De mîine se interzic sinuciderile

Azi Calea Victoriei arăta normal. Ca în orice zi. Spectacolul de săptămîna trecută, care a ţinut o ţară întreagă cu sufletul la gură, e deja amintire. S-a măsurat. S-a analizat. S-au tras concluziile. Comisia a fost şi ea constituită. Încă se mai scrie raportul final. În rest, totul e aşa cum era şi înainte ca femeia aia să decidă singură ce are de făcut în continuare cu viaţa ei. Ah, stai că e totuşi ceva diferit. Săraca, habar n-avea că gestul ei avea să ne aducă la cunoştinţă că în Bucureşti n-avem saltele gonflabile funcţionale. Acuma ştim. Pesemne că deja s-au şi dat comenzi de achiziţie la minister. Să fie acolo. Că uite, apar cazuri din astea, vin televiziunile ciorchine şi te faci de rîs. Să fie saltele, deci, cum ar spune cel de sus!

Ca de obicei, în astfel de cazuri, instinctiv, omenirea intră în transă. Şi deplînge de mama focului soarta celui dispărut. Deşi, dacă cu o zi în urmă femeia aia i-ar fi ieşit în cale, n-ar fi dat poate nici mucii pe ea. Ei, dar după eveniment, altfel se pune problema! Cum, nu s-a făcut? Iar nu s-a făcut? De ce nu s-a făcut? Cum e posibil să nu se fi făcut? Dar oare s-a făcut tot ce s-a putut ? Şi ca de obicei, se caută vinovatul. În astfel de cazuri, e clar. Oriunde intervine ISU, Arafat e ţapul. Deci clar, n-a făcut. Iar a dat-o în bară! Acum, na belea, n-avem saltele pentru sinucigaşi. Şi nici negociatori ca la americani. Incredibil! În 2015 să n-ai aşa ceva? Huo Arafat! Normal.

N-am să înţeleg niciodată de ce e societatea obligată să salveze un sinucigaş. Şi mai presus de asta, de ce trebuie blamat cineva care nu a reuşit să o facă. Şi dacă o salva de data asta, ce? Nu putea să se arunce a doua zi? Ce, ai voie să te sinucizi doar o dată în viaţă şi dacă ai ratat ocazia, gata? Nu mai ai voie la metrou, sau să te urci pe clădiri înalte? Eşti condamnat să-ţi laşi tot părul pe corp şi să mănînci doar cu paiul, numa să nu intri în contact cu obiecte tăioase?

Autorităţile zic că femeia nu a fost deloc cooperantă. Ce motiv ar fi avut să mintă? Cine are nevoie de eşecuri la serviciu? Chiar crede cineva că aveau interes ca femeia aia să moară?  Mă rog, am doar o mică reţinere pentru televiziunile care filmau, dar acolo e altceva. Dar nu s-a putut face nimic. Decizia femeii fusese luată. La fel ca în toate celelalte zeci de cazuri care se întîmplă anual. Acesta e doar mai spectaculos. Prin înălţime şi durată.

Şi în ciuda evidenţei, noi nu putem accepta asta. Înţeleg că n-a reuşit nici bărbat-su să o convingă. Ăla care acum, rupt de durere, se duce la tv, la o emisiune de mare angajament şi seriozitate şi turuie de pe canapeaua lu Măruţă “Se putea face ceva acest caz nu trebuia să ajungă aici, să moară, să cadă! Exista o saltea, existau mii şi mii de posibilităţi”. Mii şi mii de posibilităţi?! Păi băi nene, dormeai cu ea în pat. Ce-ai păzit? Că aveai şi tu o posibilitate de a o salva. Să vorbeşti cu ea. Să o duci la un medic. Să nu o laşi să ajungă în starea asta. Asta dacă eşti aşa convins că mai avea şanse să revină la normal cu mintea. Dar uite că n-ai făcut nimic. Şi aşteptai tot de la autorităţi.

Acum, ca de obicei, degetele se îndreaptă acuzatoare în direcţia autorităţilor. N-au făcut totul. Şi au lăsat să moară un sinucigaş. Pentru că n-au ştiut să-l convingă să renunţe. Nu au ştiut să negocieze. De parcă fiecare dintre noi, specialist pe domeniul său, reuşeşte mereu şi 100% să-i convingă pe toţi ceilalţi cu spusele sale. De ce nu putem să acceptăm că chiar nu mai era nimic de făcut în cazul ăsta? Nu putem şi basta. Pentru că ne-am obişnuit doar cu happy-end-ingul filmelor de la Hollywood. Şi cu rateurile în lanţ ale autorităţilor de la noi.

Se spune chiar că Arafat ne ia de proşti cu explicaţiile lui. Ideea e că noi ne-am obişnuit să-i considerăm proşti pe toţi cei ce fac parte din personalul autorităţilor. Indiferent de circumstanţe. Şi apoi, mergem la vot şi punem ştampila pe buletin. Ca să ne alegem autorităţile. Bineînţeles, responsabil şi în perfectă cunoştinţă de cauză.

suicide-watch

Sursa foto

15 Comments

 1. july

  Dacă era Băse președinte o salvau 😀

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Sigur că da. Dar apoi era invitată de Gâdea la Sinteza zilei şi pe final ieşea tot cu “Jos Băsescu!”

   Reply
   1. july

    Macar nu era ea pe jos, Base e deja imun. :)))

    Reply
 2. bogos

  Pacientul: dom’ doctor nu mai pot ma sinucid, ma sinucid dom’ doctor nu mai pot …
  Doctorul: mai întâi plătiți consultația!

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Exact. Întîi datoria şi apoi distracţia.

   Reply
 3. racoltapetru6

  Mai bine o încurajau să sară. Nu s-ar mai fi chinuit atâtea ore și circul era evitat.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Da. Mergeau pe psiholologie inversă. Poate mergea.

   Reply
 4. Regina Buburuza

  Eu sunt convinsa ca nu s-a putut face nimic atat timp cat ea nu a cooperat. Cine vrea neaparat sa se sinucida mai devreme sau mai tarziu reuseste, indiferent de eforturile celor din jur de a impiedica fapta.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Exact asta am şi scris.

   Reply
 5. adelinailiescu

  Cam ce argumente poti sa-i dai unui om timp de 36 de ore ca sa-l convingi de ceva? Daca n-ai reusit in primele 10 minute , inseamna ca nu-s plauzibile, omul are deja convingeri clare si de nezdruncinat. Bun, aveau autoritatile niste “succesuri” de moment, dar a doua zi ar fi facut acelasi lucru. Nu poti obliga un om sa traiasca numai ca sa nu-ti strice statistica. Iar de criticat… doamnee, ce ne mai pricepem!

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Argumentele le au clar cei care acum ţipă spre Arafat. Că doar au mereu cuvintele la ei.

   Reply
 6. calinakimu

  Cand am citit titlul articolului…am crezut ca s-a inventat un nou vaccin…?! M-am linistit…Sinuciderea este oricum …naturala in conditile date.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Nu prea scriu eu pe chestiuni ştiinţifice. 🙂

   Reply
   1. calinakimu

    Vaccinul “moder nu este stiinta, este otrava…

    Reply
 7. Pingback: Trofeul neputinței - Krantzblog

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.