Nunta mută

Goniți pesemne de bătăile de obraz și șușotelile printre evantaiele cu pene ale caselor regale de prin Europa, care se tot trezeau săracele obligate să pună mai mereu la masă, din milă, niște tacîmuri suplimentare pe care să mai și stea cu ochii, Hohenzollernii noștri au lăsat rușinea deoparte (mai ales că aia nu plătește facturile) și au concluzionat suveran că un: S’il vous plaît monsieur! nu e chiar atît de jenant pe cît pare la prima vedere. Mai ales dacă e rostit cu accent franțuzesc și e acoperit de ghiorăitul princiar al mațelor albastre. Alea obișnuite cu vremuri mai bune cînd Papá, pe principiul ”Ce face un român cînd moare de foame? Mai schimbă 100 de dolari”, mai scotea cîte un tablou la licitație pentru a pune niște cozonac pe masa familiei.

Iar întîlnirea de acum o săptămînă cu urmașul ciocoilor de altădată, care se îndoiau slugarnic de șale în fața regelui, iar acum s-au trezit peste noapte spălați de istorie în fruntea bucatelor, nu a fost decît începutul unei frumoase prietenii. Semn că Dracul Dragnea nu-i atît de negru. Mai ales dacă te și ajută să treci puntea suspinelor cauzate de gîndul pierderii unui stil de viață a cărei singură grijă majoră era dacă pălăria cu pene și voaletă, pusă pentru zece minute de plimbare în parc, trebuia să stea pe stînga sau pe dreapta.

Știrea că casa regală își va deconta huzurul, la fel ca odinioară, pe spinarea iobagilor cu care își va reuni destinul într-o nuntă mută, ne demonstrează încă o dată că obrazul subțire cu cheltuială se ține. Numai că, să vii acum și să ceri bani de pudră fină de la țăranii deja rupți în cur și jupuiți de arendași, doar fiindcă toată viața ai ars-o inutil și nu știi să faci nimic altceva decît să domnești într-o lume valabilă doar în capul tău, arată că între timp, paradoxal, foamea a îngroșat anumite zone. Alea asupra cărora machiajul trebuie să insiste serios. Chit că la final, rezultatul va face pînă și un copil să exclame: Uite mami, paiațe!

pagliacci

sursa foto

8 Comments

 1. racoltapetru6

  Tare-i bine să fii rege,
  O meserie măreață,
  Beneficii vei culege
  Doar să te arăți la față.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   După ce-am zburat pe Lună,
   Să mai crezi acum în Rege,
   E un fel de: ”Noapte bună!
   Dormi, tu, minte! Dormi în lege!”

   Reply
 2. ioana maria

  Da pe noi nu ne intreaba nimeni nimic in legatura cu acest lucru?

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Ce rost mai are, cînd răspunsul se știe dinainte? Plus că, uite, i-a întrebat o chestie pe englezi și a ieșit ditai pocinogul.

   Reply
 3. Renata Carageani

  Nici nu știi tu, Krantzulino, cât ești de bogat! Plătești la drumurile patriei, în rovignetă și în kilu de benzină, plătești la pansat gropile lor, care nu se vindecă niciodată, dar se justifică anunțul ăla scris pe plăcuță la ieșirea din orice comună – ”Drum Bun”, plătești corentu electric și televiziunea română odată cu el (adică o plătești pe Almășan și alte fosile inepte), plătești apa caldă când curge rece pe țeavă, că e o defecțiune și contorul de sub chiuvetă n-are senzor de temperatură, plătești câte-o amendă de două-trei ori, când vrei să-ți vinzi mașina, dar te superi că tre să plătești fițele casei regale pe pământ strămoșesc. Te-mpiedici de-o pudră, mă? Păi, zi mersi că Margareta se dă cu pudră franțuzească și nu cumpără amorsă și glet de la Praktiker, că ăia nu se încurcă cu suta de grame…
  Băi, tu-ți dai seama că un băiat de fesenist, care n-a mai găsit nicio tavă liberă de dus la Naționalul din Iași, s-a reorientat către meseria de prinț?
  Tu realizezi că-i plătim lu nea Frânărică ăsta, și aftărșeivul, și chiloții de firmă, și manichiurista?!
  Aici e miezul maximei umilințe… Nu că plătim fițele unui simulacru de casă regală.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Păi și-atunci de ce să-i mai sponsorizăm suferința/umilința? Auzi tu condiție la știre: ”Reta va prezenta anual bilanțul contabil…” Pe cuvînt, mi-e mie jenă. Și-n fața cui? A bagabonților politici care, dacă am fi trăit în alte vremuri, ar fi apelat iar la coroane de spini. Așa, de-un amuzament cu regi.

   Reply
 4. Dede Cati

  Daca-l invit si eu pe Dragnea la mine acasa, oare voi putea sa-mi trec intretinerea in contul lui :))) Doar intreb;)))

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Dacă-l și convingi că ești o Alteță, poate ai vreo șansă. Se pare că e în toane bune în perioada asta.

   Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.