Avem echipă, avem valoare!

Cu  bucuria găinii babei din poveste, ieri, Nicușor Dan s-a grăbit să arate lumii mărgica pe care a reușit să o facă. Și după cîteva momente pe modelul ”răzuiți aici”, a zîmbit fericit. Era cîștigător! E drept, cîștigase doar dreptul de a fi primul cu pieptul în calea cărămizii legate de gîtul unui cal breaz, ce va fi înscris la viitoarea cursă cu obstacole populiste și mincinoase de peste două luni. Și cum să nu te ia cu fericire cînd afli, în sfîrșit, că după o viață de refuzuri și rateuri, acum ai cu cine.

Numai că, dacă stai strîmb și te uiți drept la ceea ce a ieșit, sentimentul ce s-a vrut unul de ”Wow!” e mai degrabă unul de ”Văleu!”.

krantz_slogan_ciolos_usr

Și asta pentru că mesajul arată și sună ca naiba. Și nu poți ajunge decît la concluzia că ăsta e rezultatul unei înjghebări politice făcută pe genunchi . Fără pricepere, fără bani și doar cu entuziasmul pe modelul Solidarității din Polonia, care acum, din punct de vedere politic e ceva la ”și altele”, nu prea poți obține decît ceva de calitatea unui Pawasonic făcut pe vapor.

Nu cred că poate contesta cineva că, la ora actuală, USR e de fapt doar Nicușor și Clotilde. Stînd amîndoi în spatele unei mese de cartier, de cele mai multe ori cu aparența unei semiclandestinități. Ceilalți sunt doar mînați de bune intenții, sictiriți și scîrbiți de actuala clasă politică, dar care nu prea se grăbesc să fie niște voci. Teamă de eșec, nepricepere, jenă, gîndul la zbaterea în zadar, toate se amestecă acum într-un melanj oarecum confuz ce pare trecut obligatoriu prin sita celor doi capi, cu speranța unui rezultat ce va fi urmat mai mult ca sigur de un ”las că mai vedem noi ce facem după”.

Nu văd să existe o strategie și nici calcule politice. Or în acest domeniu, fără așa ceva ești mîncat. Plus că ideea e să te și pricepi la așa ceva. Ori aici despre cine vorbim? De un Nicușor care, după cum vorbește nu ar convinge nici măcar un cîine să-i aducă bățul și cînd deschide gura simți că-ți urează noapte bună? Sau de o Clotilde, mînată de origini prin acel ”Aux armes citoyens!”, pe care mai avem puțin și o vedem filmîndu-se, pour la bonne bouche și pe modelul revoluției franceze, cu o țîță pe-afară?

Știu, e greu, ca orice început. Iar cei care le dăm girul, plecînd de la premiza că oricine e mai bun decît Dragnea, Oprea, Gorghiu sau Tăriceanu, mergem mai mult din inerție. Încurajări de pe margine văd că sunt. Digi bagă mare și gratuit în prime-time la tv, CTP și Pleșu mai aruncă peste ei cu o mînă de sclipici și cam atît. Dar pînă nu se vor strînge în partid și oameni chiar pricepuți în politică, rezultatele nu vor fi decît cele din poster. Pline de stîngăcie și confuzie. Că la urma urmei, din mesaj s-ar putea înțelege și că, de fapt, Cioloș ar trebui să afle că are acum cu cine face treabă. Una Super Românească.

 

foto

3 Comments

 1. Mi Argo

  scrii acid dar nu-i clorhidric, e unul gras. gras si frumos 🙂 facut în România! eu unul m-am delectat si ti-am dat dreptate. in prostia mea, mai indelung maturata decat inteligenta ta pe care o salut, te si vad in postura adultului care analizeaza performantele unui bebelus: “nu se pricepe la nimic, nu stie sa vorbeasca… etc”. Nicusor e un om de stiinta, habar n-are de politica, just. Clotilde nici atat dar poarta in sân un entuziasm de parca-i din alta lume. io unu’ am ales sa-i incurajez. poate cresc, poate gasesc si pe altii ca ei, nepriceputi dar cu foame de viata curata. mai vedem pe urma, asa-i, caci nu avem nicio garantie. in schimb cu ceilalti avem. solide. mare e coruptia si intortocheate sunt caile ei…

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Norocul lor e că celorlalți politicieni le pute urma și, ca atare, cine mai are o minimă urmă de luciditate îi va ocoli cu sila aferentă. Din păcate, decepțiile anterioare și concluzia cum că toți sunt același rahat, au făcut ca aceste urme să se șteargă la mulți. La prea mulți. Lăsînd în loc o mare tabula rasa colectivă împărțită, vorba poetului, în două cete: în smintiți și în mișei.

   Reply
   1. Mi Argo

    imi pare bine ca rezonam si aici. ma mir sincer ca mai dau peste oameni cu rezon 🙂 cum ai vazut, am nimerit la tine in blog dintr-o deviere de pe cel al Renatei (cu care ma pocnisem destul de des si inainte, amical) dupa ce am constatat si acolo exact ce spui mai sus: tot mai multi refuza sa schieze vreun gest de gandire libera si se iau dupa zvonuri. dupa principiul ca daca e zvon, atunci trebe ca undeva exista si un sambure de adevar. evident, asta e si legea pe care se si bazeaza manipularea.
    lozinca “toti sunt otova” face si ea parte din manipularea emanata de antanta incompetentilor, derivata si ea din panoplia post-criminalilor nouazecisti care o afisasera pe cea cu “moarte intelectualilor”. si merci de dialog 😉

    Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.