Nu știu dacă vi se întîmplă, dar la mine aproape că nu e lună de la Dumnezeul internetului în care să nu aflu de bocetele unuia/uneia legate de faptul că cineva ”i-a furat textul”. Că de pe blog , că de pe facebook, n-are importanță. Motiv instant pentru scandal, huo!, fmm-uri și alte băgamiașuri la adresa celor care au îndrăznit să le republice ”opera” iluștrilor fără link sau precizare sursă. Nu contează că intersecția dintre cercurile de cunoscuți foarte foarte îndepărtați, atît ale pîrîtului cît și ale autorului, dă fix mulțimea vidă și orice posibilă interacțiune între ele e mai degrabă de domeniul SF-ului. Ideea e că rămîne autorul fără Like-urile aferente. Lucru ce-l poate măcina psihic, iar șansele ca ego-ul să se ducă naibii sunt maxime.

Mă amuză teribil înverșunarea cu care autorii își apără ”opera”. Cu toate că valoarea literară a scrierii, în mai toate cazurile, pornește din 0 și se încăpățînează să rămînă pînă la final tot pe acolo. Fiind doar un crîmpei infim de zicere personală ce se va pierde în neantul de 0 și 1 al www-ului. Să fac acum spume că o piți închipuită din Dolhasca sau un june trist din Băicoi mi-a luat textul de aici și s-a dat mare cu el pe tarlaua proprie de internet mi se pare pierdere de vreme și de nervi. Iar chiloțăreala publică vis-a-vis de onoarea nereperată o găsesc inutilă și ilogică. Poți da simplu un report la FB sau chema în judecată persoana ce ți-a luat din caimac. Pentru că dacă cel care a ajuns la vîrsta asta nu a învățat chestiile elementare, mai mult ca sigur așa va rămîne în continuare. Și singurul lucru pe care-l va ține minte va fi să nu mai ia texte de la tine, cel vexat nevoie mare. Că alternative are, slavă domnului!

Ok, moral și legal e de porc să te dai inteligent cu textele altora. Și-ți asumi riscul. Pentru că impostura, mai devreme sau mai tîrziu, va ieși la iveală. Dar și aici e o chestiune de mediul în care tu, furăciosul prins cu gura plină, te învîrți. Că una e să fii o figură publică ce faci ulterior și bani cu textele însușite ilegal ca fiind proprii și alta e să fii un nimeni pe stradă cu un cerc de prieteni ce nici nu va mai reține după ce a dat din instinct Like că ”ai scris” ceva mișto, că oricum nu contează.

Tare aș fi curios să aflu cam cum se comportau cei ofuscați acum în perioada de preistorie a internetului. Atunci cînd, neexistînd bloguri sau facebook, ne forward-am cu frenezie emailuri cu cîte un banc, o poză haioasă, un filmuleț spumos sau un meme inteligent, avînd grijă să ștergem adresa de email a celui de la care am primit haha-ul, pe considerente de chestiuni private. Mai conta atunci autorul original? Nici pomeneală. Cel ce trimitea mai departe grupului propriu era cel mai tare. Era ”autorul”. Și nu se mai supăra nimeni. Poate și fiindcă atunci nu se numărau Like-uri și traficul de pe pagina proprie. Cele care fac autorul să se simtă ”ză miez”. Și care, mai nou, pot atrage bani. Și aici se rupe filmul.

Și apropo de sursă, mă gîndesc acum cam ce-ar fi fost în sufletele unui Eminescu, unui Minulescu, unui Baconsky, unui Nichita, dacă ar fi putut vedea, fiecare la vremea lui, cam cum le este folosită opera. Și cum generații și generații de tineri amorezi și-au dat gata partenerele cu cîte o strofă-două de-ale altuia. Fără precizarea sursei. Cum ar fi fost ca autorul să fi venit și să-i bată obrazul celui care ”a marcat” definitiv: ”Coae, păi ce facem? Umbli la borcanul de miere fără mine?”

În ce privește textele de aici, n-am nicio problemă dacă cineva le va copia. Impactul asupra vieții mele dacă aflu că altul se dă original cu ele va fi fix zero. Am scris eu în subsol:  ”Chestia cu copyright-ul textelor de pe aici e ca manifestul Scânteia: Citeşte şi dă mai departe. Dar dacă spui că tu l-ai scris, ai belit-o!” Dar cine poate lua în serios așa ceva?

foto

17 Comments

 1. Alexandra Tătaru

  (y)

  Reply
  1. krantz (Post author)

   (?)

   Reply
   1. Alexandra Tătaru

    adica like! nu am chef de multe cuvinte. IS trista azi

    Reply
 2. Dede Cati

  Ok, sunt de acord cu tine. Dar parca nici ciordeala asta nu da bine la obraz. Mai ales cand esti “vedeta publica”, si ai pretentia ca poti face rating in tv, dar cand este sa scrii e mai bine sa furi ceva de ici de colo si sa te dai autor.. Ca de, si ideile si gramatica este “grele”, atunci cand tre’ sa scrii un text. Cred ca stii la cine fac referire???

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Sunt prea multe exemple și de aia nu pot ști exact unde bați. Așa cum am și spus, nu aprob ciordeala. Dar dacă te deranjează atît de mult de nu mai poți trăi,, rezolv-o legal. Că cu hau-haul de pe net nu rezolvi mai nimic.

   Reply
   1. Dede Cati

    La patachinele alea doua… morar si buzdugan.

    Reply
 3. opantazi

  Cum? Textele astea care merita sparlite sunt scrise si de altcineva in afara de Lao Tzu, Osho si Poptamas? 😀

  Reply
 4. krantz (Post author)

  Doar cîteva, dragă. Doar cîteva…

  Reply
 5. gheo

  Așa s-a născut plagiatul! Sunt curios cum se va termina chestia cu Copos! Bănuiesc că băiatul ăla l-a dat în judecată pe tov. Copos!

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Una e să vorbim de opere literare sau lucrări ştiințifice şi altceva despre trei vorbe scrise pe fb despre care peste o saptămînă nu va mai şti nimeni. Da, furtul e furt în ambele cazuri. Dar să mă consum pentru nimic, zău dacă merită. Cu nea Copos din cîte mai ştiu, încă se judecă. Mai dă unul , mai lasă celălalt…

   Reply
 6. Renata Carageani

  Ai dreptate, krantz! Dar acu nu mă pot concentra, că mi i-ai scos pe Mo și Foca la înaintare și, cum nu m-am mai uitat de mult la ei…. fac binging vreun sfert de ceas. 🙂

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Și care episod ți-a plăcut cel mai mult?

   Reply
 7. Renata Carageani

  Dă-i dracu pă Mo și pă Focă!
  Să vedem ce-a pornit tornada.

  Reply
 8. Alexandru Ciocan

  cei care se ceartă pe tema asta au prea mult timp liber… eu am 17 bloguri și dacă aș sta jandarm să văd ce, de unde copiază nu aș mai avea timp să fac nimic :)) repet, cine are de lucru, nu are timp de aiureli de-astea cu „mami, vărul Costel mi-a furat jucăria”… și da, de cele mai multe ori , cei care se ceartă pe chestia asta sunt niște oameni care pun pe net niște tâmpenii, nu conținut serios

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Din păcate, conținutul serios nu prea e atractiv pentru cei care se ocupă cu găinăreli din astea. Poate și pentru faptul că nu-l înțeleg.

   Reply
 9. Pingback: Sunt un proscris! - Krantz

 10. Cezar

  Uite din aceste motive te urmaresc si te citesc. Pentru ca stii sa spui frumos ce se intampla!

  Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.