Băi Zorro, unde eşti?

Se pare că lupta lui nea Puiu cu statul e lungă şi nesfîrşită. Ca o zi de post negru, cînd crezi că Dumnezeu chiar te bagă în seamă. Cît despre urîţenie, ce să mai spunem? Limba rusă e etalon de frumuseţe.

Ideea e că, mai nou, statul a îmbrăcat parcă special pentru el o robă judecătorească, şi-a legat ochii la mişto c-o bucată de cîrpă şi s-a apucat să împartă dreptatea. Doar că, ciudat, nemaivăzînd drumul plin de stăchini pe care călca, a dat-o numai în stînga. Pentru că în dreapta n-a mai avut de unde. S-a terminat sau pesemne şi-a dat seama după miros că e plină de E-coli şi a retras-o de pe piaţă.

Citind mai jos micul rezumat făcut de nea Puiu şi pe facebook, ca simplu spectator, realizezi brusc că modul în care Paleşică ăla şi-a susţinut argumentele în faţa salvamontistei, nu ţi se mai pare deplasat pentru un eventual răspuns. Iar dacă eşti direct implicat, nu poţi să nu te întrebi stînd, firesc, cu un Kalashnikov într-o mînă şi cu un ştreang bine uns în cealaltă: ce e de făcut?

Pe vremuri, cînd statul sau justiția își băteau joc de tine, mai aveai o șansă. Din disperare, te aruncai cu jalba in fața maşinii unui Ceauşescu ieşit în stradă să ia pulsul ţării şi pînă la urmă te rezolva. Primeai butelie, casă sau o repartiție pentru fiică-ta la un serviciu mai bun. Azi unde să te mai arunci? În fața lu Iohannis? Păi ăsta la cîte griji are şi el cu casa aia pierdută în justiție, trece cu maşina peste tine fără să observe.

Aşa că faceţi preventiv trei cruci înainte, citiţi şi rugaţi-vă ca atunci cînd veţi avea nevoie de împărţirea dreptăţii să fiţi deja pe lumea ailaltă. Că pe asta n-are rost. Aici, se pare că se împarte la conservă. Şi de multe ori nimereşti exact bucata aia cu gaura curului.


Nu sunt expert în materie de cunoștințe juridice, dar azi mi-a fost dat să fiu părtaș la cea mai mare mizerie a sistemului juridic românesc a ultimilor ani. Pentru a argumenta ce spun, această este halucinantă poveste, scurtată la maxim.

În anul 2010, câteva sute de clienți ai băncii BCR au acționat această bancă în judecată contestând clauze abuzive din contractele de credit pe care le-au semnat cu ceva vreme în urmă. Și-au ales și un avocat de renume, în persoană dlui profesor Gheorghe Piperea. Au fost formate două grupuri de proces, G1 și G2 iar cererea de chemare în judecată a fost identică la ambele grupuri.
După 5 ani de amânări, abțineri și recursuri, cele 2 grupuri au fost trimise să se judece la Înaltă Curte de Casație și Justiție. Wow, cum sună!
În octombrie 2015 grupul G1 a obținut o decizie definitivă și irevocabilă favorabilă, completul de judecată numit de ÎCCJ pentru a judecă acest dosar stabilind că abuzive clauzele contestate de clienți. Drept pentru care, BCR a fost obligată să returneze clienților banii încasați abuziv pe dobânzi și comisioane și, pentru viitor, să elimine din contracte clauzele abuzive și să refacă graficele de rambursare.

Azi, 23 Martie 2016, un alt complet de judecată numit de ÎCCJ a decis că grupul G2 trebuie să piardă. Da, ați citit bine! Grupul G2 a pierdut azi la ÎCCJ procesul cu BCR pe acceași speță, având același avocat și acceași cerere de chemare în judecată, DEFINITIV ȘI IREVOCABIL.

Așadar în timp ce clienții BCR din grupul G1 își iau banii înapoi calculați la dobândă de 3.5% începând din 2007-2008 și urmează să plătească de acum înainte dobânzi de 3.5% până la terminarea creditelor, alți clienți cu contracte similare urmează să plătească în continuare dobânzi de 10%, comisioane abuzive și, că penibilul situației să fie complet, să plătească și cheltuieli de judecată imense.

Voi ați mai auzit în viață voastră o asemenea gogomănie? Eu nu. În ritmul asta, mâine poimâine ne trezim în pușcarie și nu vom ști de ce. Vor ști doar judecătorii incompetenți, corupți și aserviți diverselor cercuri de interese.

PS. Acum câteva minute am citit declarația de avere a unuia din judecătorii de la completul de la G2. Are 4 depozite babane la BCR și plasamente de vreo 600 mii lei la un fond de investiții pe nume Erste Asset Management.
Pentru cine nu știe, atât BCR cât și Erste Asset Management sunt părți din Erste Group Bank AG.
Și ne mai mirăm că unii ajung la disperare și se detonează în public…

Share, te rog. Trebuie să afle cât mai mulți cam cum funcționează sistemul juridic românesc!


P.S. Cred că decizia asta i-a turbat de draci şi pe cei de la BCR. Să plăteşti prosteşte atîţia bani celor din primul grup care au cîştigat procesul e chiar bătaie de joc. Şi acest lucru trebuia să înceteze. Bine măcar că primul pas a fost făcut…

justitiebani

foto

 

8 Comments

 1. Dede Cati

  Daca n-ar fi o problema serioasa,ar fi de rasul plansu ..Ma gandesc ca poate cei de la grupul G2, au fost cu procesul in alt judet :)), unde se aplica alte legi :)))

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Exclus. ÎCCJ e numa una. Şi mîndră-n toate cele. Cum e nisipu între dinţi şi gaura-n perdele.

   Reply
 2. Gogu

  Sa le fie rusine acestor judecatori, iar carnea sa le putrezeasca pe marginea drumului, mancata de caini! Este absolut strigator la cer ceea ce se intampla cu justitia in biata noastra tara.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Acuma nu ştiu ce să zic, că nici eu n-am studii de specialitate. Normal, trebuie să fie publicată şi motivarea instanţei dar asta mai durează nişte luni. Şi acolo se explică de ce şi pe ce bază s-a dat decizia. Ideea e că uneori se mai descoperă chichiţe avocăţeşti: ba că n-a depus avocatul nu-ş ce document, ba că s-a depus prea tîrziu, ba că nu s-a cerut corect una, ba alta.
   Că şi la americani am văzut cum scapă criminalul doar pentru că poliţistul a uitat să-i citească drepturile.

   Reply
 3. Gogu

  Comentariile postate nu apar. Este cumva nevoie de moderare?

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Doar pentru primul.

   Reply
 4. Renata Carageani

  Ești atât de uimit, fiindcă n-ai trecut niciodată prin fața completului. E teatru absurd de cea mai bună calitate.
  Da. S-ar putea să nu apucăm autorstrăzi în România, fiindcă suntem prea bătrâni. Dar e posibil să apucăm vremea unei chemări în judecată de control, doar așa, ca să nu uităm că există justiție.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Am avut noroc pînă acum. Da sper că nu eşti cobe…

   Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.