Abstractul și concretul la Radio Erevan

Aflat încă, pesemne, sub influența mirului cu care și-a mînjit chelia de demnitar al statului în timp ce scuipa pe adevăr, curajosul inculpat Varujan Vosganian se trezește ițindu-și ciocul din groapa de gunoi în care istoria îl așezase la loc de cinste și dă o mostră de efect secundar al acestuia. Dovedind clar că mirul îți poate lua uneori DNA-ul de pe cap dar, în același timp, poate să-ți ia și mințile.

Citindu-i ultima cotcodăceală, una prea abstractă pentru vulg – după spusele sale ulterioare de poet neînțeles – și punînd cap la cap concretul declarațiilor de zi cu zi ale partenerilor întru jaf, nici nu știi ce să mai crezi. Ori s-a dat startul în coaliție la maratonul de hapă-l-papă-l fără obstacole, ori e doar o dispoziție de-a șefului Tăriceanu de a i se mai lua povara de la gură.

Practic, nici nu știi de la ce s-a pornit. Că nici ministru nu mai e. Iar pe parte de agricultură, la capitolul nino-nino, Daea strigă Bingo zilnic.  Iar toată zbaterea asta sună mai degrabă ca o întrebare la Radio Erevan: E adevărat că Varujan Vosganian face o analiză economică la nivel macro prin formularea: ”Fiecare ou mâncat de la găina din curte „văduvește” bugetul de cincizeci de bani !”?
Răspuns: Desigur, dacă vorbim la modul abstract. Dar în concret, doar mănîncă căcat.

Și la final, după ce realizezi că, de fapt, ăia 50 de bani rupți de la gura bugetului, sunt chiar singurul cîștig concret al țăranului ce-a crescut pasărea cu munca cîmpului sau cu aia de prin ogradă, în spiritul poetic ce bîntuie autorul panseurilor de mai sus, îți vin în cap versurile alea scrise de Arghezi: În țara asta prost făcută / Căcații scriu în loc să pută…

11 Comments

 1. Lucian

  Pfoaiii! Îți dai seama un porc crescut și tăiat la țară cu cât văduvește bugetul? În viziunea lui, nu am mai crește nimic la țară. Cumpărăm din magazin. Vindem și pămăntul străinilor sau fermierilor ca să poată crește găina și implicit să pot cumpăra oul, no? Și să vezi viață dup-aia vere, treaba țăranului e numai să se trezească din somn și să cumpere ouă din supermarket.
  În perioada verii nu se bagă ouă în mixtele astea din localități uitate de lume, așa ca țăranul va trebui să treacă la regim cu ștefie și lobodă. Tot din magazin, bineînțeles. Vrei să văduvească bugetul? Ahahahah! Hotărât, de azi îmi tai și prunii din grădină. Și așa nu vedeam fumul gros de la Drumuri și Poduri. Trecem la tuburi de oxigen.

  „…nu mai plouă, nu mai ninge,
  Politicienii ăștia au în loc de cap, o minge.”

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Eu zic să-ți mai iei un cîine. Să latre la cei de la ANAF cînd îți vor călca prin bătătură pentru foncire.

   Reply
 2. Marian

  Intrebare : Varujan Vosganian , nu-i cumva tipul ala ce plangea pur si simplu in Parlament implorandu-si ” colegii ” sa nu-l lase la mana DNA-ului ? Pai , atunci insemneaza ca-i mai prost decat permite legea , iar cei ce l-au ales deputat si ministru ulterior , la fel de prosti ca si el ! P’asta ori la palit senilitatea ori…faptul ca-si foloseste mana si la altceva , decat la tapat pianina . Sfatul dat lui Lucian nu-i atat de bun pe cat s -ar parea caci dupa cum stim , alde Jupuitu s-a plans unde trebuia c-a fost agresat de cainele lui Ilie , iar daca astia din zilele noastre pun si mintea la contribuitie vor cere taxa si pentru cainii din batatura insa… ma opresc aici caci , nu vreau sa le dau idei ! >:(

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Stai liniștit că izvorul lor de idei pe parte de țicneală cu acte în regulă e nesecat. Vezi cîinii și pisicile trecute la întreținere la bloc.

   Reply
   1. Marian

    Asta cu cainii si pisicile trecute al intretinere , ideea asta apartine administratorilor asociatiilor de …locatari . Fireste indusa de altii mai destepti caci , odata trecutte animalele de companie la intretinere manca si gura alora o paine alba ca doar nu-ti inchipuiai ca banii aia se duceau in plata facturilor ! Stiu deoarece locuiesc la curte de doar 11 ani iar pana atunci m-am tot razboit , inclusiv in tribunal , cu asociatia lu’ peste .

    Reply
   2. Renata Carageani

    Adică io să plătesc întreținere pentru Mili?! Dar nu face baie și bea apă plată, din comerț, cu toate taxele plătite.

    Reply
    1. krantz (Post author)

     Depinde de cum te ai cu ”adimistratoru”.

    2. Marian

     @Renata Carageani Ai sa razi dar , pe vremea cand inca locuiam ” la bloc ” , o vecina de palier , a fost anuntata ca avea sa plateasca in plus la cheltuielile de intretinere pentru pisica pe care-o detinea . Numai ea fireste , desi vecinul de la parter , avea vreo trei pisici si…nu i-a zis nimeni nimic . Explicabil : ala era colonel iar asta , o simpla profesoara ! Asa incat vezi cata dreptate are krantz : ” Depinde de cum te ai cu ”adimistratoru”. >:(

 3. Renata Carageani

  Mă, io n-am văzut încă ouă cu un leu bucata. Nici chiar alea făcute de găini nestresate nu costă un leu. De unde și-o cumpăra Varujan ouă? De la Năstase? Se scumpesc ouăle?!

  Nu știu cum nu s-a gandit guvernul ăsta să dea o lege prin care tot gospodarul să fie obligat să plătească, anual, un impozit forfetar pentru tot ce mănâncă direct de la el din ogradă.
  Știi, era un banc: doi români, turiști în Ungaria, în ultima seară de excursie se duc la bordel, cu ultimii lor 50 de forinți. Portarul le zice – de banii ăștia, n-aveți decât să vă sugeți p… unul altuia! – și le trântește ușa în nas. Peste un sfert de oră, se întorc la bordel. Portarul, exasperat, îi întreabă: ce mai vreți? Am venit să plătim! – răspund ăștia.

  p.s.: „În lumea asta prost făcută/rahații scriu, în loc să pută, iar scriitori adevărați/sunt dați afară de rahați.” e o epigramă scrisă de Păstorel Teodoreanu. 🙂

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Acuma ia-o și pe parte abstractă cu oul de-un leu. Că așa a vrut să spună poetul ca să-i iasă rima la final.
   Legat de p.s. nu-ș ce să zic. Am găsit un info că l-ar fi scris Arghezi altu cu Păstorel. Ce mai contează? E același rahat despre care discutăm.

   Reply
  2. Marian

   @Renata Carageani Ce faci madam , le dai idei >:( >:( >:( ??? Ai uitat ca pana mai in urma cu vreo suta si ceva de ani ” pe la pa’sopt ” se platea fumaritul ? FUMARITUL nu…fumatul !!! 😎 Dumitale draga Renata , ti-ar conveni o asemenea lege caci Mili , nu produce nimic asa incat , parca vad ca vei fi scutita de un astfel de …impozit forfetar 😀 😀 😀 !

   Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.