Extemporal la umanitate

Nu știu de ce, dar am sentimentul că în această perioadă planeta ne-a dat un extemporal. Ne-a luat fix de la începutul anului pe toți – fiecare după fusul lui orar – ne-a pus să scoatem o foaie de hârtie și ne-a dictat subiectul: Coronavirus: Covid-19.

Ca la orice extemporal, am fost luați pe nepregătite. Iar partea și mai proastă e că până și deștepții clasei, ăia spre foaia cărora întindem toți gâturile, cu speranța c-am putea copia vreo idee, bâjbâie și ei după un răspuns.

Subiectul e greu. E de olimpiadă. Internațională. Ba chiar de premiul Nobel. Și cel mai grav e că totul e și contratimp. Pentru mulți. Din ce în ce mai mulți. Iar faptul că aceștia n-au mai putut rezista tensiunii și au predat foaia albă părăsind sala, ne pune serios pe gânduri.

De la catedră, planeta zâmbește relaxată. Ea are timp. Știe că, chiar dacă ne-a lăsat cu toate cărțile pe masă, nu avem de unde copia și trebuie să ne punem capul la contribuție pentru a găsi o rezolvare.

Și mai știe ceva: știe că acesta e doar primul subiect. Cel în care ne luptăm între specii. Și cum noi, omenirea, suntem cea mai evoluată, vom câștiga la final. Așa e și în toate filmele cu viruși de la Hollywood.

Problema e că știm și noi că sigur va urma și al doilea. Cel cu soluția pentru momentul de după. Cel în care ne vom lupta între noi, oamenii. O luptă pe care, de-a lungul istoriei, am demonstrat că nu putem s-o câștigăm niciodată.

2 Comments

  1. Mariana Oancea

    Crezi ca cei mai tineri vor sti ce insemna ”extemporal”? Daca am face un joc de cuvinte ar putea insemna ”in afara timpului” :)!

    Reply
  2. krantz (Post author)

    Mă uitam aici https://www.facebook.com/StareaNatiei/videos/221883752290951/ și se pare că nici ăi mai bătrâni nu prea știu ce e ăla. Bine, nici nu par duși prea mult pe la școală…

    Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.