Voi fi un bătrînel de gașcă

Încă de pe vremea cînd oamenii trăiau în peșteri, bătrînii au avut un cuvînt de spus. Unul care conta în viața comunității și pe care mai toți se înghesuiau să-l ceară și să-l asculte. În fond, nici nu prea aveau de ales, la ce plictiseală era înăuntru cînd afară ploua sau era frig și cît timp singura sursă alternativă de informare sau de povești erau niște mîzgălituri pe pereți din care fiecare înțelegea ce vroia. Și doar unul care s-a bătut în tinerețe cu mamutul blănos ar fi putut să-ți spună ce și cum e de făcut dacă vrei să răstorni o căciulă de mici proaspeți pe masa familiei.

Apoi, pe măsură ce omenirea a evoluat, bătrînii au prins șpilul și s-au gîndit că e mult mai interesant și bine pentru comunitate dacă se organizează puțin. Și așa a apărut sfatul înțelepților. Bineînțeles, la fel de progresist pentru generațiile tinere. Unele care mergeau cu frîna trasă doar pentru simplul motiv că niște oameni, deși aveau lăsat rînd cu bon de ordine în anticameră la Dumnezeu, se ambiționau să decidă viitorul unor alte generații pe motiv de vîrstă, barbă albă și experiență. Aia care le demonstrase lor că pămîntul e plat și e imposibil să zbori pe Marte.

Și după niște ani de chin și lupte, cînd tineretul s-a prins de mișcare și parcă vroia mai mult, a apărut votul. O chestie cu adevărat revoluționară care, la început, a dat senzația bătrînilor că le fuge pămîntul de sub picioare. Dar nu pentru mult timp. Pentru că, încet-încet, tinerii s-au luat cu treaba mai interesantă și aproape că n-au băgat de seamă că bătrînii au inventat partidele. Un fel de conducere prin interpuși dar care, în ton cu vremurile, să asigure aceeași continuitate la cîrma țării. Chit că drumul se oprea de cele mai multe ori fix în garduri și lumea se trezea mai mereu julită peste tot. Iar ca tabloul să fie complet, pe piață a mai apărut și chestia aia de marketing cu ”cine nu are bătrîni să-și cumpere”. Mai ales că nici nu costau mult. O găleată, un pix sau un kil de ulei fac oricînd minuni nebănuite, ce umplu de invidie toți sfinții.

Nici vremurile pe care le trăim acum nu sunt departe de regulă. Iar ultimele evenimente de pe la noi, ne arată aceeași dorință a bătrînilor de a decide tot. Chit că vorbim aici de viitorul unei generații care pare că s-a prins, ca proasta în al 15-lea ceas, că e trasă pe sfoară. Și am ajuns să ne descoperim părinții mai curajoși și mai hotărîți ca niciodată să nu cedeze. Mînați de-un spirit de luptă înverșunată, de parcă, la final, un Gâdea sau un Dragnea le-ar fi promis nemurirea.

Am tot stat și m-am gîndit dacă și eu risc să ajung în aceeași fundătură de logică. Și am ajuns la concluzia că dacă aș face așa, mi-aș bate joc de toată viața pe care am avut-o. Și de aceea m-am decis ca, dacă o fi să mai apuc momentul, atunci cînd colegii îmi vor da un baston și-mi vor pune în mînă un bilețel cu adresa de la casa de pensii, voi vota nu cu cine mă va duce mintea, ci fix cu cei pe care tînăra generație îi vrea puși în vîrf. Și sunt sigur că nu mă vor lăsa să mor de foame. Poate și pentru faptul că prăpastia căscată acum între generații nu va mai exista și vom putea ajunge mai ușor unii la alții.

sursa foto

27 Comments

  1. DoarF

    Doar o singura remarca: cei batrani au fost odata tineri si stiu cum este. Cei tineri trebuie sa mai astepte ca sa vada cum e sa fi batran. Are asta vreo relevanta? Daca consideri ca tu, cel de acum 10 ani stia mai bine decat tu, cel din prezent, nu, nu are nici o relevanta.

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Da, cei bătrîni au fost tineri, dar știu doar cum era să fii tînăr pe vremea lor. Și habar n-au cum e să fii tînăr azi. Și în multe privințe doar își închipuie că știu.
      Iar gîndul meu din acest text se referă la momentul cînd voi păși în ultima treime a vieții. Pentru că sunt conștient că, atîta timp cît fac parte din populația activă, pot face și greșeli. Dar mi le asum în solidar cu generația mea. Că doar am decis împreună încotro mergem.

      Reply
      1. DoarF

        Estimarile socio-economice spun ca “populatia activa” si “ultima treime a vietii” se suprapun din ce in ce mai mult. Dar e ok ca o generatie intreaga decide impreuna. Si ca isi asuma si eventualele greseli. Spre deosebire de generatia batranilor care nu mai are dreptul asumarii.

        Reply
        1. krantz (Post author)

          N-o mai lua și tu stricto-senso. Că sigur ai înțeles ce am vrut să spun.
          Eu cred că actuala generație de bătrîni și-a asumat suficient construirea socialismului. Deci ar cam trebui să se odihnească.

        2. DoarF

          Evident ca am inteles. Dar tu ai inteles ce am vrut sa-ti spun? Eu am invatat sa-mi vad de ciorba mea, nu de ciorba altuia. Ca, asa cum ai spus, fiecare traieste in alte timpuri, iar a judeca pe altii e mai usor, mai greu e sa ne judecam pe noi. Am invatat ca votul ultimului prost conteaza la fel de mult ca cel al celui mai mare geniu. Ca daca vrem sa cautam o vina, mai repede o gasim la cei care nu au votat si se plang pe urma de cine a iesit, nu la cei care care au votat(btw, te-ai uitat peste cum si pe cine au votat pe diverse categorii de varsta la ultimele alegeri?). Am invatat ca daca vreau sa schimb ceva, solutia e sa pun eu mana sa-i conving pe cei “cu care decid impreuna” chiar sa decidem, nu sa-i leg pe altii la pat pe motiv ca sunt expirati. Tu zici ca nu o sa votezi cu cine o sa te duca mintea. Mie nu mi se pare ca o sa fi un batranel de gasca, ci doar unul manipulat. Eu, daca o sa ajung sa constat ca nu mai am capacitatea intelectuala sa disting binele de rau, o sa stau acasa si o sa-i las pe altii sa-si aleaga drumul. Dar in nici un caz nu o sa ma urc in caruta altuia ca stie el mai bine ce e bine pentru mine.

          PS. Ti-am raspuns stricto-senso pentru ca nu consider ca generalizarile sunt utile. Nu exista generatia batrana si generatia tanara. Exista quante de generatii, fiecare predispusa in mod natural la o anumita viziune a vietii.

        3. krantz (Post author)

          Eu zic că e riscant în domeniul politicii să-ți vezi doar de ciorba ta. Că uite, mulți au făcut așa și rezultatele se văd. Da, e o opțiune personală, dar per total, inevitabil iese ca dracu.
          Și sincer mă doare că votul ultimului prost/analfabet/cumpărat cu o găleată, îmi poate decide viitorul meu.
          E interesantă și părerea ta că nu ești manipulabil.
          Crezi cumva că părinții noștri, ăia care s-au supărat că am ieșit în piață în loc să stăm cuminți în case și să nu facem agitație, cred ei că nu mai au capacitatea intelectuală de a distinge binele de rău? Te asigur că nu cred asta. Sunt doar sensibili la anumiți stimuli atent studiați de propagandiștii care i-au ținut captivi 45 de ani și mai ales la nenorocita aia de sută de lei în plus. Nu conteză că toți specialiștii în economie demonstrează că nu are de unde să vină în mod natural dpv economic. Important e că li s-a promis, ca de fiecare dată, și TREBUIE să li se dea.

        4. DoarF

          Nu am fost foarte exact in exprimare. SUNT manipulabil. Daca nu esti ceea ce reprezinta Trump si Putin(cele mai puternice/informate persoane), esti manipulabil. Ce vream eu sa spun este ca te lasi manipulat de buna voie.

          Cand vorbeam de ciorba mea vs ciorba altora, nu ma referam sa stai neutru ca elvetia. Ci sa pui mana sa faci ceea ce tine de ciorba ta, respectand in acelasi timp si ciorba altuia. Ca vorba aia, nimeni nu detine adevarul absolut. Fie ca cea mai buna ciorba sa castige.

          Te doare si cand iti dai drumul din pom si te lovesti de pamant. Ca asa functioneaza gravitatia. Pana cand nu se inventeaza un sistem social mai bun nu avem ce face, trebuie sa luptam cu puterea numerolor. Sau sa o folosim in favoarea noastra, ca tot am prins gustul lor.

          Daca tu, copil de parinte, nu poti sa discuti rational cu el, parinte de copil, inseamna ca e o problema majora in relatia respectiva. Parca ziceai ceva de asumat eventuale greseli. Sau doar el greseste? Nu stiu daca ai prins partea in care @windwhisperer povestea cum a primit, in calitate de parinte: “nu stii cat de greu se creste un copil”.

          Daca el, e sensibil la ce ai identificat ca este, de ce nu-i tratezi sensibilitatea in detrimentul taierii de pe lista? Nu crezi ca asta ar fi solutia normala din toate punctele de vedere?

          Ti-am spus, informarea corecta o consider baza pentru o evolutie pozitiva. Iar apelul la autoritate ar trebui sa fie constientizat de fiecare dintre noi. Te-as ruga sa-mi indici si mie “demonstratiile specialistilor in economie”(macar una, cu cat mai multe cu atat mai bune).

        5. DoarF

          PS. Mi-am adus aminte de clipul acesta cand ai spus “TOTI economistii”:

        6. krantz (Post author)

          Nu cred că trebuie să-ți pun linkuri cu surse aici. Le poți găsi și singur și sunt sigur că le-ai și analizat deja. Dar uite, privind dincolo, eu personal, în afară de convingerea fermă a celor de la psd că programul lor e dat naibii și vor lua Nobelul pentru economie, n-am mai văzut pe niciunul care să le cînte în strună vis-a-vis de țelul promis. Oare de ce? Chiar toți cei care se mai pricep la economie au interese ascunse? Toți sunt vînduți corporațiilor de afară? Toți vor România pe butuci? Oare Cioloș chiar a stat cu curu pe comoară și n-a vrut, de-a dracu ce era, să dea bani la oameni?
          Ceva scîrțîie în raționament. Mai ales că cei de la psd nu sunt la prima guvernare. Și nu știu cum naiba s-a întîmplat, că de fiecare dată cînd au promis că ne va fi bine, ne-am trezit și mai prost, de i-a votat lumea pe ăilalți.

        7. DoarF

          Daca urmaresti clipul cu atentie, o sa observi ca economistii sunt impartiti in curente economice. Ca unii vor scoaterea statului din economie, altii vor marirea prezentei statului in economie. Nu exista un consens cu privire la ce trebuie facut din punct de vedere economic. Daca mergi mai departe, o sa vezi ca, in tari cu apa calda de ceva mai mult timp, se practica rotirea, curentelor, pentru ca excesele unora sa fie comensate de ceilalti si viceversa. Asta strict pe partea economica. Ca daca tie eu minte bine, psd-ul a castigat tot timpul alegerile, dar nu tot timpul a putut sa faca guvernele.

          Care sunt motivatiile unuia sau altuia care-si da cu parerea ma depaseste. Eu analizez mai mult faptele. Daca tin eu minte bine, cand Ponta a rupt(impropriu spus, ca el expirase si nu a mai fost prelungit) acordul cu FMI, a decis scaderea fiscalitatii(tva, taxe pe munca) compensand cu taxa pe stalp + supra-acciza la carburanti + alte masuri, aceeasi “toata lumea” a sarit ca e nebun si ca nu o sa aiba bani si ca o sa termine economia si ca o sa iasa din tinta de deficit. Si guess what? Nici vorba de asa ceva, ba din contra, Romania a avut una dindre cele mai mari cresteri economice din acel moment, inclusiv in anul in care a guvernat Ciolos.

          Al cui e meritul? Nu am datele si nici capacitatea intelectuala sa evaluez peste cat timp se vad efectele unei masuri. Dar daca scaderile de taxe ale lui Boc le consideram ca sunt doar meritul lui Tariceanu atunci si cresterea lui Ciolos ar trebui atribuita lui Ponta, mai ales ca pe parte economica, Ciolos a continuat directia lui Ponta, inclusiv cu maririle de salarii.

          Repet, astea sunt fapte. Daca interpretarea lor se face strict pe criteriul “psd e rau, oricine altcineva e bun”, imi pare rau, dar nu se numeste analiza.

          PS. Insist in cererea de analize ale specialistilor economici. Macar niste nume de analisti/institutii, pentru ca chiar nu am mai urmarit de ceva vreme stiri din aceasta sfera. Deci trebuie sa te dezamagesc, nu le-am analizat deja.

      2. klaus

        Se poate înțelege din cei ai spus că bătrânii sunt populație inactivă?

        Reply
        1. krantz (Post author)

          Din punct de vedere economic, eu așa îi văd.

  2. Oancea Mariana

    Cel mai sensibil apel la reconcilierea intre generatii pe care l-ai facut vreodata! Ai scris ca un asistent social :)!

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Să nu spui c-ai stricat și-o batistă 😉
      Mi-e teamă că apelul e din ciclul ”vox clamantis in deserto”. Știu o grămadă de persoane care, vorba poetului, vor să simtă dureros ce e suta de lei. Bineînțeles, suta în mînă și durerea pentru viitor, în cur.
      Și apropo de asistent social: n-aveți un job opening? 😉

      Reply
  3. Renata Carageani

    Măi, krantzulino, tu ai, în principiu, dreptate, dar numai în principiu. Dacă e să vorbim pe fapte, hai să ne întoarcem în 11 decembrie, să ne uităm pe tarabă, să ne amintim ce ofertă era: un PNL format din pedeliști plus Gorghiu și Turcan, față de care Predoiu pare o lumină; partidul ciudaților năuci, cu Clotilde și Nicușor; bătrânul partid al baronilor – PSD, cu găleata plină de promisiuni fanteziste. Nu știu alți bătrâni cum s-au simțit, dar eu nu mi-am pus ghetele în picioare și fularul la gât ca să dau cu ștampila la școala de peste drum.

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Uite, pe mine, puțin cît a stat, m-a convins omul ăla, Cioloș. Și cred că lăsat pe termen lung și cu oamenii aleși de el pe bune și nu impuși, ar fi putut face treabă. Iar la alegeri au fost unii care promiteau susținerea lui ca prim ministru. Și cred că ar fi fost ok. Indiferent dacă în parlament erau cantități en-gros de Predoiu și Nicușor. Puteau să doarmă liniștiți. Că acum, de bine de rău, avem niște legi. Dar n-avem guvernul care să le aplice corect și coerent. Poate te mai gîndești la ghete și fular data viitoare 😉

      Reply
      1. DoarF

        krantz, esenta democratiei este ca majoritatea decide. Iar rezultatele arata ca omul ala, Ciolos, nu a convins majoritatea. Pana acum se tot flutura ca pesedeul iese ca voteaza mortii. Nu crezi ca ar fi cazul sa recunoastem, ca noi, ca popor, asta dorim? Evident, in plan personal putem sa nu fim multumiti de alegerea colectiva. Sa credem ca alta era calea mai buna. Dar regulile jocului spun ca am pierdut.
        Uite, eu pun pariu cu tine ca si #rezistam o sa se termine cu un mare fas. In sensul ca majoritatea celor care au protestat acum o sa se intoarca la vietile lor dinainte, fara un efect vizibil in cum o sa se raporteze statul la cetatean in urmatorii 4 ani. Chiar daca Gigi vorbeste(in alta parte) despre o idee, un spirit, aceasta idee(corecta si benefica) este doar un foc de paie pentru romani. Nu este ceva continuu, care sa sancioneze promt derapajele statului.

        Reply
        1. krantz (Post author)

          Dacă tot vorbim de pariuri, am curaj să pun unul cu tine pe orice că dacă Antena3 și RTV nu aruncau cu rahat în guvernul de tehnocrați și arătau exact realizările și pașii înainte făcuți, altul era rezultatul.
          Și eu cred că #rezist se va stinge. E firesc pentru că nu poți avea două joburi pe termen lung. Fiecare are viață de familie și la urma urmei, fiecare trebuie să-și vadă de treabă. Dar va rămîne un cap de pod bine înfipt și un reper al faptului că se poate repeta oricînd. Precedentul a fost creat. Și știu și ei asta.

        2. DoarF

          Din pacate trecutul nu poate fi schimbat, asa ca pariul tau nu are cum sa se tina. Dar pot sa-ti spun ca pe mine, Ciolos nu m-a convins. Iar eu nu mai am televizor de aproximativ 15 ani.

          #rezist ar trebui sa fie tot timpul, nu doar seara, dupa program. Ca unii vor sa vada doar paiele(ca asa e vorba, nu ca ce a facut guvernul e minor) din ochiii altora, dar nu si barna din ochiii lor. Plecand de la hartia aruncata pe jos, continund cu respectarea legislatiei rutiere si terminand cu implicarea civica, inclusiv prin vot, pentru ceea ce cred ei ca este calea de urmat. Daca nu ne place cum arata societatea, pai, ce sa vezi, noi suntem societatea. Daca asteptam ca politicienii sa ne schimbe, atunci ne meritam soarta. Discutam astazi cu niste colegi care se plangeau de noile amenzi din codul rutier, dar nu vedeau nici o problema cu incalcarea normelor. Sa se resepecte legea, dar doar de altii. Sau un alt coleg care se plange de PSD, dar matusa lui, psd-ista, il trecea pe toate listele psd-ului. “Pai ce, vrei sa ma cert cu ea?”. Aha…in loc sa discuti cu ea e mult mai bine sa iesi in strada si sa tipi ca #noapteacahotii.

          Eu cred sincer ca nu strada a fost cea care a schimbat. Ca a fost parte din schimbare, da. Dar luptele decisive s-au dus in alta parte. Asa ca , “repetarea oricand” este doar wishful thinking. Interpreteaza asta tinand minte scena pe care am descris-o la renata.

        3. krantz (Post author)

          DoarF, poate că nu vom ști niciodată ce și cum se întîmplă chestiile astea de masă. Oricum, și aici și-n gară la Renata, suntem doar la un taifas, care nu știu cît de mult ne va schimba mentalitățile și convingerile proprii.

        4. DoarF

          Adevarul adevarat nu-l vom stii niciodata. Poate ceva urmasi, mai mult sau mai putini directi sa ne aloce un colt dintr-o pagina de istorie. Istorie pe care o sa o scrie invingatorii.

          Daca mergem cu ochii inchisi in viata, nimic nu se va schimba indiferent de locul unde suntem. Dar daca suntem open-minded, peste tot sunt lucruri de invatat, dupa principiul: cat traiesti inveti si la final tot prost mori.

      2. klaus

        krantz, aceeași părere o aveam și eu despre Cioloș. Mă gândeam că ieuropenii n-au riscat să pună un comisar la agricultură așa, din oficiu. Primu’ pumn în bot a fost subvenția pentru agricultură. Io l-am simțit mai acut pentru că fac și agricultură. Adică a venit(subvenția) foarte târziu, mai târziu ca niciodată. Nu știu ce au simțit ceilalți țărani, da’ io m-am enervat rău. Mi-a futut toate calculele economice. O să trag aer adânc în piept, gata, m-am calmat! Mergând mai departe, proporția rural-urban în România e, în mare, 1/1. OUG-ul 13 a siluit percepția despre moralitate a multor oameni. Da’ țăranu’ e setat pe batman-batman(subvenția). OUG-ul pomenit nu aduce ploaie, nici compensări în jebul aceluiași țăran. Da, au porniri cu rădăcini comuniste, da’ nimeni nu înțelege de cât de multă răbdare e nevoie pentru a-i face să înțeleagă lucruri care nu se răsfrâng imediat în buzunarul lor. Unii dintre ei sunt părinții celor din piață. Și cred că e foarte normal să fie așa. Aș avea multe de spus despre viața la țară, da e mult de vorbit.
        Revenind, n-aș vrea să judec un țăran care e dispus să nu înțeleagă de ce România a făcut contracte(prin Cioloș) de un miliard și ceva, fără licitație da’ lui să-i nu dea subvenția la timp.
        Iar oameni care crezi tu că ar dormi (gen Predoiu), nu cred că o s-o facă.
        Cred că e bine ca toți să încerce să vadă multiplele realități care există, dincolo de cea proprie. Eu pentru asta aș fi în stare să ies mâine în piață. Altfel, o piață a intelectualilor versus o alta, a bătrânilor și conservatorilor, va genera o situație care v-a fi potrivnică ambelor tabere.

        Reply
        1. krantz (Post author)

          klaus, vezi? Fiecare cu ce-l doare. Iar cei de la guvern trebuie să-i mulțumească pe toți. Eventual imediat. Și sunt conștient că ni-i ușor să conduci o țară ca România care geme de corupție și e ciur peste tot. Nu m-a interesat problema, dar cred că Cioloș a avut și o explicație pentru situația creată. Că mi se pare genul de om care explică ci sinceritate tot ce ține de el.
          Dar eu nu prea înțeleg mentalitatea multora: dacă ăla ți-a mai demonstrat clar că nu e în stare să facă treabă și, mai mult, sunt pline tribunalele de hoții (și alea doar cele dovedite), cum naiba să-l votezi tot pe el? Ce te face să crezi că de data asta chiar îi va păsa de tine?

        2. klaus

          Păi eu n-aș vrea să se înțeleagă din ce-am spus mai sus că fiecare cu a lui. Încercam să evidențiez că pe oameni îi despart lucruri pe care nu le cunosc (realitatea fiecăruia). Dacă e mai ușor să asociezi, de exemplu, cuvântul “prost” cu “țăran” decât “prost” cu “intelectual” e o realitate socială. La fel cum “intelectualii” habar n-au ce înseamnă viața la țară (vorbesc la modul general). Și pe nimeni nu interesează baiurile celuilalt. Voila, apare conflictu’! Conflict de interese! 🙂
          krantz, am votat cu partidul lui Marian Munteanu. Nu puteam să stau acasă da’ nici partidul respectivului nu m-a făcut să ies. L-am votat ca pe o scuză. Mai târziu mi-am dat seama că puteam să anulez votul. Greșeala mea! La ultima parte a răspunsului tău am nevoie de lămuriri. Eu n-am avut pe cine să votez! Sugerezi că ar trebui să anulăm masiv votul? Și dacă da, nu cred că e suficient. Ar trebui urmate (anulările) de mișcări masive de protest. Aia da mișcare!
          Altfel, rahatul dospește liniștit, e doar aerat pentru o mai bună putrefacție, de câteva zile de proteste.

  4. racoltapetru6

    Problema e că electoratul, cât a fost la urne, a votat oameni și partide, nu platforme și principii, de care nici nu prea avem. La care s-au adăugat și cele mai frumoase promisiuni, că alea nu costă nimic.

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Zici tu că nu costă, Petrule. Dar uite ce notă de plată ni s-a pus pe dinainte, de ne-au făcut să răsturnăm masa.

      Reply
  5. DoarF

    Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.