Nea Costică, fii Cosmos!

Ținând să fie sigur că postulatul lui Brâncuși – cel cu: ”v-am lăsat proști și v-am găsit și mai și” – i se aplică și lui, actualul ministru al culturii a hotărât că e musai să facă ceva în acest sens. Că vorba aia, bani sunt, minte ce-mi mai trebuie… Mai ales că se și împlinește anul acesta rotunda sumă de 144 de ani de la nașterea celui care, mort fiind, a reușit printr-un număr magic de spiritism național să strângă de la creduli și să îngroape în cine știe ce buzunare, un milion de euro acum câțiva ani.

Și pentru că, în astfel de momente, e necesară și puțină butaforie pentru mase, că doar pentru ele, chipurile, se sparge banul cu masa și dansul, capu la cultură a decis că e nevoie de o față nouă pe post de ambasador cultural. Unul care, după spusele pline de sevă ale ministrului, să scape de virginitate culturală creierele doldora de facebook și instagram ale tineretului ignorant într-ale sculpturii de rit nou.

Cum era de așteptat, în toată punerea în scenă, partea de prefectură a luat-o ministerul. Rămânând astfel ca, pe post de sulă, să joace Irina Rimes. O tânără cântăcioasă de peste Prut, cu muzică preponderent depresivă, având ca temă numai iubiri pierdute și versuri ce te duc la gândul că lamele de cuțit par opțiunea potrivită în combinație cu venele. Un adevărat model, ce mai! Unul care, într-un posibil salt în timp în atelierul de creație, ar atrage teslele și ciocanele domnului sculptor (vorba fetei) în direcția proprie, dacă ar fi tentată să fredoneze câte ceva într-un eventual schimb cultural.

Neștiind în ce se bagă, Irina a luat de bune insinuările unui ministru fiert pe cultura ocazională. Crezând că, o vizită înaintea unui concert de zilele Târgu-Jiu-ului în parcul local, o fac automat o cunoscătoare a fenomenului și cea mai bună arătătoare cu degetul spre opera unui artist care oricum a rămas neînțeles chiar și de mulți inițiați. Dar e bine că fata are totuși rețeta câștigătoare: câteva postări pe conturile ei de media și dom ministru își poate atârna liniștit deasupra patului diploma cu ”și mai prost” de ziua Constantin Brâncuși 2020.

E drept, ideea de a le băga în cap tinerilor cultura clasică și nu asta modernă de pe Tik-Tok, e pe undeva lăudabilă. Dar e mare lucru să găsești și mijlocul potrivit. Nu de alta, dar decât să le arate Irina Rimes cine e domnișoara Pogany, sunt sigur că tineretul din ziua de azi ar prefera mai degrabă să le arate țâțele. Că chiloții i-au văzut deja la Vocea României.

2 Comments

  1. Aldus

    La câți ați scris despre ea și la cât s-a vehiculat în ultima vreme numele lui Brâncuși, tipa s-a dovedit un ambasador foarte eficient.

    Reply
  2. krantz (Post author)

    După analiza google, emai degrabă cum zicea cineva: Brâncuși e un ambasador excelent pentru Irina Rimes

    Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.