Un sifon numit dorință

Deși în ultima vreme am cam pus viața de Facebook pe avarii, n-am putut să nu observ că, de ceva timp, o juma de țară e în călduri și se tot chinuie cu muia pe lîngă PSD. Că-i de import, de-aia mai scoasă prin lume, mai bună la gust și cu mai puține E-uri sau, din contră, din cea autohtonă, mai mică, mai bătută în cap și mai  nespălată pe alocuri, chiar n-are relevanță. Important e mesajul transmis și dorința clar exprimată. În scris și neapărat cu majuscule.

Numai că, din goana mașinii cu numere șucare sau a vitezei de viralizare de pe Facebook a pozelor din care nu reiese clar dacă se cere sau se dă, se pierde din vedere un amănunt. Ăla foarte important în astfel de relații, mai mult sau mai puțin consimțite: cel cu de care parte a pulii ești.

Și asta pentru că PSD-ul se așază frumos pe burtă, strînge problema în mîini, tace și face. Așteptînd strigătele de la final care îl îndeamnă parcă să insiste și mai mult. Iar partea cu înghițitul, se pare că e lăsată, ca de obicei, tot în seama celor care își flutură azi ,periculos de aproape, bîrzoiata pe lîngă buchetul cu trandafiri.

”Bugetul Primăriei Capitalei pe anul acesta va fi rectificat, urmând să fie alocaţi alţi 10 milioane de lei (aproximativ 2,3 milioane de euro) pentru lucrările de construcţie a Catedralei Mântuirii Neamului, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Municipalitatea va mai aloca (…) 7,8 milioane de lei pentru Centrul Cultural Lumina, pentru diverse cheltuieli cu chiria, salariile, materialele de birotică, dar şi maşini, echipamente şi mijloace de transport. Astfel, banii alocaţi centrului vor fi folosiţi pentru achiziţionarea a două sisteme PC staţie grafică în valoare de 30.000 de lei fiecare, două laptopuri pentru editare video în valoare de 18.000 de lei fiecare, alte 11 laptopuri (77.000 de lei), trei computere (15.000 de lei), un Ipad de 8.000 de lei, două serevere de 11.000 de lei fiecare, o imprimantă multifuncţională pentru bilete de 7.000 de lei, o multifuncţională profesională de 24.000 de lei, opt imprimante (15.000 de lei), patru camere video profesionale (96.000 de lei), un aparat profesional cu două obiective de 29.000 de lei şi patru televizoare (80.000) de lei. Centrul Lumina mai cere bani, printre altele, şi pentru o maşină profesională de spălat rufe de 7.000 de lei, o maşină, un aparat de sudură de 4.000 de lei, două DVD playere de 4.000 de lei fiecare şi un sistem de supraveghere video de 10.000 de lei.” (sursa News.ro)

Firește, la citirea acestei știri, orice persoană care poate trece procesul gîndirii peste păgubosul: ”Da, domle, fură ei, da barem ne mai dau și nouă ceva la pensie sau la salariul de bugetar”, s-ar întreba pe bună dreptate: ”Ce căcat mai e și Centrul Cultural Lumina?” Ceea ce n-ar fi departe de adevăr. Pentru că, o astfel de instituție fantomă, creată din bubele, mucegaiul și noroiul ce mustesc la vîrful conducerii capitalei, nu poate decît să pută a jaf cu acte în regulă. Nici nu trebuie să fii vreun expert în achiziții ca să-ți dai seama că toată lista de cumpărături pare făcută după pofta inimii de beneficiarii de drept. Mai mult ca sigur pe persoană fizică. Și nu cred că-i departe dialogul de mai jos:

  • Ce să-i ia mamițica lu domnu Goe ăla micu care n-a luat BAC-ul că-s profesorii ăia niște proști?
  • Un laptop de 18.000 de lei! Că merit și-mi trebuie pentru like-urile pe Facebook!
  • Așa! Hai c-am scris! Ah, să nu uit: și lu Mam-mare îi trebuie un IPad de 8.000 de lei să vadă mai bine rețetele de cornulețe! Mai trebuie ceva? Că tre să dau la avizat lista de cumpărături…
  • Păi lu tactu-mare i-ar trebui un aparat de sudură. Să mai dea și el 2-3 puncte la cotețul cu orătănii. Da las că-l trimit la Dedeman să-și ia unul.
  • Ce vorbești, Mițo? Cum să dea 300 de lei pe el, ca toți sărăntocii și să-l rîdă curcile? Las că-i iau unul de 4.000, cu cristale Swarovski. Păi ce, lucrez degeaba la primărie?”

E drept, pe undeva, e normal să ceri apartură high-end la de 10 ori prețul față de una uzuală, cu care ar fi de bun simț să se doteze o instituție plătită din bani publici. Că doar vorbim de un centru de excelență, unde totul trebuie să fie de 10. Bine măcar că au bugetat și mașina aia profesională de spălat de 7.000 de lei. Că e mult jeg acolo, iese greu și trebuie insistat mai mult.

8 Comments

  1. Lucian Elvis Peiu

    Laptopul egaleaza hectarul de pamant cel mai arabil. :)) Sa fim seriosi, cam prin orice primarie sunt preturile la astfel de achizitii. Au asfaltat astia de curand vreo doi km in comuna un asfalt de doi bani la suprapret. Bineinteles ca diferenta de la doi bani incolo au bagat-o in buzunar.
    Hai ca nu mai fac efortul sa scriu articol il fac direct aici. :))
    Acum cateva zile m-am dus la primarie sa rezolv o treaba. Bineinteles ca nu s-a putut rezolva. „Nu putem dom.le”. Si cum stateam eu pe banca in fata primariei, ca venisem de la 5 sa apuc loc in fata, apar pe la ora 9 salariatii primariei. Tot din coumna dar venisera cu masinile. Mai, si ma utam la ce mandreti de masini au. Un salariat care mai toaa ziua da like-uri pe fb avea un tank de masina tunata, stralucitoare si tot tacamul. Ma gandeam, ma, de unde dracu a ascos asta atatia bani pt masia asta. Avea u jeep baban tare, sa-i incapa si lui burdihanul la fel de baban. Imediat dupa el au sosit si ceilalti, tot din coumuna, de putin mai incolo..tot cu masinile. Unul avea o frumusete din-aia de agatat femei, numai cu doua locuri.. Numai pt el si femeie. Ce pana mea! Imediat s-au ocupat toate locurile cu atfel de masini ultimimul racnet, vb aia. Cei care veneau din satele apartinatoare comune. se bateau pt un loc de parcare undeva la vreo 80 de metri.
    Ce vorbim noi? Hotia nu e numai unde ai specificat tu in articol. Este oriunde. Si daca ii intrebi de unde au bani de asemenea masini, te ia la plua. „Ce te bagi tu, ma. Vinde tata tuica, ce plm”

    Reply
  2. clujanu

    Ce ne aburești măi nene, vinde și mata nește țuică!!!!!!!!!

    Reply
    1. Lucian Elvis Peiu

      Nu am de unde sa fac tuica. Mi-au taiat prunii din gradina pe motiv ca prea mult venit am si trebuie sa platesc si venitul din alte surse. Sa inteleg ca te simti atins din ce am spus in comentariu?

      Reply
  3. klaus

    Nu că zic la restu’, da’ la aparate de sudură, un invertor profesional de 200 A cam pe acolo se învârte.

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Centru cultural… aparat de sudură… Da, categoric, achiziția chiar are sens la prețul ăla.

      Reply
      1. klaus

        Evident, totul se face la nivel profesional.

        Reply
  4. Renata Carageani

    Doamne, krantz, ce bună era Firea la Antene! Doar holba ochii și dădea din gură.
    Acum e un dezastru!
    Vaca dracului sau a Domnului, că ea e cu popii, cu bisericile, cu naș-so Becali, a pus o taxă prohibitivă pe parcările din centru – 10 lei ora, primele două ore, apoi 20/h, așa că văgăunile alea de sub statui și de la Inter stau perfect goale și inutile. Șoferii care au treabă în centru își înghesuie mașinile pe Colței, pe Cavafii vechi, pe Slănic, pe… pe toate străduțele din Centrul Istoric, partea circulabilă, în așa fel încât riveranii sau ăia care muncesc în zonă nu mai au unde să și le țină. Colac pete pupăză, parcangii fostelor parcări Dali, dar și ăia bronzați care se cred stăpânii trotuarelor, tot 10 lei cer și ei, pe oră. Evident că primii nu dau chitanță, ăi din urmă nici nu ști ce-nseamnă docomentul. Inevitabil, a sosit poliția care a lipit fluturași de avertisment pe toate parbrizele.
    Scroafa nenorocită vrea să ne lăsăm mașinile acasă ACUM și să circulăm cu autobuzele alea pe care le cumpără ea în 2019.
    Cunoscând pe propria-mi piele mizeriile astea, chiar nu mă mir că face o fictivă sugativă de bani pe nume Lumina. (Credeam că e adiacentă Catedralei Neamului Prost, avea o logică.)
    Eu vreau mai mult! Vreau să pună taxă de pod pe Văicărești! Vreau să sărbătorim ora pământului în fiecare seară, să ne stingă lumina de la 20.00 la 21.00, de la butonul central. Și, dacă se poate, în ora asta de beznă, kilowatul de întuneric să coste 10 lei minutul.
    Vreau să interzică animalele în apartament de bloc sau să le taxeze existența cu triplul întreținerii lunare, vreau să plătim fiecare frunză căzută toamna și la biserica de cartier să se strige catalogul enoriașilor – la 3 absențe plătești cisterna cu apă sfințită de Bobotează.
    Vreau să transforme Bucureștiul într-un lagăr de exterminare, până ce ultimii supraviețuitori se vor muta în Voluntari. Și Voluntari să fie noua capitală a României.

    Reply
    1. krantz (Post author)

      Ai grijă ce-ți dorești că s-ar putea să ți se întîmple. Eu unul îmi doresc chestii mai simple: să se ducă dracului de unde a venit cu familia ei cu tot! Cu familia psd…

      Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.