Parfum de bărbat

Ce-ai putea scrie despre un drum scurt cu avionul pe ruta București – Roma? Că dacă nu ai parte de vreo deturnare ca-n filme sau vreo aterizare de urgență, nici n-apuci să-ți termini ”Tatăl nostru…”, pe care-l tot cauți cu privirea zgîindu-te pe geam, că și auzi din plafon o voce care, dacă înțelegi ceva din gîjîiala difuzorului, parcă-parcă te anunță să te pregătești de momentul cu înghesuiala inutilă de pe culoar, cu oameni așteptînd minute în șir cu bagaje în mînă deschiderea ușilor.

Și totuși, cum viața e plină de surprize, neluînd-o în calcul pe aia cînd dai pe o cafea și un sandviș (încălzit extrem, astfel încît tot cașcavalul să se topească și să curgă lipindu-se pe veci de plasticul ambalajului) fix o treime din cît ai dat pe biletul de avion, cînd credeai că le-ai văzut pe toate, te trezești privitor fără voie la spectacolul lumii, Unul ce are grijă să te surprindă de fiecare dată cu ceva nou.

Așa că, după ce cele două stewardese italiene cu aspect low-cost s-au retras după perdeluța din spate cu căruciorul de ”bunătăți” la prețuri ridicate și la propriu și la figurat pînă la cer, din față, un steward geluit în tendințe, venea împingînd o altă tejgheluță pe roți. Una plină de parfumuri la care, în prealabil, tipul le făcuse o reclamă în italiană din care am înțeles că aveau prețuri fără concurență. Ce să-ți spun! De parcă ar mai fi fost vreunul prin preajmă acolo în avion. Mă rog, tehnici de vînzare pe fugă.

Fiind poziționat exact pe scaunul dinspre culoar și avînd ca alternativă de privit doar tetiera din față cu măsurile de salvare pe care le știam deja pe de rost, am zis să mă uit spre el. Mai ales că privirea mi-a fost atrasă de un gest de-al lui la care, inițial, am zis că mi s-a părut. Așa că m-am uitat mai atent, tot minunîndu-mă de modul în care un Luigi spilcuit aborda persoane ce se încăpățînau parcă să aparțină celei de-a treia lumi. Și asta pentru că, la dorința potențialului cumpărător, tipul scotea dintr-o pungă testere din acelea mici, fiole de 1 ml cu aroma dorită, se pulveriza pe mîna proprie și apoi, după două trei zvîntări scurte în aer, i-o intindea spre adulmecare interesatei de chilipir. Ciudat era că după primii patru doritori, pentru care parfumistul vieții își epuizase deja mîinile față/verso, următorii clienți, unii care mergeau la Roma și pesemne auziseră că acolo nu mai sunt parfumuri, miroseau deja niște amestecuri noi, de-a dreptul originale. Și cu toate astea, omul făcea treabă. Reușind să vîndă vreo patru parfumuri pînă a ajuns în dreptul meu.

N-am mai avut puterea să mă mai uit la succesul lui din spate. Nu de alta dar mă înțepenise gîndul la cum ar fi arătat o prezentare originală pentru un roll-on de subțiori.

A mai încercat el apoi încă ceva cu niște cărți poștale strîngătoare de bani pentru ”bambini orfelini” dar nu prea i-a ieșit manevra. Lumea deja se foia agitată pe scaune, pregătindu-și palmele pentru aplauzele aferente. Aterizam la Roma…

parfum

foto

6 Comments

 1. gheo

  Da cu ce companie ai mers?

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Ryanair. De ce? Vrei un parfum ieftin? 😉

   Reply
   1. gheo

    Nu, eram doar curios!Mi-a pllacut chestia cu stewardezele care arata low-cost! Vezi ca de la 1 auguust baga si Blue Air parfumuri la bord! Poate faci, cu proxima ocazie, o comparatie!

    Reply
   2. krantz (Post author)

    Acuma știi cum se spune: chestie de gusturi. Plus doza de superficialitate masculină…

    Reply
 2. Renata Carageani

  Să vinzi parfumuri în avion… Mi s-a întâmplat și mie, odată, numai că vindea mici chestii de piele. Cine dracu și-ar cumpăra mănuși perforate, de șofereală, în avion? Dar parfum?! Ce, s-au desființat duty-free-urile?

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Cum să se desființeze? Păi la Roma aveau o suprafață de-asta comercială în aeroport cît într-un mall cu 3 etaje. Dar ce să-i faci? Chilipiru-i chilipir. Dacă-l scăpi, s-ar putea să regreți după. Știi tu: S-o tai, se strică, S-o las, mi-e frică, Că vine altul şi mi-o ridică. Dileme…

   Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.