S-a furat mireasa!

Ce poate fi mai interesant la o nuntă decît atunci cînd îţi ţipă unul în microfon chestia asta, de-ţi rămîne bucata de mini Vol-au-vent în gît? Mai nimic. Fiindcă totul păleşte brusc în faţa suspansului artificial, creat de acest “aşa se face”. Dacă ai noroc şi te prinde cînd eşti deja cu plinul făcut, aproape că nici nu bagi de seamă. E numa un bun prilej să-ţi mai torni un pahar. Că tocmai ai scăpat de privirile întoarse ale soţiei, care-ţi aruncă deja de ceva timp cîte un: “Mai pune şi apă!“. De parcă ai fi venit la Slănic Moldova să-ţi repari ficatul, nu la nuntă.

Iar dacă eşti încă cu potenţial, nu poţi decît să observi faţa mirelui, care ştie că a venit timpul pentru încă o cheltuială suplimentară inutilă. Asta dacă vrea să intre în rînd cu lumea şi să facă pe plac mesenilor şi prietenilor care i-au răpit idealul feminin. A, şi mai ales să bifeze un obicei ciudat, pe cît de inutil pe atît de fals. Punînd şi mireasa într-o postură semijenantă. Că nu-i de colo ca în loc să stai şi să te distrezi cu oamenii pe care i-ai invitat, să fii obligată să joci o v-aţi-ascunselea penibilă printre lăzile de la magazii sau oalele de la bucătărie, de parcă te-ar căuta alesul prin incintă disperat. Sau şi mai mult, să pleci aiurea prin oraş. Mimînd că-ţi place de nu mai poţi, deşi te strîng pantofii ăia de i-ai ucide pe loc cu tocurile cui pe “furăcioşii” care insistă să mergeţi şi colo şi colo şi colo.

- Hai fată, te mai speli mult? Că eu am terminat furatul acum un sfert de oră. Şi i-am promis lu bărbat-tu că-ntr-o oră suntem înapoi.

– Hai fată, te mai speli mult? Că eu am terminat furatul acum un sfert de oră. Şi i-am promis lu bărbat-tu că-ntr-o oră suntem înapoi.

N-am fost eu la prea multe nunţi, dar niciuna dintre cele la care am participat n-a fost lipsită de momentul cheie. Şi dacă multe au fost banale din acest punct de vedere, am avut parte şi de nişte surprize. De care îmi aduc aminte  de fiecare dată cînd lumea se ambiţionează să insiste pe-o prostie inutilă.

3. Vine momentul. Şi totul culminează cu o regie de film, deşi nu era nunta lu Scorsese. Băieţii răi intră în scenă costumaţi în bandiţi, cowboy, indieni cu pene, pistoale cu pocnete de-au speriat toate babele care au crezut că e pe bune şi au dispărut cu mireasa într-un nor de fum gros lăsat de nişte fumigene aruncate pe jos. De tuşeam toţi cu ochii-n lacrimi, căutînd cu disperare uşile şi gemurile. Deh, aşa a vrut ea, mireasa, să fie. Să-i rămînă amintire pe viaţă. Că acum ăia au divorţat de mult, n-are importanţă. A ieşit ca-n filme. Fără duble.

2. Vine momentul. Se întîmplă fără probleme, mirele hăis, mireasa cea şi dispare cu 3 băieţi. Au suit-o într-o maşină şi tai-o aiurea prin oraş. La întoarcere, unul dintre ei, negru de draci, fuma ţigară de la ţigară. “Ce-ai domle? Lasă-mă că nu-mi mai trebuie rahat din ăsta cît oi trăi. M-a prins poliţia şi mi-a luat carnetu că trecusem pe roşu, cu cît hai era în maşină.”

1. Vine momentul. Mireasa, o sălbatică, nu şi nu. Hoţii insistă. Ea nimic. Ba chiar s-a aşezat pe scaun şi nu se mai mişca de acolo. Şi-atunci, ce să vezi? S-a furat mirele! Original, nevoie mare! L-au dus afară într-o maşină. O Dacia 1310. Frig, noiembrie. Băiatul luat pe sus numa în cămaşa transpirată, a aşteptat zadarnic “răscumpărarea”. Iubirea vieţii lui a declarat public că n-o interesează. “Dacă a fost fraier, să stea acolo unde e. Eu nu dau nimic“. Ambiţii, de o parte şi de alta. Vreo două ore, mirele a stat zgribulit pe afară. Şi în final, la insistenţele părinţilor care au observat că s-a stricat nunta, l-au adus înăuntru. Tremurînd ca varga şi cu mucii hăţuri. În juma de oră nunta era gata.

Pentru mine e clar: decît aşa distracţie mai bine încă o porţie de sarmale! Cît despre obicei, ce să zic? Unul prost! Uite numa dacă-l analizezi pe ăsta, ai putea spune că pe undeva ni se inoculează subliminal ideea că furatul şi distracţia pe banii altuia e chiar ceva normal şi mişto. Şi-apoi ne întrebăm cum naiba de ni s-a dus buhul în lume pe chestia asta. Da în rest, ne distrăm nevoie mare! De toţi banii!

- Hai baby! Asta şi gata! Şi să-l mai văd eu pe ăla care e în stare să te mai ia pe sus de lîngă mine!

– Hai baby! Asta şi gata! Şi să-l mai văd eu pe ăla care e în stare să te mai ia pe sus de lîngă mine!

Sursa foto aici şi aici

13 Comments

 1. silvia duma

  Păi eu una am furat-o pe sorămea de la nunta ei, şi am fost în cel mai super club din oraş! A meritat! 😉

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Ei bravos! Şi nuntaşii ce-ai zis? Sper că n-aţi stat pînă la ziuă acolo. 😉

   Reply
   1. silvia duma

    Din păcate nu. Exact cât a trebuit, dar mie mi s-a părut puţin timpul…

    Reply
 2. racolta petru

  În unele zone s-a renunțat la acest obicei, fiind prea costisitor și complicat, dar se fură un pantof al miresii, pe care nașii sau mirele trebuie să-l răscumpere.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Deci tot la furt şi revîndut la proprietar se ajunge. Nţţ, nţţ, nţţ…

   Reply
 3. Alexandra

  cand te uiti la ultima poza, iti imaginezi doar ce noroc au unele, cat tortul ala de mare 🙂

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Aşa noroc nu cred că ţi-ai dori 😉

   Reply
 4. adelinailiescu

  La mine a fost ceva mai inedit fiindca cei care trebuiau sa fure mireasa, adica pe subsemnata, s-au gandit sa fure si mirele, ca sa nu ma plictisesc unde ma inchisesera, adica in biroul sefului de restaurant. Doar ca din greseala si fiindca nu cunosteau personajele, au furat…nasul! Desi nu i-a dus capul sa se gandeasca ca daca fura ambii miri n-are cine plati, au iesit pe profit, ca bietul mire a trebuit sa cumpere doua bucati, n-au vrut aia sa lase la superoferta, 1+1 gratis. 🙂
  Dar da, obiceiul e idiot si fara sens.Mai bine ar fura darul de nunta, la sfarsit. Sau toata rezerva de bautura, sa intre toti mesenii in panica. 🙂

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Vezi? La chestii practice nu se gîndeşte nimeni 😉

   Reply
 5. ccrrsstt

  …am participat eu la o nunta (in familie) la care a iesit mare tambalau cand s-a furat mireasa :)) a facut mirele un show de era sa se duca naibii toata distractia. Imi venea “sa ma pup singur” ca nu “m-am implicat” cu toate ca am fost solicitat insistent :))

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Pesemne că-ţi cunoşti foarte bine rudele… 😉
   Da nu dai şi tu detalii? Să ştie lumea de ce a scăpat.

   Reply
 6. Fata Veselă

  Eu am cam plecat singură :))) vorba vine. Dar se deschisese o discotecă nou-nouță la acea vreme și n-aveam de gând s-o ratez, mai ales în rochie de mireasă. Am dansat, m-am distrat. În schimb n-am avut obiceiul “jucatul sau cântatul găinii”, mă oripilează și acum.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Ți-a trecut glonțul pe la ureche… 😉

   Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.