Ham şi Haţ cu Aiengiu

Acum ceva timp, banca mea favorită mă înştiinţa oficial că, atentă la nevoile mele şi vrînd să-mi încurajeze economisirea, a hotărît să-mi reducă dobînda la depozitul de economii la fix 1%. Pe an. O dobîndă pentru care, cred că cei de la departamentul de marketing al băncii au fost puşi în dificultate, fiind nevoiţi să găsească un sinonim pentru “de rahat”. Şi tot ce au putut afişa pe site în dreptul acesteia a fost “frumuşică”.

Mînat de curiozitate şi de reclamele din ce în ce mai tîmpiţele, am zis să fac şi eu un calcul să vedem cam care e marele avantaj al salariului şi economisirii la ING. Şi am plecat de la premiza că eşti un tînăr suficient de deştept încît să cîştigi un salariu lunar de 3000 de lei. Asta în cazul fericit. Şi pentru că eşti doar un cap şi-un cur, n-ai obligaţii şi te mai ajută şi părinţii cu o masă caldă, să zicem că pui deoparte pentru “viitorul familiei tale”, ca un maestru al salariului, 2000 de lei. Iarăşi un caz fericit, presupunînd că n-ai toată mîndria la tine şi mai accepţi nişte îndesări de bani în buzunar ale babacilor, aşa, din reflex, “să ai şi tu de-o prăjitură la cofetărie dacă o fi să ieşi cu vreo fată“.

Aşa că la final de lună, cînd tragi o linie şi vrei să vezi cam cît ai economisit şi cît îţi mai trebuie pentru avansul la yacht, descoperi că pentru banii tăi puşi de-o parte, banca te cadoriseşte cu exact 1,66 lei. Apoi, fix în nanosecunda de după calculaţie, statul jinduieşte brusc la 16% din aceştia. Îi dai, deşi nici măcar nu apuci să-i iei. Şi pentru că eşti un tip modern şi-ţi place să faci banking de la tine de acasă, 3 lei îţi sunt luaţi din cont pentru dorinţa de a fi comod şi a nu mai îngroşa cozile de la casierii pentru plata facturilor lunare.

Şi brusc, descoperi că tot ham-ham-ul lătrat ostentativ pe toate posturile tv, e de fapt un haţ-haţ discret al băncii. Unul pe care îl treci prea uşor cu vederea. Sponsorizînd benevol un sistem bancar ce-şi plînge cu ipocrizie zilele. Că doar suntem umanişti, ce dracu!

Aşa că mă gîndesc serios dacă n-ar fi mai bine să scoţi toţi banii din bancă, îi pui teancuri şi te filmezi numărîndu-i ca cocalarii. Pui clipul pe youtube şi, cine ştie, cu puţin noroc şi multe vizualizări chiar ai avea o şansă de cîştig.

P.S. Eu înţeleg că sunt şi strîngători de cursă lungă,. Dar cu reţeta asta poţi să trăieşti şi cît Avraam, că tot ieşi în pagubă.

ingcursalunga

 

foto

18 Comments

  1. gheo

    unele baanci au dobinzi real negative, asa ca ING e o ‘doamna”!

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Nu-ş ce să zic de altele, că eu am ambîţ şi rămîn fidel la a mea.

      Reply
  2. fata veselă

    Cu puțin noroc rămâi și fără ei dacă tot arăți la lume cum știi tu să scuipi tacticos în dești în timp ce-i numeri. Iar cu băncile, da, tot mai avantajoasă e salteaua.

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Cum stai cu cobitul? 😉

      Reply
  3. racoltapetru6

    Tot e o bancă bună, din moment ce te-a anunțat. Mie mi-a tot redus dobânda, fără să-mi dea niciun semn.

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Aoleu! Din cîte ştiu sunt cam obligaţi să te anunţe cumva. Or fi trimis porumbei şi-or fi sfîrşit săracii pe drum într-o ciulama. Cu tot cu înştiinţarea ta.

      Reply
  4. Dede Cati

    Eu stiam ca marinarii si betivii sunt de cursa lunga :))

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Aşa o fi dar ăia nu-s strîngători. Marinarii chletuie prin toate porturile, beţivii prin toate barurile…

      Reply
  5. calinakimu

    Până și Avraam…este tot evreu, adică de partea bancherilor

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Din cîte ştiu, pentru cei ce au îmbrăţişat religia banului nu prea contează ce neam eşti. Ci cînd îmi dai dobînda.

      Reply
      1. calinakimu

        Dar printre religioșii banului, evreii sunt patriarhi…

        Reply
  6. Renata Carageani

    Fă-mă să-nțeleg: tânărul din povestea noastră are un salariu net de 3000? Dacă da, atunci a fost deja impozitat. Cum să-i mai ia statul, din nou, 16% fiindcă-l ține la bancă?!

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Na că l-am găsit în spam! Ce chestie! Adică le ia wordpressu aleator şi le pune acolo. Ce mişel…
      Da de-acuma mă uit şi acolo.

      Reply
  7. Renata Carageani

    Iar mi-a mâncat goagăl vorbele… Noroc că erau puține. O întrebare, de fapt: dacă salariul depozitat la bancă, 3000 lei, reprezintă „bani în mână”, adică net, înseamnă că deja a fost impozitat; cum să-ți mai ia statul 16%, din nou?!

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Păi cică dacă faci un depozit şi banca îţi dă dobîndă la el (ha, ha, ha), ăla e un cîştig. Şi ca orice cîştig, trebuie impozitat. Pam-pam!

      Reply
      1. Renata Carageani

        ‘Ai, că mă umpli de nervi în vinerea mare! Deci, dacă ți-ai lua banii acasă, lunar, ai economisi 16% din ei?!
        N-am crezut niciodată că Hoția Statală e atât de mare…

        Reply
    2. krantz (Post author)

      Ei, uşor! Nu te aprinde ca lumînarea la 12 noaptea. E 16% din dobînda aia de 1%. Adică 16 % din 1,66 lei.

      Reply
      1. Renata Carageani

        A!…
        Manipulator ce ești! 🙂

        Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.