A vota – votare. Din prima conjugare…

Pentru a le găsi niște scuze celor care s-au trezit, la spartul tîrgului, să facă totuși o chestie de care ar fi trebuit să se apuce din prima, societatea a băgat-o pe aia cu ”Niciodată nu e prea tîrziu”. Numai că, la noi, cum toate merg anapoda și asta pentru că suntem campioni mondiali la băgat picorul, devine și mai valabilă asta cu ”Niciodată nu e prea devreme”. Mai ales dacă e vorba de o campanie care încearcă, din timp, să bage mințile în cap celor care și-au pierdut speranța și sentimentul că chiar pot face o schimbare. Și nu neapărat în bine, ci doar în mai bine. Că la cum e situația în ziua de azi, chiar și numai dacă pui o foaie de hîrtie peste, dacă te sui pe ea tot înseamnă ceva mai sus.

Da, e vară, e soare, e vacanță. Dar poate că între două beri și alte trei like-uri la pozele cu pisi(ci), îți găsești și cîteva clipe în care să rumegi puțin cîteva motive care să te convingă la toamnă că alde Dragnea, Băsescu, Gorghiu, Blaga, Ponta, Ghiță, Udrea, Oprea, Tăriceanu cu toate găștile lor și chiar Iohannis (pe prea multe alocuri) chiar nu-ți vor binele. Și abia așteaptă să te vadă renunțînd de bunăvoie la dreptul tău la o viață normală.

Știu, de regulă sunt un Gică-Contra la multe. Dar aici cred că e vorba de altceva. De ceva care chiar contează și ne afectează direct pe fiecare. Și e o chestie atît de simplă…

E drept, rezultatele nu au cum să se vadă peste noapte. Nici nu e nimeni absurd să creadă că se poate așa ceva. Dar una e să înhami niște armăsari proaspeți pe care să-i mîni unde ai treabă și alta e să lași aceleași gloabe să tragă căruța singure. Că oricum știu ele drumul de la birt pînă acasă.

Mai jos e îndemnul meu pe model Vladimirescu, ăla cu arme, furci de fier și lănci, adaptat istoriei.

Așa că, Let’s vote!

 

La 14 ani, cînd începi să realizezi lucruri, chiar dacă încă te mai uiți cu poftă după avioane, te enervează teribil deciziile luate de ”cei mari”. Și abia aștepți să faci 18. Să fii major și să poți face ce vrei. Să decizi tu. Să le arăți tuturor că tu ai dreptate și că lucrurile pot merge într-o direcție mai bună decît în cea pe care o văd ceilalți.

Problema e că, odată ajuns la acea vîrstă, renunți cu prea mare ușurință la ambiția de odinioară. Complăcîndu-te resemnat într-un stil de viață pe care-l urăști cu toți porii. Motivele sunt peste tot în jur: n-ai ce face, așa-s toți, nu se poate schimba nimic, asta-i țara și altele pe care, modele de viață prost alese ți le inoculează cu fiecare prilej. Scăpînd din vedere că toate acestea sunt presărate cu grijă de ”cei mari”, interesați să nu cumva să-ți treacă prin cap că, chiar major fiind, ai putea să decizi. Temîndu-se cu toții de arma ta cea mai puternică în fața căreia sunt a naibii de vulnerabili: votul. Cel de care te dispensezi acum cu atîta ușurință, că oricum știi tu sigur că ”nu contează”.

Gîndește-te cum ar fi fost să te naști acum cîteva sute de ani, cînd, să fi vrut să votezi și n-ai fi putut. Că așa era legea. Și mulți au murit încercînd să schimbe acest lucru. Tocmai pentru ca tu să te naști într-o țară cu tineri de voturi gata. Să-ți fie din start mai ușor în viață. Iar faptul că acum dai cu piciorul la tot chinul lor, nu te diferențiază prea mult de acei tineri de bani gata, dispuși să risipească tot, că oricum nu s-au chinuit vreo secundă să-i obțină.

Și dacă tot mai ai dubii dacă să votezi sau nu, fă următorul exercițiu de imaginație: gîndește-te că de mîine, actuala clasă politică decide că, legal, drept de vot vor avea doar ei și eventual membrii de partid. Cum te-ai simți? Nu-i așa că ai ieși imediat în stradă, țipînd după amărîtul ăsta de vot la care acum dai cu piciorul?

Așa că ia-ți votul și fă ceva cu el. Nu pe el. Și obligă-i astfel pe cei care chiar încearcă să schimbe lucrurile să facă ceva pentru tine. Nu pe tine.

 

11 Comments

 1. Alex

  https://vox.space/blog/117/romanian-bloggers-strike-again

  “Și obligă-i astfel pe cei care chiar încearcă să schimbe lucrurile să facă ceva pentru tine. Nu pe tine.”

  Sa inteleg ca-i sustii?

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Pe cei care încearcă să schimbe, da. Dar aici nu mă refer la cei din actualele partide politice cărora nici prin cap nu le trece așa ceva. Doar prin gură.

   Reply
 2. racoltapetru6

  Vreau să văd și eu partidul ăla care merită votat. Probabil că încă nu s-a născut.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Eu zic că e mai important să te duci la vot. Vei găsi tu pe unul căruia să-i legi de gît speranțele tale.

   Reply
 3. Renata Carageani

  Eu zic că sunt prea bătrână ca să mai cred că votul meu contează. E posibil să mă înșel, aș vrea, Am încetat să mai cred în vot în 2012. Co-participantul meu la viața domestică n-avea buletin de unde stăm și, decât să mergem până-n Drumul Taberei, să voteze, mai bine a votat la Rânca, turist. Și pe urmă am făcut Transalpina, că tot era acolo și era deschisă. Frumos drum. Pe bune, regal.
  Dar omul ăsta nu votase niciodată, nu-l interesase s-o facă pe cetățeanul și, de data asta, oarecum jenat, a admis că parcă ar fi nevoie.
  Cu sau fără votul meu în cartier și cu sau fără votul lui de turist, la Rânca, pînă la urmă s-a dovedit că o majoritate statistică, raportată la altă bază de calcul, n-are nicio valoare.
  De-atunci nu mai votez. Nu mai votăm.
  Așa că vreau argumente științifice care să anuleze ideea că serviciile, că cine numără,că… dau rezultatul.
  Vreau un argument proaspăt și viguros ca să mai fac ăia 500 de metri pentru ca să bag o hârtioară în urnă, vreodată.

  Reply
 4. krantz (Post author)

  Și ca tine zic mulți. Prea mulți din nefericire. Și-apoi stăm și ne plîngem de milă că n-ai csf.
  Partea proastă e că v-ați sincronizat prea mulți încetarea aia legată de crezutul în vot. Iar chestia aia ”cu sau fără votul meu e tot un drac” mă umple de bîzdîc. Că dacă era așa, acum era președinte Ponta, Dragnea, ca prim-ministru, ne dădea asigurări că avem cele mai bune condiții în spitale, Oprea făcea nino-nino cu coloana în drum spre frizer, Pidone își mai trîntea niște palmieri frumoși prin Berceni și tot așa
  Cît despre argumentele științifice, hai să lăsăm matematica și numerele mari să vorbească la sfîrșit. Că între timp, eu zic că s-au mai schimbat lucruri.
  Iar legat de argumentul proaspăt și viguros, uite, vorbesc eu cu un tînăr top model masculin care să te întîmpine la secție și apoi, după vot, să te conducă la braț pînă acasă. Să moară vecinele de ciudă. 😉

  Reply
  1. Renata Carageani

   Aș prefera să vorbești cu un ciobănesc german care să mă escorteze până la scară. Și să semene cu câinele meu, care a plecat cu mulți ani în urmă.. Atunci m-aș duce. Pentru câine, nu pentru vot.

   Reply
   1. krantz (Post author)

    Hai că rezolvăm și cu asta.
    Dar aș mai avea o mică curiozitate personală: cam ce rezultat îți dă testul ăla de imaginație din finalul textului?

    Reply
 5. Renata Carageani

  Da. Aș ieși imediat în stradă fiindcă aș înțelelege că m-am înșelat și că votul oricui contează. Dar ultimul mesaj, din 2012 îmi arată că votul meu nu contează. Cu încuviințarea lumii civilizate, votul meu, deocamdată, nu contează.

  Reply
 6. Ionut

  Sunt unul dintre naivii care cred ca votul lor inca mai conteaza. Si d-aia am mers de fiecare data la vot, chiar si pentru a mi-l anula (de vreo doua ori, din lipsa de inspiratie). Chiar m-am simtit victorios dupa ce mototolul neamt a ocupat Cotroceniul. Mi se parea ca participasem si eu, cumva, la infrangerea lui Ponta. Nu pot sa zic ca am fler sau ca am o gandire politica nemaipomenita, dar, cam de fiecare data, “favoritii” mei in care am dat cu stampila, au iesit castigatori sau, macar, au fost pe-aproape.
  Localele de anul asta m-au “lovit” grav. Am fost atat de…pe dinafara, mi-am pus atatea sperante in niste oameni sau formatiuni care au dat chix, rezultatele au fost atat de diferite de ce ma asteptam, incat ma gandesc daca nu cumva am vreo problema de gandire. Oare asteptarile mele s-au modificat in asemenea hal ca nu ma mai “mulez” pe realitatea apropiata?
  Oricum, voi merge din nou la vot, convins ca sunt mare si tare si voi schimba ceva. 🙂
  Ma gandesc sa schimb cabina (ma duc la aia din mijloc) si stampila, din mana dreapta in mana stanga. Daca oferta de pe buletinul de vot va fi la fel de saraca, o sa imi trebuiasca dreapta pentru niste….”dedicatii”.;)

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Mie îmi pare rău că mişeii din parlament nu vor să pună pe buletinele de vot şi opțiunea “vreau alți candidați”

   Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.