Sinceritate prea comodă

Inspirată pesemne de succesul polițistului de facebook, care a mers și el pe bătătoritul ”e ușor a scrie versuri, cînd nimic nu ai a spune”, o fostă gimnastă scoate pe tarabă o altă variantă cu ”Amintiri din copilărie”. Și din primele spicuiri, cele menite să atragă mușteriii, acțiunea pare a fi aceeași, diferind doar personajele. Așa că în loc de popa de la catedră e fix antrenorul lotului, Calul Bălan e ăla de la sărituri, vorbele măscărăgioase vin din gura lui Bitang, iar ”Sf.Nicolai” e palma grea a lu Belu.

Deși n-am citit cartea, mi-e oarecum greu să cred că o campioană la gimnastică poate fi și una la literatură. Iar subiectele prinse acolo nu cred că vor putea depăși pretențiile unei emisiuni ”Wowbiz”. Nu de alta, dar acțiunea, o exorcizare intelectuală după spusele pretențioase ale autoarei, nu pare a fi altceva decît un răspuns personal, întîrziat și pe bani, la trăirile de acum 20 de ani. O dezgropare a istoriei, necerută de nimeni și o plată cu aceeași monedă pe genul: M-ai umilit, ia să vezi ce poate Eu! Pentru că, din tribună, cam asta pare. O palmă peste timp și de la distanță celor care, la un moment dat, chiar și cu niște metode nefericit alese dar specifice poate acelor vremuri, te-au făcut să fii cea mai bună din lume la o chestie.

Nu cred că după dezastrul actual din sportul nostru, indiferent de disciplină, cele scrise în carte, adevărate sau nu, vor putea da un răspuns la întrebarea: ”Cine a pus rahat pe clanța de la sala de gimnastică?” Ci mai degrabă, paradoxal, ne arată, oricît de mult am refuza să acceptăm, că succesele de la cel mai înalt vîrf se obțin și cu metode mai drastice. Mai ales că e vorba de niște copii care, la acea vîrstă, nu pot conștientiza chiar totul, oricît de frumos și calm le-ai explica. Fiind mult mai ”receptivi” la chestii ce țin de instinct.

Pasajele decupate cu măiestrie și servite ca demo după o rețetă de marketing școcant, ne fac să ne imaginăm scene de tortură incredibile, cu un Bau-Bau Belu și o Zdrang-Bang Bitang îmbrăcați în treninguri inchizitoriale, sancționînd pînă la sînge orice tumbă greșită a unor fete ținute în sclavie pe o bîrnă și obligate să producă aur. Mult aur.

Acum, bineînțeles, lumea s-a inflamat puțin. Nevrînd să accepte că în afară de palmele alea de felicitare pe spate, din fața camerelor de la marile concursuri, mai erau și altele. Mult mai grele și eventual în alte locuri. Unele nevăzute și doar simțite usturător, de pe poziții mai inegale decît paralelele unde tocmai greșiseși, iarăși, seria de învîrteli.

Desigur, de pe margine, toți vrem performanță sportivă la cel mai înalt nivel. Cu pretenții de campioni mondiali la orice și, mai nou, cu huiduieli la adresa perdantului la orice insucces. Și mulți credem că asta se poate face doar cu cîteva vorbe rostite aproape șoptit de către un antrenor tip blîndul Ben. Ce mare lucru? Pui tînărul să alerge lejer două ture de teren, mai face 10 tumbe și 5 genuflexiuni și gata! Aurul e ca și al nostru! Am văzut în filmele americane.

Doar că realitatea e alta. Și de cele mai multe ori, aceasta trebuie să doară. Iar cei care cred că disciplina perfectă la adolescență se face doar cu vorba bună, a trecut degeaba prin viață.

Acum, după ce autoarea, tot după spusele ei, a dat cu piciorul unei spovedanii clasice cu popă și a preferat punga de arginți, lumea va dori să afle adevărul. Tot adevărul. Chit că și cu el în mînă, n-ar ști ce să facă.

4 Comments

 1. racoltapetru6

  Dacă adevărul e spus cu nuanțe de reproș, și nu de recunoștință, nici nu vreau să-l cunosc. Oricum, îl bănuiesc, la fel cum ar trebuie să-l bănuiască toată lumea.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Se dovedește încă o dată că banul poate umple de nuanțe adevărul.

   Reply
 2. Renata Carageani

  Ți-am mai zis? Editorul meu îmi zicea că mereu e asaltat de nebuni/nebune care scriu delațiuni și își imaginează că e literatură. Nu prea știam la ce se referă. Cred că acum știu.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Fiecare meserie cu riscurile ei.

   Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.