Cumințenia Cotroceniului

Deci e clar! Președintele nostru a dat în sfîrșit de greu! Demonstrînd astfel celor care vedeau la funcția asta în România un fel de a-ți pune floare la ureche că se înșeală amarnic. Și cred că după ultimele evenimente, unele care i-au bulversat agenda de concedii și l-au obligat să țină niște discursuri lungi, plictisitoare și interesante ca o etichetă cu ingredientele de pe punga cu detergent, de l-au exasperat pînă și pe el, omul și-o fi spus: ”Ia, basta! Îmi trebuie purtător de cuvînt! Că nu degeaba au ieșit atîția oameni în stradă să nu-l voteze pe Ponta!”

Așa că, după mai bine de un an de zile de la plecarea val-vîrtej a fostei trend-settere pentru draperiile de palat, timp în care țara a făcut bine-mersi niște economii la buget nemaidînd banii aiurea pe salariul unei persoane, utilă în schema actuală ca un junghi permanent într-un concediu de vis în Bora-Bora, iată-ne plătind acum o mădălină, dispusă să ia de pe umerii lui Iohannis greutatea ce pare că-l apasă mai tare chiar decît pierderea casei din centrul Sibiului: vorbitul. Că vorba aia: ”La tăți ni-i greu! Chiar și voinicului.”

La o primă vedere, să fii purtător de cuvînt al lui Iohannis pare un non-sens. Omul abia are cuvinte pentru el, darămite și pentru alții. Și riști să-ți faci sepuku-n prag, de plictiseală, dacă nu ai prezența de spirit să te ceri mai repede în șomaj cum a făcut-o precedenta.

Nu de alta dar nici relația administrației prezidențiale cu presa de la noi, în actualele condiții, nu-și are rostul. Nu și dacă nu vin dinspre Cotroceni afirmații care să conțină cuvinte cheie gen: măi animalule!, țigancă împuțită, păsărică sau inofensivul găozar.

Iar singura explicație care mai rămîne cît de cît plauzibilă, ar fi că, după valul de critici al celor care nu realizează dacă ascultă un discurs prezidențial sau texte dadaiste citite de un actor fără talent, omul încearcă și pe altcineva care să-i mai șlefuiască zicerile. Deși, la cît de lemnoase sunt cele actuale, ar fi fost mult mai potrivit un țapinar. Sau, mă rog, un lucrător la gater, care să le dea mai întîi o formă, cît de cît.

De apreciat și sinceritatea proaspăt angajatei: “Este, până la urmă, și dorința mea, de a mă implica mai activ în ceea ce înseamnă prezența publică…”. După ce ai lucrat la B1TV și cîteva luni la TVR, unde audiențele se măsoară în zecimale și se uitau la tine mama, tata și niște triști cărora le-au rămas blocate telecomenzile televizoarelor pe acele posturi, să te vadă public acum o țară întreagă în prime-time, e ca și cum ai fi fost transferată de la Concordia Chiajna la FC Barcelona. Iar ”mărturisirea” că, vezi doamne, ”am avut nevoie de două săptămîni pentru a lua această decizie” arată că măcar se pricepe la partea cu praful în ochi, impusă prin fișa postului. Sau poate că pur și simplu atît i-a luat lu bărbat-su s-o trezească din leșinul de la auzul propunerii.

Una peste alta, bine că președintele a făcut-o și pe asta. Că barem așa, poate va avea mult mai mult timp la dispoziție pentru a exersa aruncatul paltonului pe capota mașinii. Cu ceva mai multă grație. Să pară că face parte din protocol. Să demonstrăm tuturor că putem face și noi un lucru ca lumea. Haideți că se poate, domnule președinte! Trebuie să se poată!

madalina_purtator_cotroceni

foto

2 Comments

  1. Renata Carageani

    Fata asta are un mod atât de eficient de-a se îndrăgosti, de parcă în piept nu-i bate o inimioară, ci îi gâfâie un câine de vânătoare. S-a amorezat mai întâi de un fotograf de la camera deputaților. Atât de rău, că i-a dăruit nu doar inima, ci și numele de familie. Adevărul e că orice bărbat normal la cap, pe care-l chema, banal, Mazilu, ar fi fericit să-l cheme Pușcalău. Apoi, numai ce s-a urcat în avionul prezidențial, că i-a și picat cu tronc ceafa pilotului Dobrovolschi. Asta, dacă tipul nu stătea tot zborul cu spatele la manșă și cu fața la pasageri.
    În locul doamnei Carmen, eu aș fi tare îngrijorată. Johannis sună mai bine ca Dobrovolschi. Și,dacă te-ai înamorat odată de o ceafă, de ce nu te-ar păli și dragostea pentru tăcerile lungi și dese ale primului bărbat din Stat?

    Reply
  2. krantz (Post author)

    În principiu, ea a fost angajată să-i poate lui cuvintele. Acuma nu știu dacă va ajunge să-i poarte și sîmbetele doamnei.

    Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.