(C)Olivia cu sticleți

Din cînd în cînd, pesemne după ce a aprofundat, ca orice semidoct, studiile făcute de pe internet despre o anumită temă cu care medicina modernă încă se ia la trîntă, în loc să sune la 112 și să anunțe că a terminat, pentru a  da voie oamenilor de specialitate să-și facă treaba, Olivia Steer mai deschide o dată larg ușa, lăsînd o nouă păsărică liberă.  Una care, ciudat, reușește să ia de fiecare dată mințile tuturor cu ”trilul” ei. E drept, nu în același fel, pentru că dacă pe unii, puțini dar în ușoară creștere numerică, îi ”inspiră”, pe restul, marea majoritate, îi transpiră. Și asta pentru că nu-i ușor să faci ghem într-un mesaj toate înjurăturile pe care le știi și să-i bați femeii toate apropourile într-un mod în care bărbat-su, specialist tv în așa ceva, n-ar reuși niciodată. Oricîte sezoane și emisiuni ar mai avea la dispoziție.

Ultimul sticlete scăpat din colivie de ”doamna doctor” Steer Geodeaici ar îndeamna femeile, e drept oarecum indirect prin exemplul propriu, la introspecție, cumpătare și niscai economii în bugetul familiei prin datul cu tifla în direcția cabinetelor dotate cu aparatură pentru mamografii. Plecînd de la același principiu solid că dacă ”e scris pe net” atunci sigur există și așa e. Și cînd spun există, mă refer la șansele ca, nezgîndărit de medicină sau de interesele BigPharma, un eventual nodul canceros să uite de ce a apărut acolo și să se ducă frumușel de unde a venit. Normal, după ce citești așa ceva și te mai și uiți la site-ul aferent, singurul gînd ce-ți trece prin cap dacă ești cît de cît în parametri, e că doamna are o bubiță la scufiță. Aia rawșie cu care se acoperă, crezînd că sub ea totul e perfect și de poveste.

Privind la cei care se inflamează precum ganglionii la postările bietei femei, nu poți să nu remarci virulența extremă. Una îndreptată împotriva unei persoane aflate clar într-o anumită formă de suferință, pe care doar un medic specializat în mansarde ar putea-o aprecia și, cu voia ei, eventual trata. Toți considerînd că, vezi doamne, părerile Oliviei ar putea deveni adevărate porunci pentru cititorii sensibili la prosteală, care nu pot discerne și o pot coti imediat și fără regrete către medicina din Evul Mediu și grădina primei babe ieșite în cale.

Mă gîndesc că adevăratul ghinion al Oliviei e că a lucrat o perioadă la PRO, nefiind exclus ca germenii de pro-steală să fi încolțit chiar acolo, în mediul atît de propice. E drept, nu a insistat foarte mult, dar suficient cît să devină un nume de pseudovedetuță tv, în gura căreia cuvintele, altele decît cele citite de pe prompter, ar avea chipurile greutate și o minimă importanță. De parcă dacă ai apărut cîndva la tv citind știri ai devenit brusc un guru al informației și far călăuzitor prin bezna minții. Că altminteri sunt o groază de alți asemenea ”alternativi” ai medicinei care sunt gata să-ți jure pe roșu că au descoperit nemurirea și tot ce trebuie să faci e să pui apa la fiert pentru niște ceai. Sau, după caz, dacă e ceva mai complicat, de-o mămăligă. Și unde mai pui că mulți îți mai cer și bani pentru rețetă, în timp ce biata Olivia o face pro bono de pe-un colț de blog. Unul cu mult mai puțini urmăritori (cred că actuala cifră e rămasă de cînd zîmbea pe sticlă) decît conturile altor spălători de creiere mult mai periculoși. Că altfel nu-mi explic cum de furtuna  iscată acum cîteva zile are doar 12 comentarii aprobate, deci oarecum în asentimentul ei. 12 din cel puțin 60000… Semn clar că lumea s-a cam delimitat suficient de părerile ei cu miros de alee din curtea stabilimentului de la Socola.

Un singur lucru mi-a atras atenția la acest ultim articol. Că dacă în cazul vaccinurilor la copii, unde părinții sunt direct răspunzători iar ăia mici n-au nicio vină și putere de decizie, opiniile Oliviei sunt clar de nino-nino, aici, pe partea cu cancerul e ceva mai delicat. Că la o adică, vorbind strict la nivel de principiu, e o chestiune de decizie super personală. Luată de o persoană matură, e drept, sub impactul devastator al veștii că a căcat bagheta. Și degeaba trag de tine medici, vraci, șarlatani și rude într-o direcție dacă tu crezi că te vei face bine cu cealaltă. Pentru că, surprinzător sau nu, există exemple cu happy-end și chestii nasoale atît în partea cu chimicale cît și în cea cu mușețel. Și mai mult ca sigur în acele momente, cu diagnosticul în mînă, te va durea în cur de opiniile Oliviei Steer de care sigur vei uita instant.

Da, cît timp dezbatem teoretic și neimplicați direct credem că în caz de, vom da năvală la chimio. Dar oare în momentul ăla de groază, cînd chiar ți se întîmplă și știi din auzite ce chin urmează, ești sigur că vei face fix aceeași alegere?

olivia_steer

foto

9 Comments

 1. Dede Cati

  ” în momentul ăla de groază”, sa stii ca majoritatea fac exact acest lucru. Dau navala la doctori, tratamente, chimioterapie. Acu’ cu scuzele de rigoare, nu am prea inteles. Tu ii dai dreptate Oliviei, sau esti intre doua luntre? Am citit si recitit articolul, dar nu am inteles de ce parte esti.Daca doamne fereste as pati asa ceva, cu siguranta, eu cel putin as apele la un doctor.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Poate că par luntraș dar nu-s. Că nu prea pot să-i dau dreptate dînsei care neagă rezultatele medicinei.
   Doar observam că ”în caz de”, decizia e a naibii de individuală și nu contează ce mai crede lumea în jur..

   Reply
 2. Renata Carageani

  Impactul e cu mult mai mare decât pare. Mă lovesc zilnic de adepți ai teoriilor de pe net (dați-mi un antibiotic din plante, că doctorul mi-a scris claritromicină și nu vreu s-o iau, dați-mi ceva de tensiune 19 cu 11, dar să nu fie vreo chimicală, că doctorul numai de-astea mi-a dat), sunt imposibil de convins că-și fac rău cu medicamente și bine cu mușețel. (apropo, nu mai da exemplul cu mușețelul, că băut în exces distruge flora intestinală saprofită, adică face rău, nu bine:) Am și două nebune care s-au vindecat de cancer singure, cu morcov și sfeclă.Părerea mea e că n-au avut niciodată și că doar își imaginează că au trecut prin doctori și diagnostice, fiindcă nu vor să arate hârtiile care atestau boala și apoi remisia ei. Și tot comportamentul lor e de nebune, nu doar pe subiectul ăsta.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   După ce vezi și cîte rahaturi se fac în numele BigPharma, îți trebuie o putere mare de discernămînt pentru a separa problema: unde e adevăr și unde e interes financiar jegos. O putere pe care unii nu o au sau refuză să și-o antreneze. Că la urma urmei, și terapiile placebo mai dau rezultate bune.

   Reply
 3. racoltapetru6

  Cele mai multe cazuri de vindecare le auzim în rândul celor care stau în rând la moaște sau la apă sfințită. Dar oare câte dintre ele sunt adevărate?, că nimeni nu se obosește să le cerceteze.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Păi cum să nu fie adevărate? Că doar știm sigur cum un orb a început să vadă, un olog s-a ridicat și a mers, apa se face vin și cîte altele. De ce n-ar rezolva un simplu cancer o tură pe coate și genunchi în jurul bisericii?

   Reply
 4. Nautilus

  Motto: Am descoperit un truc extraordinar prin care poţi să faci bani; se numeşte muncă – Zoso

  Olivia Steer ştie foarte bine ce spune şi ştie foarte bine cui se adresează. Unora care prin statutul social şi financiar sunt deasupra neajunsurilor obişnuite ale existenţei. Trăiesc, ca şi ea, într-o bulă în care au intrat de bunăvoie.

  Aşa apăruse cu ceva vreme în urmă o hipstăriţă corporatistă cu zdrenţe vintage şi poşetă împletită din fibre bio. Scorpia asta ţinea un discurs prin care încerca să convingă lumea că virusul HIV nu există şi la prima vedere ai fi crezut că s-a ţicnit şi vrea să se sinucidă.

  Dar tipa în cauză e probabil una care îşi petrece 12 ore pe zi la birou, cu pauze de cafea şi ţigară cu colegele. Are o viaţă socială limitată, nu iese cu nimeni. Dacă are o relaţie, e o relaţie de lungă durată sau căsătorie cu unul la fel de caraghios ca şi ea. Dacă a mai avut relaţii înainte, au fost tot relaţii de lungă durată, cu tipi din acelaşi mediu social, pe care îi cunoştea de ani de zile. N-a avut niciodată de a face cu o seringă de provenienţă dubioasă, nici cu un ac de tatuaj. Nu a făcut sex de la prima întâlnire. Astfel încât îşi permite să creadă că virusul HIV nu există, fiindcă indiferent că acesta ar exista sau nu, pe ea nu o afectează. E ceva în afara lumii ei, ceva ce se întâmplă pe altă planetă, altor specii.

  Aşa cum Olivia Steer e un exemplu prin ea însăşi, prin înfăţişare, eleganţă, avere, mariaj care durează de 15 ani, cu 2 copii ai ei şi unul în plus. Şi prin faptul că e foarte greu să facă un cancer de plămâni fiindcă nu fumează. Sunt şanse mici să facă vreodată ulcer sau ciroză fiindcă nu bea alcool. Nu se îngraşă fiindcă nu mănâncă fripturi şi dulciuri. E puţin probabil să facă vreodată accident, fiindcă nu conduce cu viteză. Are inima în stare foarte bună fiindcă nu bea cafea şi nici sucuri energizante.

  A descoperit un truc extraordinar prin care poate să nu aibă nevoie de medicină; se numeşte autocenzură.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Ăsta e ghinionul celor care o iau pe cîmpii pe teme sensibile. Că la urma urmei n-ar fi nicio diferență față de cei care se cred răpiți de extratereștri și aduși la loc să ne povestească ce și cum. Lumea îi ascultă cu îngăduință, le dă din cap aprobator și trece mai departe. Pe cînd aici, apare instinctul de conservare a speciei.

   Reply
 5. Pingback: Bodogănind în sănătatea țării – Krantzblog

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.