trecut pe ea), numai fiindcă te-a convins un nene de la minister. Şi-ţi permiţi să dai cu tifla spre colecţionarii care cică roiesc după ea ca muştele la moţ.

Înţeleg că pentru 6 milioane, statul va ieşi în stradă cu mîna întinsă la populaţie pe modelul: “s’il vu plaît, monsieur” . Asta în timp ce, cu cealaltă mînă, pentru rest, va sta direct în buzunarul nostru.

Cred că după un asemenea gest, dacă ar putea vorbi, acum la întoarcerea ei “acasă”, urîţenia pămîntului ne-ar arunca şi ea în faţă spusele lui Brâncuşi ce par a ni se potrivi de minune: ”V-am lăsat săraci şi proşti, v-am găsit şi mai săraci şi mai proşti”.

cumintenia

 

foto

 

15 Comments

 1. gheo

  Sculptura face parte din tezaurul național și nu poate fi scoasă din țară! Așa că discuția referitoare la bani e cel puțin bizară, dacă nu chiar penală! Moștenitoarele trăiesc la Paris iar negocierea a fost dusă de o casă de licitații! După cum am spus, bizar! Din această întîmplare putem trage concluzia că statul e prost și se lasă jumulit de niște bandiți cu gulere foarte albe, dar tot șnapani! Nu m-ar mira dacă în următoarea perioadă vor apare niște stenograme cu protagoniști tot unu și unu, gen “prins pol”.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Aud acum că proprietarii se simt jigniţi aflînd că statul n-are toţi banii şi vrea să facă chetă. Mamă ce i-aş mai jigni şi eu cu statuia aia peste bot…

   Reply
   1. gheo

    Păi da! Dar nu proprietarii ci internediarul! Babele alea habar n-au de bășcălia asta! De credeți că intermediarii țin cu dinții de preț? Pentru comisionul uriaș pe care îl vor lua! Nu știu în ce cuantum dar bănuiesc din ce știu din cazuri similare că se poate situa între 50 și 60%! E ceva, nu! Eu nu cu sculptura aia le-aș da peste bot, ci cu o banală rangă! Și nu proprietăreselor ci intermediarilor! Oricum statuia nu se poate scoate din țară, așa că…

    Reply
   2. krantz (Post author)

    Eu stau şi mă întreb cum s-a stabilit valoarea aia. De ce 11? De ce nu 8 sau 7? De ce nu 13? M-apucă groaza cînd văd cît poate costa snobismul şi pîrţurile trase de “experţi”.

    Reply
 2. racoltapetru6

  Mie-mi miroase a afacere pe banii noștri. Bani cerșiți de la popor, care ajung iar într-un fond netransparent și fără limită.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Da, dar cică vom fi mai bogaţi cultural dup-aia. Eu deja parcă încep să simt ceva pe la unele extremităţi.

   Reply
 3. calinakimu

  Cred că ești în afara subiectului. Operele lui Brâncuși nu pot fi comparate decât cu operele lui Brîncuși. Adică ce le deosebește este ca una este mai valoroasă ca alta…Phidas…Mochelangelo…Rodin…Brîncuși sunt marile repere ale curentelor în sculptură. Brîncuși spunea că Pasărea măiastră nu reprezintă o pasăre, ea este ZBOR., cocoșul este CUCURIGU…iar Peștele ALUNECARE.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Mi-e teamă că în ce priveşte arta, fiecare dintre noi poate fi în afara subiectului. Că vorba aia: Nu-i frumos ce-i frumos. E frumos ce-mi place mie.

   Reply
   1. calinakimu

    Arta TOTUȘI are criterii valorice, care nu țin cont de părerile după …ureche.

    Reply
   2. krantz (Post author)

    Dar şi criteriile astea au fost/sunt stabilite de niște critici, pe baza unor păreri subiective. Şi dacă artă e Cucurigu lu Brâncuși, de ce n-ar fi tot artă şi cocoşul sculptat frumos şi realist de moş Vasile de pe marginea drumului?

    Reply
 4. Renata Carageani

  Ce-ar fi să rupem cearta în două?
  Dacă ne trebuie sau nu ne trebuie opera lui Brâncuși. Eu zic că ne trebuie. Niște snobi ahtiați să bifeze ce lucrări originale au mai vizitat prin lume ar veni să vadă Brâncușiul la noi acasă. Ar plăti hotelul, potolul, transportul, intrarea la muzeu. Un procent din banii ăștia s-ar duce la buget și ar rămâne acolo, dacă nu-i fură cineva pe drum.
  Dacă o sculpură de-a lui Brâncuși merită unșpe milioane, când pentru unii dintre noi doar Venus din Milo ar face banii, pe bază de gust.
  Deși articolul e scris excelent, premisa e greșită. Sau sunt mai multe premise care nu se pupă la 3 în 1.
  Părerea mea!

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Eu nu vreau să mă cert cu nimeni. Numai că, în materie de artă, totul mi se pare de-un subiectivism exacerbat.
   Şi tuturor celor care cad pe spate în faţa vreunei opere le recomand următoarea mişcare: să închidă puţin ochii şi să facă abstracţie de numele autorului. Apoi, să-i deschidă şi, presupunînd că a cîştigat exact cît timp a ţinut ochii închişi 20 de milioane de euro, să spună dacă ar da banii ăia pe ce vede în faţă sau ar face altceva cu ei. Mulţumesc.

   PS. Cuminţenia stă deja expusă de ceva timp la muzeu. Oare chiar au dat năvală hoarde de turişti s-o vadă?

   Reply
   1. gheo

    Da milioane de japoneji și coreeni cu Nikoane și Canoane în mîini! E la muzeul Cotroceni! Se uita Băse la ea cînd se pilea și mai cerea una mică. Ăsta noul, sasu’, nu știu, poate duduia Carmen că ea e ma articoasă!

    Reply
   2. krantz (Post author)

    Eu cozi la muzee în România am văzut doar cînd s-a redeschis Antipa. Şi în nopţile alea cu mocangeală cînd îi apucă brusc pe toţi setea de cultură şi cunoaştere. Că altminteri e prea scump 5 lei un bilet să vezi Cuminţenia în toată splendoarea ei.

    Reply
 5. Pingback: Nu plînge, Ană! - Krantz

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.