Au pus cătuşe florilor

Poze de pe grupul Memes Sincai

Colegiul redacţional al publicaţiilor satirice Caţavencii sau Kamikaze, pot sta liniştiţi, întrucât viitoarea generaţie e în plin proces de formare. E drept, încă e la nivel de învăţământ liceal, cu glume ce încă nu dau adevărata măsură a talentului, dar aşa e la început. Cazul cu elevii de la liceul din Cluj-Napoca ce l-au luat în serios pe acel Je suis Charlie, nu e departe de represaliile de la Paris, păstrând proporţiile. Eu mă mir că nu i-au împuşcat direct pe elevi. Dădeau un exemplu demn de capacitatea lor pedagogică. Să le iasă elevilor din cap chestia cu satira. Aia e pentru oameni mari, educaţi, care ştiu să discearnă. Eu nu ştiu de ce ne mai mirăm de situaţia învăţământului, cât timp minţile unor dascăli refuză să ţină pasul cu vremile şi nu găsesc soluţii reale la astfel de probleme, în afara celor la care, până şi cei de la grădiniţă ar scoate limba.

Parafrazâdu-l puţin pe Tănase:

Limitaţi din cale-afară,
Notele ei le-au scăzut.
Alte poze or s-apară.
Şi cu asta ce-am făcut?

Îmi amintesc că şi eu în liceu, prin clasa a XII-a, când cochetam cu poezelele rimate şi neapărat satirice (că nu e om să nu fi scris o poezie…), am vrut să le citesc la balul de absolvire. Erau tot cu profii noştri, cărora le surprinsesem anumite trăsături, ticuri, momente haioase.  Numai că m-am lovit de cenzura dirigii, care a considerat că aciditatea mea ar fi fost mult prea puternică pentru orice Dicarbocalm (eram totuşi în ’88…). Aşa că mi s-a luat microfonul şi astfel am rămas cu vreo sută de strofe, literatură de sertar. N-am mai insistat, că m-am gândit că iar l-ar fi chemat pe taică-miu la Consiliul judeţean de partid, cum a păţit-o când am scris la fosta revistă Urzica o satiră constructivă, de se mirau ăia când m-au văzut minor, în pantaloni scurţi…

11 Comments

 1. july

  Daca tie ti se pare normal sa atasezi ca text unei fotografii cu directorul si una din profesoare,,Sa s—a p–a”, atunci, da, este exagerat totul, si ar trebui dati afara profesorii.

  Reply
  1. krantzro (Post author)

   Categoric, nu e chiar normal. După mine, cam ăsta e rezultatul muncii acelor dascăli, care au făcut educaţie şi au ştiut să-şi apropie elevii. E aia cu cine seamănă vânt, culege furtună…

   Reply
   1. july

    Eu nu cred ca daca este vina scolii pentru lipsa de bun simt si elemente de baza a unei educatii, cum s-ar spune ,,cei sapte ani de-acasa”, modul in care te comporti in societate, tine mai mult de modelul parental decat de respectul sau lipsa lui fata de ceilalti.

    Reply
   2. krantzro (Post author)

    Am o curiozitate: excluzând acele mesaje duse la extrem, celelalte colaje fotografice ar fi ok? Sau nu trebuie să existe niciun grad de acceptanţă pentru orice satiră, cât de mică, la adresa unor porfesori?

    Reply
 2. july

  Cred ca este ok atat timp cat ar fi avut curajul de a o face pe fata, nu intr-un grup inchis pe facebook. Si nu este in regula faptul ca au sanctionat doar elevii, daca s-au simtit atat de jigniti si cu imaginea publica afectata ar fi trebuit sa aiba curajul sa-i dea in judecata si pe ceilalti. Dar nu au facut-o ceea ce pare putin ipocrit si un abuz de putere din partea profesorilor.

  Reply
  1. krantzro (Post author)

   Cum scriam mai sus, cam atâta pot acei profesori. Şi cred că de-acum încolo, nimeni nu va mai face aşa ceva. Eu zic că tocmai au deschis cutia Pandorei…

   Reply
   1. july

    Ne ramane speranta ca fiecare parte a invatat ceva.

    Reply
 3. Alexandra Tătaru

  libertatea de exprimare trebuie sa se desfasoare in limitele bunului simt! ceea ce au facut ei, pe baza unui anonimat partial, au condus la un atac la demnitatea unei persoane cu statut si nume asumat, manjind si prestigiul scolii totodata! aceste fapte nu sunt de trecut cu vedere, iar satira este cuminte fata de ceea ce au facut ei! Profesorii au respectat regulamentul si au scazut note la purtare si au eliminat, masuri chiar usoare avand in vedere ca denigrarea unei persoane nu lasa efect de scurta durata, ci si psihologice. DE altfel, daca un matur, profesor sau adult ar jigni un elev, pedeapsa ar fi puscaria si alte pedepse alte institutiilor ce privesc protectia copilului. Cred ca un minim de responsabilitate si decenta a exprimarii in spatiul public este foarte necesar. P.S. indiferent daca e secret sau deschis, orie grup ori pagina de facebook, orice postare publica sau pentru prieteni, devine publica prin lege. P.S.2: exagerat mi se pare exemplul prin care un elev, de la nu mai stiu ce liceu din tara, a fost eliminat doar pentru simplul fapt ca si-a facut blog!

  Reply
  1. krantzro (Post author)

   Sunt oarecum convins că elevii tăi nu ţi-ar face aşa ceva. Oare de ce? 😉

   Reply
   1. Alexandra Tătaru

    consider ca ii respect si nu as merita asta! dar, totusi, am mereu grija sa le explic, mai nou, de limitele constitutionale ale exprimarii!

    Reply
 4. mihai vasilescu

  Sfăntă ipocrizie! @Alexandra, eşti cadru didactic? De fapt, cred că nu mă interesează răspunsul. Mi-e milă de tine.

  Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.