Parenting cu cremwursti

Weekend-ul trecut am fost la munte. Prilej numai bun pentru cîteva guri de ozon proaspăt, drumeții prin zăpadă și chei, chestii. Și pentru că dorința grupului a fost de a evita obișnuita Vale a plîngerii Prahovei, am ajuns într-un alt loc. Unul în care orice mașină mică, ce nu poate face înmulțirea cu 4, ar putea jura că a înțărcat dracu iapa. A mea, cel puțin, sigur a zis asta.

Mă rog, nu asta e important pentru poveste, ci doar vă descriam exteriorul pensiunii unde, într-o dimineață și la micul dejun, am surprins dialogul de mai jos, la o masă vecină. Una la care, un grup numeros de familii cu copii mici, mi-au arătat importanța educației.

El (un tip pînă în 40 de ani, tată de fetiță1, turnîndu-i în lapte un mix de cereale simple de ovăz, grîu și altele uscături, care în contact cu lichidul se fac imediat terci): Așa, draga mea! Ia gustă acum!

Fetița1 (ia o linguriță cu terci și o înghite cu suspiciune): Da, sunt bune tati!

El: Sigur că da. Ăstea sunt cele mai bune cereale din lume! Și cele mai sănătoase!

Fetița1 mai ia o lingură și pe fața ei se citește deja că prima impresie a fost înșelătoare și pare că ticluiește un plan despre cum s-o dea la întors.

De peste masă, fetița2, una cam de aceeași vîrstă cu prima, mestecînd în bolul ei biluțele maronii de Nesquick anunță fericită: Mie astea cu ciocolată îmi plac cel mai mult!

Alea sunt niște porcării! – decretează El scurt și blochează pentru cîteva secunde mestecatul Fetiței2 ce pare pusă în încurcătură.

La masă apare Ea. O tipă tînără, mamă și ea de fată+băiat. Sper că nu le-ai lăsat să mănînce cremwurști! Că uite, deși am vorbit cu a mea aseară să nu pună gura pe așa ceva, azi dimineață a coborît mai devreme la masă și ce crezi că a făcut? Fix în cremwurști s-a înfipt. Și nu aflam dacă nu-mi spunea Miruna (o prietenă de grup am bănuit, care se pare că venise la micul dejun împreună cu fetița Ei). Și nici n-a vrut să recunoască că a mîncat o asemenea porcărie! Să vezi ce-i fac! E pedepsită acum în cameră!

El: Ei lasă, dragă, că n-o muri. Sunt copii, n-are cum să nu le placă cremwurștii. Și ce, crezi că ficior-tu n-a mîncat? și arată cu capul către celălalt colț de masă unde băiețelul ei, alături de tac-su, mușca cu poftă dintr-o felie unsă cu gem.

Ea: Ce-a făcut? Matei! Cu tine vorbesc! Ai mîncat cremwurști?

Matei: Doar unul – îngaimă speriat săracul băiețel, încercînd să împingă cu greu, pe drumul firesc, dumicatul de pîine cu gem.

Tatăl lui Matei, confirmînd adevărul înaintea unei noi guri de cafea: Nah, doar unul, dragă. Unul pe an, n-are ce să-i strice.

Ea: CUM AI PUTUT SĂ MĂNÎNCI O ASEMENEA PORCĂRIE? CE-AM VORBIT CU TINE? EȘTI PEDEPSIT!

Finalul l-am prins oarecum din mers, întrucît terminasem deja și mă ridicasem. Și am mai putut vedea cu coada ochiului un Matei înghețat de spaimă, căutînd sprijin din partea lu tac-su: Dar eu am recunoscut.

 

foto

4 Comments

  1. Renata Carageani

    Un exemplu minunat de mamă modernă. Sistemul penitenciar pare-se că a pierdut o gardiană cu vocație.
    Celălalt aspect, cu mâncarea sănătoasă, fără e-uri, fără conservanți a devenit o formă de nevroză care pendulează între ridicol și grav.

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Femeia era tînără, deci cu posibilități de recalificare.
      Cît despre psihoza cu cremwurștii (că bănuiesc că de la filmulețele cu procesul de fabricație i se trage), la cîți se consumă începînd din fragedă pruncie, ar însemna că planeta e pe sfîrșite. Și-o să rămînă ai ei copii și cu încă cîțiva. Și bineînțeles, vor muri de singurătate.

      Reply
  2. Silvia Monica Duma

    Eu le am dat la copii mei, dar fimiu m-a dat în gat la dna doctor…. 😉

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Dar de mîncat i-a mîncat cu poftă, nu?

      Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.