Țăranul, Merțanul și ulița

Cum să spui că e nasol la noi în țară? Cînd e chiar mișto. Ba chiar foarte mișto. Mai ales că poți face acum orice. De exemplu, să-ți pui mașina frumos pe trotuar, la adăpost de stihiile naturii. Ba chiar în adăpost. Nu contează că adăpostul e unul pietonal. Iar dacă te-ajută puțin și mașina puternică să încaleci nămeții, te-ai scos. Dacă a încăput, e perfect. Nici măcar nu mai trebuie să-ți faci griji în privința activiștilor care se revoltă. Că cine naiba mai stă acum, pe zăpezile și frigul ăsta, să vină să-ți lipească pe parbriz sticker-ul ăla, pe care-l ceri prin toți porii, cu: ”Ai parcat ca un bou!

Și poate că gestul de joi al acelui cetățean (avînd un tupeu cu bot de Merțan), care, într-un puseu de inteligență, și-a atins limita superioară, ar fi trecut oarecum neobservat. Ce mai conta o picătură în jegul general al unei capitale în care fiecare face ce și cum vrea, începînd cu o galbenă primăriță, din ce în ce mai narcisistă. Numai că poza a ajuns la un jurnalist care, avînd o oarecare notorietate publică, a încercat să vadă dacă insul cu pricina poate trece testul de celebritate. Imaginea pusă pe FB s-a dus ca bulgărele de zăpadă la vale. Facebook, bloguri, televiziuni. Oprindu-se în final, ca un ditai bulgăroiul plin de epitete, invective și un declarat dosar penal, fix în poarta nouă a celui care, speriat oarecum de bufnitură, privea uimit la movilă. Și în loc să se oprească după un ”Pardon! Scuzați! Bonsoar!” și un făraș cu cenușă care să mai și topească gheața, insul o ia mioritic și tipic românește cu un kil de scuze care făcea albul zăpezii din jur din ce în ce mai maro.

Ce e oarecum uimitor, e că s-au găsit suficienți aplaudaci ai explicațiilor puerile. Unele în care au fost făcute ghem familia, copiii, vecinii, RATB-ul, guvernul, primăria. Lipsesc doar Soros, Putin și efectul razelor de lună. Majoritatea considerînd că revolta în fața unui astfel de comportament poate avea nuanțe. Iar Vlad Petreanu e un pîrîcios care merită toată ura din internet. Și e a naibii de ciudat cum, în fața unor argumente inventate, putem să ne muiem atît de ușor. Asta cînd, în realitate, acceptînd astfel de comportamente, nu facem altceva decît să ne muim.

5 Comments

 1. Fabiola Ion

  Uite, ăsta e un moment în care mă bucur că nu locuiesc în capitală. Și noi avem nesimțiții noștri da’ parcă sunt mai puțini pe mp decât la voi. Am fost plăcut surprinsă când, de exemplu, o coloană de patru mașini aștepta o bătrânică să meargă în pas de melc pe partea carosabilă până la primul trotuar curățat. Săraca, s-ar fi dat la o parte dar efectiv nu avea unde, trebuia ori să escaladeze un munte de zăpadă, ori să se afunde pân-la gât în nămeți. Priveam încântată cum toți șoferii au avut răbdare dar, mai ales, niciunu’ n-a claxonat.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   E și normal să fie așa. Că doar aici se strînge ce-i mai bun din țară. Ș-apoi, dă-i tată concurs între creme. Care-i cea mai cea.

   Reply
   1. Fabiola Ion

    Daa. Exact. Cred că vi s-a aplecat de la atâta dulce. Pardon, cremă. :)))

    Reply
 2. Renata Carageani

  Krantz, până la urmă, era sau nu stație sub șopronul ăla? Fiindcă dacă era, e de competența poliției, dacă nu era, mult zgomot pentru nimic.
  Omul cu merțanul e un nevinovat față de ăla care și-a lăsat mașina peste noapte în parcarea din vecinătatea prăvăliei mele, exact pe spațiul din mijloc, ăla care asigură intrarea și ieșirea din parcare. Dar a pus-o așa de meseriaș, încât alți șase posesori de auto au fost obligați să-și lase mașinile acolo peste noapte. Vorbesc de o parcare de-aia pe două laturi, unde intri lateral dreapta, respectiv lateral stânga., cu botul spre zid și cu curul spre calea de acces.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Ei poftim! Te-a muiat și pe tine situația și întrebi de nuanțe. Era pe trotuar, na! Păi dacă începem să facem comparații nu ne mai facem bine niciodată. Eu știu cum mă comport eu în situații similare și uite că nu mor dacă prefer să merg pe jos juma de km dacă n-am altă soluție care să nu încurce legea sau pe altcineva. Deci n-accept nicio scuză de la jemanfișiști d-ăștia.

   Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.