Aoleu Moise! Ce făcuşi muică?

Recunosc că i-am tot urmărit zicerile lui Moise Guran, încă de cînd avea emisiunile pe la Antenă. Nu chiar zilnic, dar cu oarece frecvenţă. Fix cît să mă număr printre cei număraţi la audienţa lui în continuă creştere. La fel ca majoritatea celor care comută canalul pe emisiunile lui, am apreciat explicaţiile unor fenomene economice, descrise mai pe înţelesul nespecialiştilor, astfel încît să poţi pricepe şi “ştiinţific” toate prostiile făcute de mai toate guvernele, care mestecau în aceeaşi oală şi-şi puneau doar în farfuriile proprii. Şi deşi rămîneam, ca naţie, mereu cu lingurile legate de gît, barem înţelegeam şi de ce, din punct de vedere economic.

Tonul echilibrat şi neutru, subiectul axat strict pe parte economică, cum ar zice fostul nea Gigi, l-au făcut cunoscut unei părţi mari din populaţia ţării şi l-au transformat  într-un punct de reper în actualitatea media. Mici analize punctuale şi prognoze economice poate că au folosit multora. Mie, de exemplu, mi-a fost de folos acum vreo cîţiva ani cînd a nimerit o evoluţie de curs şi, bazat pe flerul lui, am cumpărat nişte valută cu care urma să-mi achiziţionez un apartament. Fix a doua zi după, conform previziunii lui, euro a luat-o razna şi astfel am cîştigat ceva bani. Deci, mulţumesc Moise!

Observ însă, că de ceva timp, Moise a virat puţin spre zona politică. Una oarecum nespecifică lui. Dar absolut firească pentru fiecare dintre noi. Că doar e domeniul la care ne pricepem cel mai bine. Face poze frumoase, de sus şi le arată seara la tv în emisiune. Nu sunt eu avocatul lui să-l apăr, că doar şi numele lui de familie îi pare predestinat să se apere şi singur, dar nu pot să nu observ că odată cu acest lucru au început să se înmulţească şi contestatarii săi. Care îl iau şi pe parte economică şi pe politică şi pe unde mai apucă. Pentru că, se pare, pozele sale deranjează proprietarii zonei, care au început deja să tragă spre el. Deocamdată cu prăştiile. Simpli postaci, comentatori pe forumuri, bloggări, chiar colegi de televiziune, au început uşor-uşor să sape la temelia statuii lui Moise, care s-a tot înălţat între timp. Poate-l sperie şi virează spre alte zări. Că prea explică lumii cum stă treaba şi cum ar trebui să procedeze. Aşa, firesc şi la mintea omului de rînd. Chit că o mai dă şi el în bară cu unele. Dar cine n-o face? Deci cum spuneam, se trage aşa uşor, cu pietricele şi scoabe din bolduri îndoite. Dar sunt sigur că, în spate, s-a început deja reglarea tunurilor.

moise

11 Comments

 1. july

  Hai sa facem pariuri cat mai rezista in TVR. Eu zic ca pana in toamna cand se va reface grila de programe si vor avea motiv sa-l scoata de pe sticla.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Au vrut să-l scoată deja. Pe el şi pe Starea Naţiei. Că cam deranjează…

   Reply
 2. fata veselă

  Soțul meu e mare fan Moise Guran. Și mie îmi place. Dar ce păcat că suntem așa puțini. El e cam oaza în mijlocul deșertului.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Unii-l văd oază. Alţii o mlaştină. Ideea e că are apă. Iar apa de obicei are viaţă în ea.

   Reply
   1. fata veselă

    Corect!

    Reply
 3. rast

  Politica incepe sa fie ca oxigenul.. 🙂 toata lumea o/il foloseste! 🙂

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Oxigenul e ceva pur, care întreţine viaţa. Eu aş vedea-o tot ca pe un gaz comun tuturor. Cel eliminat pe partea opusă celei de intrare a oxigenului.

   Reply
 4. calinakimu

  Din nefericire gandirea stiintifica ne banduie …Am pierdut, daca am avut vreodata viziunea intregului. Acum am firimitat totul si-l studiem pe capitole, punctual. Oare poate fi facuta viata farame si mai apoi inteleasa. Acest puzzle a devenit de neanteles. Politicul, economicul, socialul si religia nu pot fi intelese decat IMPREUNA, interactioneaza…Ca asta naste reactii adverse din partea naucilor…nici o problema. Si eu urmaresc uneori comentarile lui Guran…Le stie…

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Unii abia înţeleg cum e cu scobitul în nas şi tu vrei să înţeleagă “întregul”?

   Reply
   1. calinakimu

    Adica luminita de la capatul tunelului este …ultima tigare inaintea executiei ?!

    Reply
    1. krantz (Post author)

     Dacă aia e de fapt farul de la tren şi tu te încăpăţînezi să rămîi pe şine, cam da.

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.