Ș-ai făcut, uăi, Traieni?

Pe  vremuri, pentru a rămîne în memoria urmașilor cu ceva mai mult decît aia cu ”ai sădit un pom, ai făcut o casă și ai crescut un copil”, fiecare dintre domnitorii acestei țări se îngrijeau din timpul vieții să facă chestii din care să reiasă cam cum a pus și el două paie în cruce cît timp, cu curu-n tronul cumpărat cu bani sau uneltiri o făcea pe șeful.

Burebista s-a trezit tăind prostește viile, nerealizînd că astfel va trezi locuitorilor gustul, transmis din generație în generație, pentru vinul de surcele. Ștefan a făcut numeroase concursuri cu premii bisericești de tir cu arcul, lăsînd astfel ca zestre BOR-ului mașina de făcut bani, indiferent de vremuri sau condiții meteo. Țepeș a pus bazele acupuncturii locale în țările române și ne-a asigurat celebritatea peste niște sute de ani la Hollywood. Mihai Viteazul ne-a arătat că dacă pohtești chiar se poate și a dat la final un nou sens relațiilor de prietenie bilaterale româno-ungare. Caragea a menținut un standard de igienă comparabil cu cel din spitalele lui ”Avem tot ce ne trebuie” Bănicioiu. Cuza a inventat ocaua și sistemul de legi pe care, în ziua de azi, o întreagă clasă politică are unde să-și îndrepte jetul. Ceaușescu și-a tras și el o casă cu care ne-a făcut vizibili de pe Lună și a pus bazele traiului bio, atît de hulit atunci și atît de trendy azi.

Și pentru toate acestea, toți au rămas în memoria noastră ba pictați prin biserici, ba sculptați pe soclurile din piețe, călare sau pe jos, ba pozînd în manualele de istorie abia așteptînd ochelarii și ciocurile făcute cu pixul de generații întregi de copii.

Mai nasol e de cei din zilele noastre pe care televiziunea și mai nou, facebook-ul, aruncă în desuetudine orice ar zice sau face. E drept, mai puțin pe partea cu făcutul și mai mult pe partea cu zisul.

Iliescu a rămas mînjit de sînge mai ceva ca Hannibal Lecter. Constantinescu a rămas ca o explicație din DEX a cuvîntului ”et caetera”. Iar Băsescu ca cel care, mai ceva ca Moise, a împărțit lumea de la noi în trei: băsiști, anteniști și oameni normali. Și dacă primii doi s-au resemnat la gîndul că istoria va pune praf mult peste ei, Băsescu arată că joaca cu nepoțeii, atît de normală la vîrsta lui, e mai plictisitoare decît un pahar gol pus pe dinainte. Iar gîndul unui bust caragios cu șuviță, uitat pe-o policioară de debara la Cotroceni, îl face să-și dorească și mai mult.

Așa că, sperînd să-i facă țara statuie de mare domn, una cu el arătînd un deget ( nu spun care) înspre Rusia, omul bagă mare pe singura marotă cu care mai poate ieși în public fără să rîdă lumea de el, în afară cea uzuală cu Chivas: unirea Basarabiei. Și scîrbit de România lui, aia care i-a rămas mică de cînd a predat tronul, a cerut și obținut cetățenie moldovenească. Urmînd ca mîine să depună jurămîntul. La pachet cu soția. Și nu e exclus ca, pe motivul Alianțelor matrimoniale din Țările Române, să-și dea una din fete de nevastă vreunui basarabean de vîrf. Că tot sunt acum ambele pe liber.

Desigur, gestul lui, ce se vrea unul simbolic, are aceeași valoare ca scrisurile cu spray pe toți pereții cu: ”Basarabia e România”. Iar cei di pisti Prut abia așteaptă acest lucru să se înfăptuiască. Și sînt aproape sigur că dacă vor mai apărea și alte înregistrări cu conducătorii moldoveni, aflați la antrenamente de unire cu domnișoare dispuse să se ofere ca material didactic, microfoanele vor putea surprinde cu ușurință un: ”Asta ni mai trebuia acu: încî un biețîvan!

krantz_basescu_modova

foto

15 Comments

 1. racoltapetru6

  Poati să zică el multi, că oricum majoritatia moldovienilor nu vor unire. Asta se va videa și la votul din 13 decembrie. Și nici majoritatea românilor, încă. Asta e.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Și mie mi se pare demersul inutil. Mai ales că în ziua de azi omenirea vrea mai mult separaționism. Și e mult mai ușor de obținut.

   Reply
 2. Ionut

  Inca unul care s-a senilit. Incepe sa ma surprinda acest popor din care cu mandrie fac parte. E atat de greu de condus incat toti maretii nostri conducatori o iau razna. Dificila natie!

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Eu zic că din contră, e a naibii de ușor de condus. Docil, răbdător, mulțumindu-se cu puțin și în permanență temător să nu-l piardă și pe ăsta..

   Reply
 3. Renata Carageani

  Eu sunt sigură că, așa cum Ceaușescu nu s-a plimbat pe gratis cu trăsurica regală a Lizicăi, nici Băsescu nu s-a făcut moldovean din convingere, ci contra cost. Adică a fost plătit, ca să nu se înțeleagă invers. 🙂

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Dacă i-ai scrie asta pe facebook-ul lui, cred că te va porcăi mai mult decît știm noi cine 😉 Acuma rămîne și întrebarea cine plătește? Că nea Nicu și le plătea singur.

   Reply
   1. Renata Carageani

    Cred că plătește minoritatea antirusă, ca să-și facă reclamă.

    Reply
 4. klaus

  Dacă tot ai dat cu bățu-n baltă….am înțeles și io de ce eram antenist..nu puteam fi băsist. Cu toată libertatea, aveam două opțiuni. E trist, la dracu!

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Dacă partea cu antenismul e la trecut, eu zic că e încă bine.

   Reply
   1. klaus

    Finuță muștruluială, n-am ce zice.. 🙂

    Reply
    1. krantz (Post author)

     Stai liniștit că e și un fel de autocritică 😉

 5. Mi Argo

  daca basexu e antediluvian si daca antenismul s-a perimat, io as zice ca-i momentu’ sa dam o sansa si viitorului. vin sau nu vin alegerile alea odata?

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Acuşica. Partea proastă e că aşa cum vin, aşa se şi duc.

   Reply
 6. Mi Argo

  hehe, nush ce vedeti domniile voastre in ceata, dar mie mi se pare ca lozinca asta cu “pleaca ai nostri, vin ai nostri” are alternative de cand a trecut si DNA-ul pe-acolo… si de ce sa nu dam o sansa partidelor care nu au candidati penali?

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Păi să dăm, zic și eu. Dar numai pînă la proba contrarie.

   Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.