Dormi liniștit! PSD veghează pentru tine!

Aproape că nu e zi de la domnul, domnul Dragnea, firește, în care grandiosul și nemaiîntîlnitul program guvernamental al PSD-ului să nu ne surprindă cu cîte o nouă filă întoarsă. Una care, după citirea în public, e făcută sul și plesnită peste ochii celor care se încăpățînează să nu îndrăznească să creadă într-o astfel de Românie. Se dau plusuri cu basculanta și se scad la minusuri într-o veslie ce pare de neoprit. Peste noapte, deochiul ce ne legase viitorul s-a dus și totul a devenit posibil. De parcă, pînă acum, cineva a stat cu curu pe comoară și a ținut lumea pe pîine și apă așa, de-a dracului. Iar noul PSD, cel cu față umană, a găsit rețeta nemuririi financiare. Și tot ce avem nevoie în acest moment e doar cît mai multă piatră seacă.

S-a eliminat suta de taxe. S-a dat gratuitate la transport. S-au pus numai oameni doxă de economie și management peste tot în funcții de decizie. S-a scăzut tva-ul. S-a crescut punctul de pensie și salariul minim. Iar ultima ghiulea, pe care s-a încălecat precum baronul Munchausen, a fost lansată în piață de karatista muncii, madam Vasilesco. Cea care, anunțînd o dublare a salariilor bugetarilor, a dat foc la imaginația unor sute de mii de oameni ce sparg ușa la ora fixă. Unii ce s-au și trezit visînd frumos cu ochii deschiși cum se reped care să-și precomande ultimul model de iPhone, care să-și anunțe părinții că, în sfîrșit, vor scăpa de ei, că se mută-n casă nouă.

La auzul acestor vești, țara întreagă ar trebui să freamăte de bucurie. Și aproape că n-ai voie să nu ții pasul cu cei ce văd un El Dorado întins pe meleagurile acoperite în realitate de căcărezele unei miorițe debordînd de optimism. Magazinele ar trebui să-și facă stocuri importante care să ajungă la toată lumea ce va da năvală cu banii. Băncile să investească de zor în reclamele alea, ce păreau la un moment dat istorie, la nebuneștile credite doar cu buletinul. Agențiile de turism să facă deja rezervări masive pentru destinațiile în care lumea se va înghesui pentru a se destinde după toată truda unui program fix de la 8 la 16. Totul pare desprins din povestea aia biblică cu alternanța celor 7 ani. Iar ăsta pare fix primul din seria cu belșug. Mai e puțin și ni se va cînta pe străzi la difuzoare: ”Rîde iarăși primăvara, peste cîmpuri, peste plai…

Doar scepticii și dușmanii binelui mai stau acum și cîrcotesc pe la colțuri. Refuzînd să credă că Cornul abundenței chiar există. Iar niște oameni milostivi, aflați acum la putere, ni-l oferă dezinteresat tuturor. Ce rost mai are să stai să-ți pui întrebarea aia simplă: ”Dar de unde bani?” În țara lui ”Să ni se dea!” răspunsul oricum n-are nicio valoare. Și poate că, la urma urmei, e vrerea celui de sus, care, iată, ne-a auzit într-un sfîrșit rugile înălțate ani la rînd în fața oricărei pete de igrasie apărută din senin pe vreun perete.

Numai că, dacă stai și pui cap la cap niște informații, mai asculți părerile altora și te mai și uiți la somitățile din guvern care-ți dau asigurări că în curînd, legile matematicii și economiei vor trebui rescrise din temelii, n-ai cum să nu te întrebi dacă nu cumva ar trebui să-ți cauți un loc cît mai aproape de ușă. Asta ca să nu fii călcat în picioare de lumea care se va trezi că deasupra capului va mai avea, în locul acoperișului unei case, doar foile programului de guvernare. Ăla fluturat azi precum tăblițele cu porunci primite de Moise.

Pentru că practic, situația pare că e ca un fel de Caritas la nivel guvernamental. Numai că aici, spre deosebire de schemele clasice unde oamenii cu un dram de discernămînt zic pas, vrem-nu vrem, suntem obligați cu toții să jucăm. Chitanțele pare că s-au tăiat în alb la fiecare.  Și, ca la orice joc piramidal, ni se dau asigurări că n-avem de ce ne teme. Nici nu avem cum să pierdem cu astfel de maiștri ai finanțelor. Și unde mai pui că nici nu ne costă vreun ban. Punem la bătaie doar viitorul…

foto

5 Comments

 1. klaus

  Ca individ mi se pare normal să nu-ți pese de alții la modul general. Pentru că în vâltoarea evoluției, pseudocapitalismul de la noi, nu mai ai timp nici să te informezi, nicidecum să treci la starea următoare, de empatie cu cei altfel decât tine. Deci, krantz, să ai dreptate prin generalizare, e mai riscant decât să greșești particularizând.
  Nu mă pricep la macroeconomie sau la alte bazaconii. Pot fi doar un gurist, unul care-ți spune că unii angajați APIA sunt obligați să muncească dincolo ( cu mult)de limitele legalității. Spun unii pentru că nu vreau să generalizez :). Unii ar trebui să nu mai meargă la muncă 6 (șase) luni pentru a fi “conformi” cu legea muncii. Ciudat e că ITM-ul regulează doar particularii, nu instituțiile statului. Dacă-ți spun că de fiecare dată când am făcut declarația la APIA s-a lăsat cu “scandal”, ai înțelege că nu-s atât de tâmpit să sar în apărarea lor dacă nu aș avea motive. Dacă le dublează salariile? Habar n-am! Pentru unii se va face dreptate. Pentru alții o fi un nou abuz! Să particularizezi e mai riscant, dar parcă acolo stă secretul.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Mă gîndesc că cei ce se doresc în vîrf și mai dau și din coate pentru acest lucru, sunt direct responsabili de toți cei din țară. Ai dreptate, la nivel de individ nu poți empatiza chiar cu toată lumea. Că doar nu ești Maica Tereza. Dar guvernanții trebuie s-o facă. Sau măcar să încerce, așa, etapizat, într-o ordine de priorități.
   Acuma că unii și-au propus să promită mai mult decît alții, e doar o chestiune de strategie politică. Și fiecare e liber să spere că a ales pe ăla care-i trebuie.

   Reply
 2. klaus

  Fac o paranteză offtopic, inspirată de o idee a ta. Am avut multe discuții pe tema politicului, discuții particulare. Uneori, prea des, devin prea coleric (violent) în exprimare și efectul mesajului e aproape anulat. Dacă ar trebui să mă implic în politică? :)) Evident, spun pas! Nu mă cred în stare să empatizez cu atâtea probleme. Îmi recunosc limitele, cred că e o chestie de bun simț. Maximul de vizibilitate pe care cred că mi-o permit sunt postări ca astea, pe blogul tău.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Bun și-așa. Mai ales dacă te și răcorești… 😉

   Reply
 3. klaus

  Nu mă răcoresc deloc! Vreau doar să definesc foarte clar punctul pe care îl definesc.

  Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.