Reacții la dilema Gabrielei: Doamne, oare ce-am în cap?

Pusă peste noapte să dea piept cu asaltul frumosului și bungustului din capul unei bibliotecare parvenite și cocoțată pe mormanul de bani al capitalei unei țări cu reale deficiențe de percepție, omenirea s-a dat ușor într-o parte. Să nu se umple de stropi. Și după inerentul moment de uluială, reacționează fiecare cum poate.

  • Reacția firească a oricărui om normal, ce vede un iepure cît calul mînînd din hățuri o găină și mai mare prinsă-n atelaj, în fața unui coș cu ouă ce făceau umbră Casei poporului, e să dea cu crucea. Gen: ”Crucea mă-tii de panaramă care cheltuiește aiurea banul public!” Lucru care, normal, a deranjat zeița blondă a facebookului ce s-a apărat motivînd că ea e o păstrătoare de tradiții. Iar în cazul Bucureștiului, tradițiile de a nu avea infrastructură, locuri de parcare, trafic fluent, centură ocolitoare, spitale în standard, metrou peste tot și transport în comun decent sunt păstrate de zeci de ani. Deci, de unde atîta supărare?
  • Stația orbitala internațională MIR s-a oprit în loc și a fost pusă pe avarii. La întrebarea plină de îngrijorare a celor de la sol, astronautul de serviciu Yuri Galinov a răspuns: ”Orbitam liniștit cînd, deodată, aruncînd o privire prin hublou, mi-au sărit în ochi niște ouă pictate. A trebuit să opresc și să trag pe dreapta pentru o asemenea priveliște. Practic, o data la un milion de rotații în jurul pămîntului mai poți vedea așa ceva și nu puteam rata momentul.”
  • Se pare că ouăle gigant au stîrnit invidie pînă în îndepărtatul orient. O agenție chineză de știri a publicat anunțul unei noi execuții ordonate de dictatorul nord-corean Kim Jong-un. Sursele susțin că de data asta a fost rîndul întregii conduceri a departamentului de butaforie de partid care nu a reușit să-i arate liderului suprem că are cele mai mari ouă din lume.
  • Văzînd imaginile și filmările de la București de la tîrgul de tradiții și flori de sărbători, cunoscutul Jeff Koons, regele neîncoronat al kitsch-ului, s-a declarat învins și a admis că din acest moment, cariera sa intră pe o pantă descendentă. ”Încă de la primele fotografii cu amenajarea sufrageriei ei tradiționale din Voluntari am simțit că are potențial și vine tare din urmă. Am sperat că va rămîne în pană de inspirație dar se pare că m-am înșelat. Îi urez succes pe viitor și fie ca kitsch-ul să cucerească lumea!
  • Odată cu ultima creație a soției, primarul consort Pandele a fost pus în mare dificultate. Și asta pentru că Gabriela i-a cerut expres ca după Paști, pentru a duce tradițiile mai departe peste an, să-i aducă în grădina casei coșul cu ouă din piață. Și pentru că, normal, spațiul actual era insuficient, a fost nevoit să exproprieze niște vecini din jur. Scuzîndu-se vinovat și spășit în fața oamenilor: ”Nu te pui cu nebuna!
  • Conducerea de la Muzeul satului a organizat ad-hoc un simpozion pe tema: ”Veșnicia s-a născut la sat și kitsch-ul la București”. În cadrul manifestărilor, în semn de prețuire, i s-a acordat Gabrielei Firea titlul de ”Țărancă de onoare”. Din păcate, aceasta nu a putut fi prezentă la întîlnire pentru a-și ridica premiul, fiind reținută la o dezbatere ce a avut loc în paralel la Academia Română, unde s-a încercat un răspuns la întrebarea ”Tradiții la români: ce-a fost mai întîi: mielul sau iepurele?
  • Într-o ședință de urgență, Guvernul a hotărît să achiziționeze acum și la un preț bun, lucrarea ”Iepuraş într-un car gigant tras de o găină”, butaforie creată de scenograful Vutcariov Viaceslav, un artist apreciat, în mediul artistic naţional şi internaţional. Premierul a declarat că nu vrea ca peste ani, poporul român să fie iar pus în situația jenantă de a subscrie public pentru achiziția unei opere inestimabile, de patrimoniu, așa cum s-a întîmplat anul trecut cu ”Cumințenia pamîntului”.
  • Întrebată dacă e afectată de criticile contestatarilor, Gabriela Vrînceanu Firea Pandele samd a declarat că acestea nu fac decît să o ambiționeze și să-i arate că e pe drumul cel bun. Iar pentru anul viitor, în același spirit păstrător de tradiții, a promis că va face un cozonac imens, gen tunel, de la Piața Unirii pînă la Palatul Parlamentului. Pe care, firesc, îl va umple cu rahat. Că doar, slavă domnului, e plin Bucureștiul de așa ceva.

Sursa: (Foto Inquam Photos / Octav Ganea)

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.